Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Olanda, primăvara Nordului

Olanda, primăvara Nordului

Deja Olanda este țara mea preferată. Îmi place locul, îmi place clima, îmi plac oamenii. Și cum să nu-i admiri când, uitându-te pe hărți mai vechi și mai noi, constați că olandezii și-au făcut țara kilometru cu kilometru, furând-o mării, mlaștinilor și lagunelor.

De aici și pădurea de mori de vânt care, mai bine de jumătate, foloseau la asanare. Olanda e verde, curată și, în acest anotimp, e regatul florilor în general și al lalelelor în special. Prima dată când am fost acolo am luat avionul spre Eindhoven și de acolo, cu trenul, am mers la Haga. Știi cum vezi câmpul din trenul București-Sinaia, contabilizând grâul, rapița și porumbul? Așa vezi din trenul olandez lalele, lalele și iar lalele. Și, din când în când, pentru variație, narcise. Este pur și simplu ca-n povești. Pentru că nu-ți vine să crezi că niște oameni pot cultiva flori precum cerealele. Ulterior, am aflat că aceste câmpuri de flori țin până pe la sfârșitul lui mai, după care câmpurile devin ceva mai prozaice.

Grădina de zarzavat

Asta înseamnă Keukenhof, cea mai mare grădină de lalele din lume. Este situată în apropiere de Amsterdam și a fost până în 1949 grădina de zarzavat a castelului Teylingen. În 1949 a fost organizat aici primul târg de bulbi și flori ale olandezilor din împrejurimi. Câteva decenii mai târziu, se extinsese deja la 32 de hectare pline ochi cu lalele, grădini tematice (de la grădini japoneze la cele organizate în stil Versailles), locuri de relaxare, locuri de joacă, o moară, fel de fel de ateliere pentru copii și adulți și, evident, o adevărată piață de bulbi. Grădina funcționează până la sfârșitul lunii mai, intrarea costă 16 euro (copiii și seniorii plătesc ceva mai puțin), fiind deschisă de la 9 la 19.30. Sfatul meu este ca în weekend să te duci mai de dimineață, spre 11 este deja ca-n Centrul Vechi la oră de vârf.

Canalele și rațele

Îți trebuie câteva ore bune să vizitezi regatul lalelelor de le Keukenhof, dar, crede-mă, merită efortul. Odată atinsă această țintă, te poți dedica plimbării pe canale. Înainte de toate, trebuie să-ți spun că cel mai avantajos ar fi să închiriezi o cameră în suburbiile Amsterdamului. E ceva mai ieftin (50-60 de euro pe noapte) și ești bine amplasat pentru a putea vedea și Rotterdamul, și Amsterdamul, și Haga. Vei fi uimită de canalele mici, dar destul de largi pentru o viețuire comună a vaporașelor, hidrobicicletetelor și păsăretului existent (mai ales rațe). O plimbare pe canal costă cam 8 euro indiferent de oraș și este cât se poate de plăcută.

Brânza și muzeele

E obligatoriu să vizitezi Amsterdamul, de la Cartierul roșu până la muzeele Van Gogh și Rijwik. (În paranteză fie spus, olandezii au un sistem de cuplare a muzeelor în așa fel încât să pară că te costă mai puțin. Dacă faci și rezervare online, ai încă o reducere.) În Haga, Palatul Justiției, plaja de la Schweningen și Palatul Binnenhof (muzeu, dar și sediul cabinetului Primului ministru al Olandei) sunt obligatorii. La fel, o călătorie până în Delft, un orășel universitar absolut senzațional. În Rotterdam, centrul cu casele lui smucite (Rotterdam a fost practic ras de pe fața pământului în cel de-al Doilea Război Mondial, devenind un fel de teren de luptă pentru arhitecții avangardiști) și, neapărat, muzeul morilor de vânt de la Kinderdijk. Acesta din urmă este o poveste, aici vei vedea în adevărata lor splendoare cei mai frumoși nori din lume, norii Olandei. Și morile, bineînțeles.

Bine de știut

√ În Olanda, bicicliștii sunt regii străzilor, apoi tramvaiele, pietonii și la urmă de tot automobiliștii. Pistele pentru biciclete sunt, de multe ori, la fel de late precum banda pentru mașini. Mare atenție, sunt ei amabili, dar trebuie să bagi de seamă pe unde mergi.

√ Coffe-shopurile nu sunt tocmai cafenele, ăsta e și motivul pentru care se fumează înăuntru: se fumează iarbă…

√ Transportul în comun nu este tocmai ieftin, dar, dacă te duci în orice gară, poți obține passuri avantajoase pentru turiști.

√ Până și îngrijitorii, și homeleșii (îi numeri pe degete, dar mai sunt) vorbesc englezește, așa că este imposibil să te rătăcești.

√ Cum spuneam, cerșetoria nu este încurajată, dar în zonele turistice se mai întâmplă să te intercepteze câte un personaj relativ bine îmbrăcat care să-ți ceară un euro sau doi. Ignoră-l!

√ Magazinele se închid devreme, iar luni dimineață sunt închise. O singură zi din săptămână supermarketurile închid la ora 21. În rest, cel mai târziu la 19.30. Din fericire, magazinele turcești, arăbești și poloneze au orar ceva mai… meridional.

√ Casele vechi olandeze au parterul foarte jos și ferestre mari, fără perdele (fiind la nord, soarele e mai zgârcit). Trasul cu ochiul, fie și involuntar, este considerat cea mai crasă lipsă de educație.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: Aurelian Dumitrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns