Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Londra e mereu o idee bună

Londra e mereu o idee bună

Am încetat să mai numărăm de câte ori am vizitat capitala Angliei pe la a patra sau a cincea vizită. Suntem iremediabil cuceriți de eticheta și cultura oamenilor din Regat, de modul cum se îmbracă, cum vorbesc sau cum merg pe stradă.

Textul aceasta se adresează atât celor care merg prima oară la Londra, dar și turiștilor mai versați, care vor să descopere și ceva nou în vechea metropolă britanică. Deci, ce-am face dacă am reveni acolo pentru un city break? Iată:

Day 1: Prêt à Visiter sau un mic tur culinar semi-alternativ

Unul dintre highlights-urile fiecărei vizite în Londra este, fără niciun dubiu, mâncarea extrem de variată și versatilă. Fiecare zi poate începe fără probleme cu o vizită la unul din zecile de joint-uri Prêt À Manger, pentru supe, dar și pentru toate cele necesare unui mic-dejun pe cinste. Ce te poate face să te simți mai bine decât o supă fierbinte de cartofi cu bacon sau una cu mult curry? Și dacă tot am menționat ceva legat de bucătăria indiană, Londra este un mic rai al iubitorului de mâncăruri condimentate; grație trecutului colonial glorios al Marii Britanii, acum poți să mănânci Chicken Madras și Lamb Rogan Josh oriunde, din Brick Lane Market până în suburbiile din Peckham sau Croydon.

Un alt loc unde poți să încerci tot felul de mâncăruri, de la Pulled Pork la burgeri cu Black Angus, este și zona Spitalfields Market, un spațiu ce găzduiește o piață, într-o formă sau alta, de 350 de ani încoace. Strecoară-te printre micii negustori de bijuterii handmade, printre stall-urile de marochinărie și tarabele cu tot felul de vechituri și poți să întâlnești fermieri cu produse proaspete, din propria gospodărie, ca salamuri sau șunci.

Pe străzile limitrofe sunt o grămadă de localuri cu brunch, burgers sau fish and chips. Totuși, dacă vrei ceva mai bio sau fără carne, atunci poți lua trenul din Liverpool Street Station (la o aruncătură de băț de Spitalfields) până în Hackney. Aici are loc o piață ad-hoc în fiecare weekend (dacă nu o găsești, întreabă localnicii, care sigur vor ști să te îndrume!) cu preparate bio, vegane sau vegetariene pe toate gusturile.

Day 2: Hipstering în zonele mai puțin turistice, dar trendy, ale Londrei

Poate că hipsterii s-au născut în Williamsburg, New York, dar de atunci s-au mutat mai toți în Shoreditch. Or so it seems. Este unul dintre cele mai în vogă cartiere londoneze pentru tinerii pe val, iar locuri ca The Book Club (pentru o cafea în timpul zilei sau un cocktail, seara), Boxpark (pentru magazine și o zonă cu restaurante amenajată în și pe containere) sau Hoxton și The Commercial Tavern (pentru o cină într-un restaurant mai altfel sau un live concert al unei trupe indie de care n-au auzit prea mulți) sunt dovada vie.

Pentru o plimbare cool în aer liber, recomandăm și Camden Market, la pachet cu Primrose Hill. Camden este o zonă extrem de populară, iar piața de acolo este un boiling pot pentru toate categoriile de negustori autohtoni. Atmosfera este una vibrantă, vie, întreținută și de media de vârstă scăzută a zonei, pereții de cărămidă roșie veșnic îmbrăcați în graffiti-uri Banksy-iene sau de podurile peste Regent Canal care împânzesc zona. În multe localuri din zonă poți asculta muzică live, indiferent de oră.

Plimbarea se poate termina sau începe glorios pe faimosul Primrose Hill, de la poalele Regent Park-ului (chiar lângă Camden Market). Dimineața este plin de copii care joacă fotbal și tineri care-și plimbă patrupedele, exact ca într-un cadru de film, iar seara, zona prinde viață prin miile de beculețe ce aprind străzile ce urcă spre el. Aici locuiește și bună parte din who’s who-ul londonez, ca Jamie Oliver, Chris Martin, Rachel Weisz și Daniel Craig.

Day 3: Flea markets cu de toate pentru toți, dar mai ales viniluri și Dr. Martens

Și dacă e Londra, sunt și târguri de vechituri, haine vintage sau handmade și tot felul de nimicuri care te ung pe suflet și pe care le-ai lua acasă de-ai avea mai multe bagaje de cală incluse-n preț. O idee bună, dacă ești cât de cât pasionat de muzică, e să începi cu Rough Trade. Din trei motive: e unul dintre cele mai mari, vechi și cuprinzătoare magazine cu și despre muzică din Anglia (și asta înseamnă ceva), a dat naștere Rough Trade Records, casa de discuri a unor trupe ca The Smiths sau The Libertines, și e chiar pe Brick Lane. Iar asta înseamnă Brick Lane Market – mobilă second-hand, Dr. Martens sau geci de piele vintage și multe viniluri. După cum spunea o reclamă la faimoasele ghete: Our boots last longer than some marriages!

O altă piață foarte colorată (la propriu și la figurat) care merită bifată este Portobello Market. Exponatele sunt cam aceleași ca mai sus; în cea mai mare parte bric-a-brac, antichități, mobilier, haine sau accesorii, dar și un mare food court cu cele mai bune clătite ever! Merită mai ales pentru că îmbină cumpărăturile de vechituri cu o plimbare printre casele multicolore de pe cea mai cunoscută stradă din Notting Hill.

Day 4: Magazine din Londra unde poți face shopping etic și responsabil

Pentru că mulți dintre cei pe care-i cunoaștem ajung de obicei atunci când merg în Londra în acel lanț faimos de magazine cu haine foarte ieftine și foarte pe val, ne-am gândit să venim cu câteva alternative care, deși sunt mai pricey, sunt cu siguranță mai decente din nenumărate puncte de vedere.

69b este un magazin fermecător, situat într-una din cele mai efervescente zone ale Londrei, Hackney, despre care am vorbit și mai sus. Acolo vei găsi piese și accesorii ale designerilor contemporani axați pe zona de modă sustenabilă. Magazinul a fost fondat de Merryn Leslie, pe vremuri fashion editor la revista i-D, iar 69bboutique.com e adresa web unde poți descoperi brandurile prezente în magazin. Și nu sunt puține!

Here today here tomorrow este rezultatul unei colaborări dintre trei designeri, Katelyn Toth-Fejel, Julia Crew și Anna-Maria Hesse, și locul unde nu găsești doar o mulțime de piese eco fashion și bijuterii unice, ci poți merge și la workshop-uri unde înveți să-ți vopsești, prin metode naturale, hainele, să tricotezi sau să coși. Filosofia din spatele acestora este că învățând și înțelegând felul în care sunt făcute piesele vestimentare, vei ajunge să apreciezi mai mult valoarea hainelor pe care le porți și (poate) vei începe, la rândul tău, să le creezi.

Lowie este un brand etic, cu haine vândute pretutindeni în Marea Britanie, dar și-n anumite shop-uri din Europa. Are propriul magazin în Herne Hill și a fost creat în 2002 de designerul Bronwyn Lowentha. Piesele sunt realizate din lână fină, bumbac organic și alte materiale reciclate.

Tricotajele sunt o altă zonă pe care Lowie este specializat. Personalul magazinului își roagă clienții să spele de mână toate articolele din lână pe care le cumpără în loc să le ducă la curățătorii, care, de obicei, utilizează substanțe chimice extrem de nocive pentru mediu, iar „Nu aruncați – reparați” este o altă filosofie după care se ghidează Lowie. Magazinul oferă, de altfel, și un serviciu de reparații gratuit la toate articolele cumpărate în trecut din cadrul lui.

The Third Estate din Camden este cunoscut de localnici pentru selecția excelentă de pantofi vegani sau piesele din materiale organice. Ce mărci găsești pe acolo? Komodo, Matt & Nat sau Gene Monkee. În spatele brandului se află Angela și iubitul ei, James, care au deschis, în 2008, magazinul în Leeds, iar în 2012, l-au mutat în Londra. Dacă vrei să te familiarizezi cu produsele lor, poți vizita thethirdestate.co.uk.

Last day – Plimbare prin parcuri sau 50 shades of green

Hyde. Regent. St James’. Richmond. Victoria. Hampsted Heath. Kensington Gardens. Și-am putea continua lista de parcuri și grădini londoneze încă un rând sau două. Pentru că britanicii au înțeles de mult importanța spațiilor verzi, a plimbărilor în natură sau a unui echilibru între asfalt și iarbă.

Când am fost printre primele dăți în Regatul Unit, cineva ne-a spus că au în doar câțiva kilometri peste 50 de nuanțe de verde. Se pare că nu glumea, pentru că, în Londra, problema unei promenade duminicale în aer liber nu va fi niciodată legată de numărul mic de parcuri, de distanța mare până la ele sau de eventualitatea ca un bloc de locuințe sau o clădire de birouri să se ridice fix unde îți faci de obicei picnicul.

Așa că, dacă vremea scapă câteva raze de soare sau dacă măcar se abține să nu plouă, dă o fugă prin unul dintre clasicele parcurile londoneze. Iar pentru o experiență 100% contemporană, cei care se plimbă prin Hyde Park pot vizita oricând  faimoasele galerii de artă, arhitectură și design contemporan situate pe malul lacului, The Serpentine Galleries.

În încheiere și la plecare

După cum poate oricine lesne bănui, ar mai fi multe de spus despre una dintre cele mai întinse și mai populate metropole din lume. Pentru că niciun capitol despre o vizită la Londra nu poate fi unul exhaustiv. Sunt mai multe magazine, muzee, galerii, parcuri, pub-uri, restaurante sau piețe decât ar încăpea într-un ghid de mărimea DEX-ului.

Rămâne doar să încerci să-ți creezi propriul Lonely Planet cu locuri care merită și locuri de care să te ferești și nu putem spera decât ca articolul de față să fie un punct bun de plecare pentru călătorul alternativ din fiecare.

Text de: Diana Mărășoiu și Florin Ioanițescu (escapism.ro)

FOTO: Imaxtree, PR, Instagram, Arihivă personală

Comments

comments

Lasă un răspuns