Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > 7 destinații din România perfecte pentru luna de miere

7 destinații din România perfecte pentru luna de miere

luna de miere romania

Uneori, bugetul nu ne permite să vizităm anumite destinații de vacanță, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne mulțumim cu puțin. Află că există numeroase destinații perfecte pentru luna de miere chiar în România! Alegând să îți petreci concediul aici, vei face economii și vei redescoperi frumusețea țării noastre.

Iată cele 7 recomandări ale nostre:

Sighișoara, cetatea cântecelor medievale

Vara, în Sighișoara, străzile pavate freamată de viață. Clădirile cu fațade pastelate din Piața Cetății o transformă în cea mai frumoasă piață medievală din România. Străzile înguste și pietruite, casele cu draperii care vin spre tine purtate de vânt, hotelurile situate în clădiri vechi și colțul pe care se află Casa cu Cerb te conduc până la Piața Muzeului. Aici, la numărul 6, se presupune că s-a născut Vlad Țepeș, iar locul este transformat acum într-un restaurant medieval.

Înapoi pe lângă zidurile vechi, ajungi printre cântăreții de pe scara cu acoperiș de lemn. Pregătește-te să urci 175 de trepte inundate de muzică melancolică! Și nu uita: Turnul cu Ceas și statuetele lui pot fi admirate cel mai bine chiar din turn. Iar panorama asupra orașului văzută de aici este superbă.

Delta Dunării, un paradis sălbatic

Îți iei soțul și undița și plecați împreună în Delta Dunării. Te cazezi în inima salbaticiei, în Murighiol, de unde poți vedea brațul Sfântul Gheorghe, canalele și lacurile. Brațul Sfântul Gheorghe este cel mai liniștit loc din Deltă, cu sate retrase și frumoase și cu bătrâni la fel de naturali ca și marea. Cea mai bună ciorbă de peste cu pâine neagră o mănânci tot aici, alături de pescarii care s-au întors din larg.

După-amiaza o rezervi pentru plajă și baie în piscină, dar până atunci poți închiria o barcă pentru a pătrunde cât mai adânc printre lanurile de trestii și pe brațele canalelor Deltei. Celebritățile zonei sunt pelicanii, ibisii și vulturii codălbi, iar cei care sunt pretutindeni și nu mai scapi de ei sunt pescărușii, batlanii și broaștele de mlaștină. Scena este a lor și tu le ești spectator. Pe Brațul Sulina, înainte de Crișan, după Mila 8, intri pe Dunărea Veche, pe canale și lacurile Merhei, Matiță și Babină și ajungi în Brațul Chilia. Dacă rămâi la Crișan, poți face o excursie la grindul Letea. Aici te poți plimba în liniște printre casele tradiționale din lemn ale lipovenilor.

Maramureș, țara oamenilor frumoși

Maramureșul este țara bisericilor din lemn, iar pictura naivă a vechii Mănăstiri de la Bârsana, cu arhangheli acoperiți de sute de ochi care văd tot ce se întâmplă în lume îți va atinge sufletul pentru mulți ani de acum încolo. După slujba religioasă, tradițională și lungă, maramuresenii se grăbesc la masa de duminică, iar printre florile din curtea mănăstirii nu mai rămân decât păsările și se așterne liniștea.

În turnul-clopotniță de 56 de metri, considerat cel mai înalt dintre toate turnurile bisericilor de lemn, vei simți mirosul de lână de la cergile care acoperă băncile din interior. Aici, așezată pe un scăunel ca de copii, prelucrat manual din lemn, vei fi doar tu și gândurile tale…

Dacă nu ai cumpărat niciun obiect de artizanat de la țărăncile pe care le-ai întâlnit pe drum, muzeul bisericii are o expoziție cu vânzare, cu diverse lucruri, de la icoane până la covoare și traiste, realizate de măicuțele de la mănăstire.

Predeal, o călătorie în inima naturii

Predeal este orașul situat la cea mai mare altitudine din România (1.030 – 1.110 m), așa că aerul de aici este mai curat ca oriunde. Te bucuri de munți înzăpeziți și de plimbări liniștite într-o zonă superbă, pe valea superioară a Prahovei. Dacă până acum nu ai avut timp să iei lecții de echitație, aici găsești mediul și instructorii necesari pentru o inițiere ca la carte.

În această excursie este loc și de amuzament, așa că te urci într-o căruță pentru a gusta brânzeturi de stâna la Cheile Rasnoavei. Zona o poți străbate și cu o mașină decapotabilă sau cu un ATV pe Valea Azugii. Din Predeal, poți merge până la Castelul Bran sau la Cetatea Râșnov, pentru a te bucură de o zi încărcată de istorie.

Baile Tușnad și lacul Sfânta Ana

Băile Tușnad sunt o stațiune cochetă care te inițiază în incursiunile în zona Harghitei. La două ore de mers pe jos, prin păduri de fagi, mesteceni și conifere, ajungi la singurul lac vulcanic al Europei, lacul Sfânta Ana. Situat în Munții Harghitei, la o înălțime de 950 m, acest lac unic în Europa este înconjurat de pădurile reci și întunecoase ale Rezervației Naturale Tinovul Mohos. Nu vei mai conteni să fotografiezi peisajele colorate parcă de pensula unui pictor.

O escapadă în Miercurea Ciuc îți poate scoate în cale un meci de hockey pe gheață și astfel vei deveni fană a echipei învingătoare. Porțile secuiești lucrate în lemn te invită într-o altfel de lume și au ca motive ornamentale soarele, stelele, florile și viță de vie.

Munții Apuseni, Raiul ca o curgere de apă

În valea dintre munții Pădurea Craiului și munții Poplis, natura a creat un paradis sălbatic. Albastrul intens al apei care se îmbină cu verdele pădurii de brazi și fagi, pereții muntelui abrupți și calcaroși, apa care se repede năvalnic, copacii care te amenință cu rădăcinile ieșite din stâncă și zăpadă care păstrează urmele frigului îți tăie răsuflarea. O dată pentru că aerul este foarte tare, și din nou pentru că inima dorește să se umple de această frumusețe, la fel de repede cum o face privirea.

Aproape de capătul lacului dai de cascada Iadolina, cu o cădere de apă în mai multe trepte. Dincolo de Valea Iadului este o stațiune renumită pentru ionizarea puternică a aerului și pentru Izvorul Minunilor, Stâna de Vale. E drept că până la Stâna de Vale se poate ajunge dinspre Beiuș pe un drum refăcut, că un mini-Transfăgărășan cu serpentine și verde crud până la cer, printre munți mai puțin sălbatici și cu o frumusețe mai liniștită, dar acesta nu se poate compară cu frumusețea Văii Iadului.

Un alt drum forestier care pornește din Remeti, pe lângă mica biserică ortodoxă de o smerenie arhaică, te oprește la barajul de la Valea Draganului. La limita munților Vlădeasa, munților Meses și a depresiunii Huedin par să existe toate formele de relief, pentru că munții tind să se unească că să sfâșie o mare imaginară în mai multe lagune. În continuarea drumului, o pensiune pitorească, numită Iubu, îți spune că acesta a fost locul în care Lucian Blaga și-a scris opera.

Bucovina, țara norilor verzui

Pădurile de foioase care despart Maramureșul de Bucovina, Țara Fagilor, îți arată că această denumire este cinstită – cât vezi cu ochii sunt numai păduri care se umflă spre cer, că niște nori verzui. În pâlcul de pădure care înconjoară mănăstirea Dragomirna, sunt câteva vile de vacanță Romsilva, cu acces limitat pentru mașini. Ai grijă să nu te sperie salturile căprioarelor care caută pe aici mâncarea lăsată de pădurari.

Profiți de o drumeție prin pădure pentru a ajunge la Dragomirna, unde măicuțele tocmai țin slujba de dimineață. Răul Dragomirna te invită să te întinzi pe iarbă sub bătaia soarelui, sau la umbra zidurilor mănăstirii, în timp ce cântecele religioase se aud din biserică. La 30 de kilometri vest de Suceava găsești Gura Humorului, poarta pentru mănăstirile pictate: Voroneț, cu vestita Judecată de Apoi, prietenoasa mânăstire Humor, care te primește în turnul de la intrare, și impunătoarea Sucevița, care te așteaptă cu îi vechi de sute de ani.

 

 

Surse foto: Pixabay, wikipedia

Comments

comments

Lasă un răspuns