Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > O salbă de insule: Cipru – pentru pasionații de istorie

O salbă de insule: Cipru – pentru pasionații de istorie

Cipru, insula aflată la sud de Turcia, are o istorie atât de bogată, încât s-au scris întregi tratate despre ea. A fost locuită încă din secolul al XV-lea î.H. Deoarece are o poziție strategică, multe popoare au dus bătălii crunte pentru cucerirea ei, fiecare lăsând în urmă amprente adânci: Imperiul Asirian, Egiptul Antic, Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, califatele arabe, francezii, Imperiul Otoman. Insula s-a aflat o vreme chiar sub ocupație britanică. Astăzi este un mic stat suveran, împărțit totuși între greci și turci.

Ce vizitezi

În Cipru nu ai cum să te plictisești, așa că îți recomand să-ți rezervi câteva tururi istorice și culturale ce-ți vor oferi o incursiune de neuitat. Oprește-te la Mormintele Regilor, o necropolă uriașă săpată în piatră în secolul IV î.H. Nu rata nici Castelul Sf. Ilarion, despre care se spune că este cea mai frumoasă ruină din Marea Mediterană. Casa lui Dyonisos este un alt punct important pe harta insulei – o colecție impresionantă de mozaicuri cu scene din mitologia greacă. Palaepaphos, sanctuarul Afroditei, un centru religios cu mai bine de 3.000 de ani în urmă, este, la rândul său, unul dintre cele mai atractive situri de pe insulă. Castelul Kolossi, Mânăstirea Kykkos și Parcul Arheologic Kato Paphos sunt alte obiective pe care ar fi păcat să le ratezi.

Cipru înseamnă și natură, iar printre cele mai vizitate locuri sunt cascadele Millomeris și Kalidonia, ambele ascunse în păduri exotice. La final, lasă-ți loc în program și pentru satul Omodos, faimos pentru vinurile pe care le produce.

Plajele

Nissi se numără printre cele mai admirate plaje. Cu nisip alb și fin și cu apă deloc adâncă, este locul ideal pentru relaxare sub razele soarelui. Tot aici bate inima vieții de noapte. Coral Bay, o altă plajă atractivă, încântă cu apa ei turcoaz. Încearcă să ajungi și la Lara Bay, o plajă dintr-o rezervație naturală pe care se ajunge numai cu un tur organizat.

În Limassol vei găsi alte plaje minunate, multe amenajate, ce se întind pe mai bine de 15 kilometri.

Cum ajungi

O cursă dus-întors la Larnaca costă 130 €, iar cazarea în același oraș începe de la 350 €/7 nopți la 3*. Dacă alegi alt oraș sau stațiune, te poți baza pe transportul public, care e pus la punct.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns