Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Madagascar, o destinație turistică fără egal

Madagascar, o destinație turistică fără egal

5.500 de km de țărm marin, plaje cu nisip alb, coaste stâncoase, golfuri imense… Cu alte cuvinte, marea ca sursa inepuizabilă de plăceri. Asta înseamnă Madagascar, a patra insulă ca întindere din lume.

Ea reunește peisaje ce-ți taie răsuflarea și care adăpostesc una dintre cele mai prețioase megabiodiversități din lume: 5% din speciile de plante și animale de pe planetă se întâlnesc doar în Madagascar. Printre animale se numără: broaște țestoase, mai mult de 150 de specii de broaște, lemurieni, peștele orb, crocodili, șarpele boa, fluturele-cometă de Madagascar (cel mai mare fluture din lume), cel mai mic cameleon cunoscut, balene și alte mari mamifere marine, iar printre plante se regăsesc: orhideea carnivoră, cea mai mare plantație de palmieri, baobabi etc.

Nenumărate atracții

Cu o populație primitoare ce are un ritm de viață diferit, insula îi poate oferi turistului posibilitatea de a rămâne cu imagini și amintiri fără pereche. De altfel, ecoturiștii au clasificat deja insula printre ținuturile ce le îngăduie împlinirea visurilor și punerea în practică a pasiunilor. Printre atracțiile insulei se numără:

  • peisaje numai bune de admirat și fotografiat;
  • birdwatching (urmărire de păsări) și whalewatching (urmărire de balene);
  • plimbări simple sau sesiuni de trekking întinse pe mai multe zile, care se pot face pe cei 588.000 km2 suprafață ai insulei;
  • curse motorizate;
  • kitesurfing și windsurfing– de altfel, Golful Diego-Suarez a fost desemnat de iubitorii acestor sporturi printre cele mai bune din lume pentru practicarea acestor genuri de activitate sportivă;
  • scufundări într-un peisaj marin de o biodiversitate rar întâlnită;
  • pescuit sportiv în locuri neasemuite;
  • croaziere cu veliere;
  • ecoturism.

Pe alese

Odată ajuns pe Aeroportul Internațional Antananarivo Ivato, turistul poate alege să meargă spre N-V, în regiunea Sambava, cunoscută drept patria vaniliei și a Parcului Național Marojejy, dar și a complexului Mahavavy-Kinkony, faimos prin bogația de păsări. Sau poate alege s-o ia spre N-E, teritoriu pe care se găsește Parcul Național Masoala, ori spre E, unde se află Parcul Nationa de Mantadia, unul dintre cele mai bune locuri de observație a numeroase specii rare. Dacă o va lua spre V, va putea admira minunățiile din Parcul Național Kirindy Mite, iar dacă drumul îl va purta spre Sud, va putea vizita Rezervația Zombitse-Vohibasia, Aria Protejată Tsinjoriake și Parcul Național Tsimanampesotse. Pentru fiecare din aceste zone se organizează circuite de câteva zile pentru doritori.

Dincolo de relieful variat, de diversitatea florală și faunistică, Madagascar, fostă colonie franceză, adăpostește și un important patrimoniu urban și cultural: orașele Toamasina (cu influențe arăbești), Mahajanga (cu stilul său colonial), Diego Suarez (cu casele sale coloniale), Fianarantsoa (cu excepționala sa arhitectură), și capitala Antananarivo (cu Rova de Manjakamiadana, adică Palatul Reginei).

Fără îndoială, domeniul în care este imbatabil Madagascar este ecoturismul, prin peisajele, flora și fauna sa fără egal, dar și prin ospitalitatea gazdelor ce abia așteaptă să le fie de folos turiștilor.

Ce-ar fi orice plimbare, orice aventură, orice safari fără fotografie? Tocmai prin pitorescul său, prin diversitatea sa de culori, insula este o sursă inepuizabilă de aspecte demne de a fi fotografiate.

Dacă vrei să intri cât mai mult în atmosfera locală, poți alege să vizitezi Madagascar când are loc o sărbătoare autohtonă sau un festivaluri (de exemplu, Carnavalul din Madagascar din luna iunie, de la Antananarivo), să asiști la turnee de jocuri tradiționale precum „Fanorona” sau să-ți achiziționezi ca suvenire pietre prețioase ori semiprețioase, broderii și obiecte de marochinărie.

Bineînțeles, nu poți merge într-o zonă atât de bogată din toate punctele de vedere, fără să guști din gastronomia locală, din care, cele mai apreciate feluri de mâncare sunt: „Romazava” (un fel de tocană), „Ravitoto” (cu frunze de manioc), ciocolata malgașă, peștii, crustaceele și langustinele impecabil gătite.

Madagascar este într-adevăr o destinație turistică pentru toate gusturile și toate vârstele!

Text și foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns