Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Ierusalim, secretele orașului sfânt

Ierusalim, secretele orașului sfânt

Probabil că, oricând ai călători în Ierusalim, te-ar încerca acel ceva nedeslușit care te face să te simți călător în timp. Cu atât mai mult în aprilie, în preajma Paștelui, când orașul sfânt e plin de oameni mai ceva ca la cruciade.

Nu trebuie să te bulucești chiar cu toți pelerinii, te poți descurca și fără ghizi și credincioși, uneori prea gălăgioși sau prea pătimași. Dar una dintre cele mai bune perioade de vizitat Ierusalimul este aprilie. În fiecare an, pelerini creştini din toată lumea refac drumul lui Iisus, început în Joia Mare, cu rugăciunea din Grădina Ghetsimani, şi sfârşit cu răstignirea. Așteaptă apoi cu toții, înfrigurați, Învierea.

Trei mari religii…

… consideră spațiul acesta, din marginea deșertului, Locul Sfânt: creștinii, musulmanii și, desigur, evreii. Creștinii au în orașul de trei ori sfânt Biserica Sfântului Mormânt, iudeii – Zidul Plângerii, singura bucată din măreţul Templu al regelui Solomon care le-a rămas, iar musulmanii – Domul Stâncii şi moscheea Al-Aqsa. Simboluri pline de istorie, care numără de la o mie de ani în sus. Toate se află pe Muntele Templului, de multe ori măr al discordiei între evrei şi arabi, motiv pentru care emoţia ce te cuprinde păşind pe pietrele sfinte este amestecată cu un pic de teamă.

De la Zidul Plângerii în cartierul armenesc

Cum intri în Ierusalim, indiferent ce religie ai avea, te duci spre Zidul Plângerii. Puzderie de oameni, pe care evreii ortodocşi care par a se ruga fără oprire pietrelor aproape că nu-i văd. E atât de ciudat să-i vezi plângând şi rugându-se ca-n transă! Am pus şi noi un bileţel între crăpăturile vechiului zid, lângă alte mi­lioane de bileţele, rugăciuni, rugăminţi, necazuri sau bucurii pe care milioane de oameni le transmit unuia şi aceluiaşi Dumnezeu. De la Zid, o iei pe străduţele strâmte şi întortocheate spre celelalte locuri sfinte. Dacă mijeşti ochii mai spre apus, te poţi crede acum 2000 şi mai bine de ani, când Iisus strângea mii de oameni în jurul lui, când purta Crucea spre Golgota, când răvăşea zarafii din Templu. Şi deodată ajungi în cartierul armenesc. Ceva mai multă voioşie, magazine mici şi mari, e drept, dar cele mici sunt o nebunie, flori la balcoane şi mulţime de oameni zâmbitori. Aici, ca european nefamiliarizat cu alfabetul ivrit, poţi mânca liniştit, poţi bea chiar o bere rece şi poţi face cumpărături.

Nu numai religie

În Ierusalim se stă cât se poate de civilizat la hostel. Alte locuri de cazare sunt destul de scumpe. Ba, dacă eşti mai tânăr şi nonconformist, poţi dormi aproape gratis pe acoperişul hostelului, trebuie doar să fii pregătit pentru asta. Senzaţia este nemaipomenită acolo sus, aproape de cer, cu impresia clară că, dacă întinzi un pic mâna, poţi prinde stelele.

Sus, la Mormântul Sfânt

Stânca uriaşă din gresie albă, numită Golgota în vremea Lui, se află acum chiar în curtea Bisericii Sfântului Mormânt, unde s-au petrecut ultimele zile pământești ale lui Iisus. Aici a fost pironit pe Cruce, ceva mai încolo, la Piatra Ungerii, a fost uns cu ierburi și uleiuri după ce a fost coborât de pe Cruce. A fost apoi înfăşurat în giulgiu şi coborât în mormânt. În Biserica Sfântului Mormânt, se află o altă biserică, mică-mică. Acesta este locul cel mai sfânt al creştinătăţii, el adăpostind atât Mormântul, cât şi minunea Învierii Mântuitorului.

Din Grădina Ghetsimani spre Golgota

În fiecare an, credincioşii păşesc şi se opresc pe pietrele şi în locurile unde a făcut aceleași lucruri Mântuitorul. Drumul Crucii, cu 14 popasuri, unele foarte apropiate între ele, începe de pe locul fostei cetăţi Antonia şi se sfârşeşte la aproape 1 kilometru mai încolo, pe Muntele Golgotei. Este drumul străbătut de Iisus cu Sfânta Cruce în spate, cel care ne-a deschis calea spre mântuire. Drumul începe în Ghetsimani. Despre măslinii bătrâni pe care-i poți deosebi cu ușurință de ceilalți copaci se spune că au fost martorii întâmplărilor de-acum două mii şi ceva de ani. Aici s-a rugat Iisus în ultima noapte de libertate. Aici L-au găsit soldaţii pretorieni, de aici L-au ridicat. Tot de aici se vede poarta prin care Hristos a intrat în Ierusalim, spre Golgota, astăzi Poarta Sfântului Ştefan.

Articol preluat din ediția de aprilie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Aurelian Dumitrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns