Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Mata Hari – celebra dansatoare-spion

Mata Hari – celebra dansatoare-spion

S-a nascut in Leeuwarden, Norvegia, in 1876, iar numele ei adevarat era Gertrud Margarete Zelle. Copilaria i-a fost marcata de moartea mamei, in 1891, an in care tatal ei ramane fara niciun ban, dupa ce magazinul de palarii pe care il detinea intar in faliment. Tanara Gertrud se marita in 1895 cu capitanul armatei olandeze, Campbell Rudolph MacLeod, dupa ce a raspuns unui anunt matrimonial pe care acesta il daduse intr-un ziar. Ea avea 18 ani, el 40. Au avut impreuna doi copii, o fata si un baiat.

MacLeod ajunge sa fie transferat cu serviciul in Java, in 1898. Dupa ce este promovat in postul de capitan de garnizoana in acelasi an, este nevoit sa se mute impreuna cu intreaga familie in Sumatra. Fiul lor moare in 1899, in timpul transferului din Sumatra, otravit.

Ajunsi inapoi in Europa, Gertrud si MacLeod se despart din cauza neintelegerilor. El era recunoscut ca alcoolic si obisnuia sa-si agreseze sotia. Dupa divort, fiica lor ramane in custodia tatalui, iar Gertrud decide sa se dedice scenei pariziene cu numele de Lady MacLeod.

In 1903, lucreaza ca jocheu la circul parizian si, doi ani mai tarziu, devine cunoscuta gratie dansului oriental Shiva, pe care il prezinta oficial la Muzeul de Arta Orientala Guimet din Paris. Incepe insa prin a dansa in salonul lui Madame Kireyevsky. Atunci isi ia numele de Mata Hari, care in indoneziana inseamna „ochiul zorilor de zi”.

Rolul pe care Mata Hari il joaca pe scena este acela al unei printese din Java (Indonezia), nascuta in mediul indian preotesc si initiata in artele dansului inca din copilarie. De fapt, prin acest rol de scena dansatoarea norvegiana isi reinventeaza trecutul: tatal ei, in realitate comerciant, devine preot al cultului Brahma, iar mama ei devine dansatoare la templu, care moare la nasterea fiicei ei, crescuta apoi intr-un templu dedicat zeitatii hinduse Shiva.

Frapant pentru inceputul secolului XX era faptul ca Mata Hari aparea pe scena aproape goala, ceea ce i-a aduce celebritate instant. A avut multi amanti, mai ales din randul militarilor. Unul dintre ei, baronul Henry de Marguerie ii rezerva un loc la Grand Hotel din Paris, ii cumpara haine si ii oferit bani de cheltuiala.

Dornica sa nu depinda de nimeni, Mata Hari vede in exprimarea artistica solutia pentru a se descurca singura. Dansul ei semi-nud cu voaluri a pus bazele a ceea ce astazi cunostem ca fiind striptease-ul, cu toate ca Mata Hari nu a studiat niciodata arta miscarilor.

In timpul Primului Razboi Mondial, Olanda ramane tara neutra, iar dansatoarea, in calitate de cetatean olandez, poate traversa liber granitele. Prin urmare, calatoreste din Olanda spre Franta, trecand prin Spania si Marea Britanie. Aceste calatorii atrag insa atentia serviciilor secrete franceze, mai cu seama ca se indragosteste de capitanul rus Vadime de Masloff, banuit si el ca ar fi divulgator. In spionajul acelor vremi, Mata Hari era cunoscuta ca „agentul H-21”.

Se banuieste ca in 1916, cand se afla la Haga, a primit bani din partea unui consul german pentru a divulga nemtilor informatii la urmatoarea ei vizita in Franta. In acelasi timp, se banuieste ca si francezii ar fi contactat-o pe Mata Hari pentru a deveni spionul lor in Belgia, tara pe atunci aflata sub control francez. Practic, Mata Hari devenise spion dublu.

A fost arestata in Franta, in 1917, si condamnata la moarte pentru spionaj. Pedeapsa i-a fost aplicata de un pluton de executie, in padurea Vincennes din Franta.

Mata Hari a ramas in istorie ca unul dintre cei mai mari spioni si presupusa vinovata pentru moartea a sute de soldati. Dupa moartea ei, au fost lansate multe zvonuri legate de executie, inclusiv acela ca ultimele ei cuvinte ar fi fost „Merci, monsieur!”

In ciuda speculatiilor facute pe seama activitatii ei de spionaj, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca Mata Hari a adus un suflu nou in arta. In plus, majoritatea istoricilor sunt de parere ca ea nici macar nu a fost un spion, ci mai mult o victima a propriei celebritati si frumuseti.

Comments

comments

Lasă un răspuns