Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Margaret Thatcher – Doamna de Fier

Margaret Thatcher – Doamna de Fier

Margaret Linda Roberts se naste in 1925, la Grantham, Anglia. In 1944, studiaza chimia la Colegiul Somerville, iar doi ani mai tarziu, devine presedinte al Asociatiei Universitare Conservatoare din Oxford, fiind a treia femeie care detinea aceasta functie.

Dupa absolvirea colegiului, Margaret lucreaza ca cercetator chimist pentru British Xylonite si mai apoi la J.Lyons and Co., unde ajuta la producerea metodelor de pastrare a inghetatei.

La doar 25 de ani, Margaret concureaza din partea conservatorilor contra laburistilor, la alegerile generale din 1950, din Dartford. Desi pierde de doua ori alegerile, reuseste sa reduca considerabil popularitatea Partidului Laburist, castigand o mare parte dintre alegatori de partea sa.

Tot in Dartford, Margaret il cunoaste pe sotul sau Denis Thatcher, un om de afaceri local. Cei doi se casatoresc in 1951, iar in 1953, Margaret ii naste pe gemenii Mark si Carol.

In 1950, Margaret Thatcher incepe sa urmeze cursuri de drept, cu specializarea in taxe. La finele anilor ’50, este aleasa membra in Parlament pentru Finchley, o circumscriptie nordica si ocupa acest post pana cand este numita membru al Camerei lorzilor.

In 1970, este desemnata Ministru al Educatiei si Stiintei, portofoliu pe care il pastreaza timp de patru ani. Desi, slujba ei este una dificila, reuseste sa-si duca pana la capat rolul cu mult tact.

In 1975, Margaret Thatcher decide sa candideze pentru sefia Partidului Conservator. Dupa castigarea alegerilor, ea devine prima femeia aflata la conducerea unui partid din vest.

Performantele ei politice nu s-au oprit insa aici. Dupa ce Partidul Laburist incepe sa intre in criza, Partidul Conservator castiga majoritatea in Parlament. Drept urmare, Margaret devine primul-ministru al Marii Britanii, in 1979.

Aflata in aceasta functie, ea incepe lupta pentru o politica externa a Marii Britanii mai eficienta si bazata pe independenta. Pentru ca reuseste sa isi exercite functia cu mult profesionalism intr-o perioada de criza, ea este realeasa in aceeasi functie in anul 1983.

Al doilea ei mandat de prim-ministru incepe la fel de dificil precum primul, regatul confruntandu-se cu o criza a minerilor. Margaret face fata situatiei si reuseste sa obtina si un al treilea mandat de prim-ministru, in 1987. Din cauza neincrederii colegilor ei in castigarea celui de-al patrulea mandat, Margaret este decide sa se retraga din alegerile din 1990.

Cat timp a fost la putere, Margaret Thatcher a pus bazele ideologiei politice numite „thatcherism”. Aceasta ideologie sustine ca un stat mai mic, pietele mai libere si sindicatele mai slabe din comert ar putea fi considerate leac pentru declinul economic al Marii Britanii.

In decursul anilor ’90, Margaret isi incearca talentul de scriitoare si scrie doua best-seller-uri tip memorii: „The Downing Street Years” (1993) si „The Path to Power” (1995).

In 2002, decide sa se retraga din viata publica si isi petrece majoritatea timpului calatoriind in diverse vizite oficiale sau la diverse ceremonii internationale.

Comments

comments

Lasă un răspuns