Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Paradisul din parcurile naturale

Paradisul din parcurile naturale

Nimic nu-i mai frumos decât să te relaxezi și să te umpli de energie pozitivă în natură. Dacă ai spirit de aventură, îți propun patru locuri deosebite și apreciate la nivel mondial, zone unice, care te transpun în altă lume.

Parcul Național Yellowstone, SUA

Yellowstone este prima rezervație din lume declarată parc național, fiind înființat în 1872. Se întinde pe o suprafață de aproape 9.000 kmp și cuprinde lacuri, canioane, râuri și lanțuri muntoase. Lava întărită și rocile vulcanice acoperă mare parte a teritoriului. Printre aceste roci țâșnesc peste 300 de gheizere, care formează un cadru de film SF, și peste 10.000 de izvoare termale. Datorită acestui fapt, în Yellowstone se găsește peste jumătate din apa termală a globului! Unul dintre izvoare, cu o temperatură de 90°C, are culori incredibile. Lacul Yellowstone se află deasupra celui mai mare vulcan de pe continentul american, Yellowstone Caldera.

Aici trăiesc animale precum bizonul, grizzly, antilocapra, elanul sau lupul. În anul 1978, parcul a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Poți ajunge aici cu avionul, schimbând spre aeroportul Yellowstone. Nu-ți face griji în privința vremii, parcul este deosebit în orice anotimp! Intrarea costă 15 dolari.

Parcul Național Lacurile Plitvice, Croația

Plitvice este cel mai vechi parc național din Europa de Sud-Est. Minune a naturii, frumusețea sa nu a rămas nerăsplătită de către patrimoniul mondial, rezervația fiind adăugată pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1979.

Lacurile turcoaz, aerul proaspăt al Alpilor Dinarici, cascadele miraculoase, verdeața sălbatică, dar și traseele amenajate cu podețe de lemn te vor face să crezi că ai ajuns în rai! Trase­ele te poartă pe malul celor 16 lacuri și prin apropierea celor 92 de cascade. Nu-i de mirare că zona atrage nu mai puțin de un milion de turiști în fiecare an! În plus, parcul le oferă pasionaților opt trasee de trekking (călătorie aventuroasă) și hiking (drumeție în zonă muntoasă). Ca să vezi tot parcul, ai nevoie de aproximativ nouă ore – de aceea, îți recomand să stai aici două zile. Așa ai timp să te plimbi cu vaporașul, pentru
o panoramă inedită a parcului.

La Plitvice, ajungi ușor cu mașina. Zona protejată se află la doar două ore de Zagreb. Intrarea costă între 7 și 36 de euro, în funcție de perioada de vizitare.

Parcul Național Kruger, Africa de Sud

Fondat în 1898 și deschis publicului din 1927, Kruger este parcul cu cea mai mare biodiversitate din lume, aici găsindu-se 150 de tipuri de mamifere, 500 de specii de păsări, 120.000 de tipuri de reptile și 60.000 de feluri de insecte. Zona se împarte în trei: savana cu arbori, care se întinde între râurile Crocodile și Sabie, savana cu ierburi dintre râul Sabie și râul Olifants și savana cu tufișuri rare, mai sus de râul Olifants.

Parcul este o atracție mondială, deoarece aici pot fi observate specii pe cale de dispariție. Bucură-te de hipopotami, lei, bivoli africani, leoparzi, gheparzi, rinoceri, elefanți, girafe, antilope – animale pe care nu le întâlnești oriunde!

În parc, există 21 de tabere de odihnă, locuri pentru picnic și puncte pentru observație. Sunt multe feluri în care te poți bucura de parc: safari, drumeții ghidate prin savană, birdwatching, mountain biking, chiar și focuri de tabără. Ajungi aici cu avionul, trei aeroporturi din Africa de Sud fiind în zona apropiată rezervației. Evită sezonul ploios, care durează din octombrie până în martie! Intrarea în parc costă 14 euro.

Parcul Național Kakadu, Australia

Kakadu este cea mai întinsă rezervație din Australia și unul dintre cele mai mari parcuri naturale din lume. Se întinde pe circa 20.000 kmp, aproape cât suprafața Sloveniei. Acest parc se află în patrimoniul UNESCO pentru că protejează natura (formele de relief, bazinele a patru râuri mari și diversitatea impresionantă a florei și faunei, ce cuprinde specii rare și foarte rare) și cultura aborigenilor. Ei au ocupat această zonă în urmă cu 50.000 de ani – dovadă stau cele peste 5.000 de situri de artă care le reflectă cultura și care fac din acest loc o comoară la nivel mondial, întrucât aborigenii australieni sunt cea mai veche cultură a lumii încă în viață. Ai de văzut picturile de pe stânci vechi de mii sau zeci de mii de ani, sutele de specii de păsări (dintre care unele trăiesc doar aici, în parc), nenumăratele specii de plante, mușuroaiele de termite de șase metri înălțime și iarba care crește trei metri după sezonul ploios. Animalele mari așteaptă să le observi în habitatul lor natural: canguri, crocodili, dingo, vulpi negre zburătoare sau pisici australiene.

Pentru a vizita Kakadu, se recomandă sezonul uscat, care începe în mai și se termină în septembrie. Intrarea costă 26 de euro, dar poți prinde activități și tururi gratuite oferite de asociația care se ocupă de parc: plimbări cu barca, trekking, trasee spre diferite obiective sau lecții educative pentru copii.

Citește și:

Escapadă la Monaco

Bruxelles, ciocolată și dantele

In plimbare tot anul

Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns