Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Pedalând pe cărările României

Pedalând pe cărările României

Se spune despre mersul pe bicicletă că n-ai cum să-l uiţi. Aşa că, indiferent dacă ai mers un an, doi sau 20 pe două roţi, niciodată nu-i prea târziu să ne reamintim şi să retrăim bucuria şi aventura din copilărie.

Pedalatul nu are limită de vârstă, aşa că înlătură din start gândul că poate nu eşti potrivită pentru acest sport. Niciodată nu este prea târziu să te apuci de mişcare şi să-ţi doreşti să faci lucruri pentru tine. Câte dintre noi nu își doresc o condiţie fizică bună, un trup tonificat, masă musculară în detrimentul unui colăcel de grăsime, să arate mai tinere şi să fie mai vesele? Dacă te-am convins de avantajele mersului pe bicicletă, nu mai sta pe gânduri şi fă din asta un obicei zilnic! Iar dacă o simplă plimbare prin parc înseamnă prea puțin, cum vremea concediilor este în toi, de ce n-ai pleca împreună cu cei dragi pe două roţi  pe unul dintre traseele patriei? Va fi, cu siguranță, o adevărată aventură!

Călătorii pe bicicletă

Traseele de bicicletă din afara oraşelor sunt o modalitate foarte simplă de a te relaxa în natură, de a-ţi bucura sufletul şi ochiul, de a uita de rutină. Chiar dacă nu ai o condiţie fizică bună, există pe harta României trasee uşoare, speciale pentru începători. Trebuie să fii atentă la gradul lor de dificultate când le vei alege. Un alt avantaj al traseelor pe bicicletă este că, pe lângă mişcarea făcută, ai ocazia să vezi numeroase zone încărcate de istorie, faună şi o floră diversă, unele protejate de lege, să descoperi frumuseţea şi istoria satelor, să savurezi produse tradiţionale.

Trasee prin zona săsească

Un astfel de traseu este deschis chiar anul acesta în Podișul Hârtibaciului din Transilvania, de către Asociaţia Mioritics şi WWF-România. Este vorba despre o rețea de trasee de biciclete și de drumeție care străbate situl Natura 2000-Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare din Transilvania și totalizează 229 de kilometri. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate și prin cetatea me­dievală Sighișoara, leagă patru monumente UNESCO, de la Sighișoara, Viscri, Saschiz și Breite, și traversează arii naturale protejate de importanță europeană și națională. Ai la dispoziţie 32 de trasee, cel mai lung fiind de 29,2 km (Viscri-Dealul Ciorilor), iar cel mai scurt de 1,6 km (Sighișoara-Platoul cu stejari seculari Breite), și 70 de pano­uri informative amplasate în localități traversate de trasee și în punctele importante ale acestora. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf are 701 metri – Dealul Birom) și diversității opțiunilor, poţi parcurge aceste trasee cu copiii, fără echipament complex sau vreo pregătire sportivă specială.

Aventuri pe malul Dunării

Tot de anul acesta, judeţul Călăraşi şi-a deschis larg porţile atât pe uscat, cât şi pe apă. Dacă vrei să fugi de betoanele oraşelor, aici vei fi întâmpinată de o reţea locală de trasee cicloturistice şi acvatice, întinsă pe o distanţă totală de aproximativ 200 de kilometri, compusă din: două trasee cicloturistice pe şosea (48 şi 47 km), două trasee cicloturistice off-road (50 şi 35 km) şi un traseu acva­tic, de pescuit, pe Dunăre (însumând 18 km). Traseele au grad scăzut de dificultate, fiind accesibile oricui îşi doreşte să facă puţină mişcare în aer liber. Îmbină plimbarea cu bicicleta pe malul Dunării cu o plimbare cu barca până la Cetatea bizantină Vicina (aflată trei sferturi sub apă, pe Insula Păcuiul lui Soare), cu şedinţe de plajă, dar şi cu bucate delicioase de la localnici.   

Pe două roţi prin Dobrogea

Cel mai lung traseu are 250 de kilometri şi începe în oraşul Tulcea, apoi se continuă cu mănăstirile Cocoş-Saon-Celic Dere, se trece prin Niculiţel, unde poți vizita monumentul paleocreştin şi Biserica Sfântul Atanasie. Traseul continuă cu Isaccea, unde poţi vizita Geamia catedrală Azzizie, lăcaş de cult reprezentativ pentru comunitatea musulmană, mormântul întemeietorului Isak Baba şi Cetatea Noviodunum. Vei ajunge la Cetatea geto-dacă Dinogetia din satul Garvăn, comuna Jijila, apoi drumul continuă către Măcin. După ce urci spre vârful Ţuţuianu, la 476 de metri, cobori spre cetăţile Troesmis şi Ibida, pădurea Babadag. Traseul se încheie în oraşul din care ai luat startul.

Dacă vrei un traseu mai scurt, de 150 de kilometri, alege partea de sud a Dobrogei. Începi din Constanţa, continui cu Agigea, Techirghiol, cu vizitarea mănăstirii Sfânta Maria şi a Farului din Tuzla, Mangalia, cu vizitarea Muzeului de Arheologie, Limanu şi rezervaţia naturală din Hagieni, iar întoarcerea o faci trecând prin toate staţiunile de pe litoral.

Laguna albastră de la Cluj

Format pe locul unei foste mine de argilă albă (caolin), înconjurat de dune de nisip, lacul de o culoare azurie
despre care clujenii spun că este o lagună albastră se află în punctul culminant al unui traseu care începe şi se termină în oraşul Cluj-Napoca, trecând prin Mera, Gârbău, Aghireş Fabrici, Gilău Vest, Floreşti. Laguna albastră nu este singura atracţie a traseului. Dintre oportunităţile turistice amintim Muzeul Bivolului din Mera, Biserica Reformată (1241) din Viştea, Conacul Laszay (1791) din Gârbău, cariera de piatră şi atelierele unde s-au cioplit decoraţiuni din marmură pentru Biserica Neagră din Braşov și Palatul Parlamentului, Castelul Bocskai (1572, azi în ruine) din Aghireş.

„Biciclim“ prin pădurea Aradului

Cel mai atractiv traseu de biciclete din Arad este cel din Pădurea Ceala. În lungime totală de 12,7 kilometri, ideal pentru începători, traseul începe la intrarea în pădure, parcurge porţiuni de pădure şi păşune, malul Mureşului şi un braţ secat al acestuia şi se încheie în acelaşi loc unde a început. Traseul este complet marcat şi presărat din loc în loc cu panouri informative, pentru a-ţi atrage atenţia asupra diferitelor obiective turistice, valori naturale şi istorice din această zonă. Astfel, poţi  întâlni: arbori bătrâni de stejar, plopi seculari de grosimi impresionante, Cetatea Ceala, vestigiu al unei fortăreţe turceşti, arboretul de chiparos-de-baltă, o prezenţă inedită în Parcul Natural Lunca Mureşului.

Relaxare în împrejurimile Braşovului

De la ghidonul bicicletei, descoperă frumuseţea munţilor şi a naturii sălbatice. Traseele din împrejurimile Braşovului chiar îţi oferă această bucurie. Câteva dintre traseele spectaculoase încep în oraşul de la poalele Tâmpei şi continuă pe ruta Râşnov-Pârâul Rece-Predeal, un altul este Braşov-Râşnov-Cheile Râşnoavei sau poţi alege traseul Braşov-Zărneşti-Prăpăstiile Zărneştiului, unde îţi tragi răsuflarea la poalele muntelui, te bucuri şi respiri aerul curat, admiri peisaje de vis. Cel mai uzitat traseu din Braşov este cel forestier de la Pietrele lui Solomon, prin care poţi ajunge în Poiană. Este poate cel mai uşor dintre trasee – foarte mulţi turişti şi localnici îl aleg pentru câteva ore de mişcare şi relaxare în mijlocul naturii.

Pe două roţi prin podgorii

Dacă te numeri printre începători, la 90 de kilometri de Capitală, traseul Ploieşti-Plopu-Vărbila-Urlaţi este unul ideal, mai ales că poţi pedala împreună cu copiii. Priveliştea este incredibil de frumoasă, chiar neaşteptată, şi te va introduce în peisajele zonei viticole Dealu Mare, vei fi impresionată de sălbăticia peisajelor, dar şi de frumuseţea conacelor şi mănăstirilor pe care le vei întâlni pe traseu, cum ar fi Vărbila şi Jercălăi, conacul renovat al boierului Bellu ori crama Urlăţeanu, unde poţi degusta licoarea lui Bahus.

Pedalăm spre sănătate

Dacă mai ai nevoie şi de un alt impuls pentru a porni într-o primă călătorie pe bicicletă, află că acest sport minunat te ajută să arzi calorii, să te menţii în formă şi să ai o inimă sănătoasă. Mersul pe bicicletă nu solicită în mod agresiv organismul şi face parte din grupa de exerciţii cardio excelente pentru sănătate. Nu numai că te poate revigora după cele opt ore de stat pe scaun la muncă, dar te ajută chiar să slăbeşti. Imaginează-ţi doar cum ar fi să faci o rutină din a ieşi în parc la final de săptămână şi să pedalezi împreună cu prietenii ori familia.

Citește și:

Concediu eco

5 motive ca sa mergi cu bicicleta

Orase la pas

Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: PR (Cătălin Georgescu)

Comments

comments

Lasă un răspuns