Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Prin cel mai puternic oraș din lume, Washington DC

Prin cel mai puternic oraș din lume, Washington DC

Washington DC este opusul marilor orașe americane, cu zgârie-nori, lumini orbitoare și trotuare aglomerate. Aici găsești verdeață, liniște, veverițe prietenoase și cele mai bune brioșe din lume!

Am ajuns în Washington DC după un drum matinal de cinci ore cu autobuzul, venind dinspre New York. Așa că primul pas în capitala Statelor Unite ale Americii l-am făcut în faimosul Union Station. Gara este fabuloasă, imensă – tavanul se află la 29 de metri înălțime – și luxoasă. Aici se îmbină armonios mai multe stiluri arhitecturale care au făcut din această clădire să fie, după Capitoliu, cea mai importantă și reprezentativă a orașului. Pentru a o pune în valoare, americanii n-o folosesc doar pe post de terminal, ci au transformat-o într-un mare centru comercial, chiar în destinație de petrecere a timpului liber, cu teatru, cinema și jocuri.

După ce am amețit admirând coloanele, scările interioare și tavanul, am ieșit în Columbus Circle, rotonda care leagă gara de Grădinile Capitoliului – un spațiu extrem de verde, de curat și cu multe veverițe care zburdă fericite printre trecători.

United States Capitol

Am pornit spre cea mai importantă clădire a administrației americane, unde îmi făcusem programare din timp pentru o vizită ghidată, ca să nu stau la coadă. Am aflat câteva lucruri interesante aici: Capitoliul a fost una dintre primele clădiri moderne de pe continent. Încă de la piatra de temelie americanii au știut că de acolo se va conduce regiunea. După sala de la intrare, în care se ridică biletele și se formează grupurile de vizită, am găsit o cameră cu o stea albă din marmură pe pardoseală, înconjurată cu șnur, exact ca la muzeu: „Aici, americanii au vrut să fie punctul zero al teritoriului. Apoi și-au dat seama că sunt cam pe plajă și spre vest mai e atâta loc!“, ne-a spus ghidul amuzat. În Capitoliu sunt prezente simbolic toate statele Americii, prin câte o statuie ce înfățișează personaje celebre pentru fiecare în parte.

Ajunși sub dom, am admirat pictura celebră The Apotheosis of George Washington pictată de Constantino Brumidi în 1865. Ghidul ne-a mai spus că e lege ca nicio clădire din Washington să nu depășească în înălțime domul Capitoliului. Așa se explică faptul că în oraș nu există zgârie-nori.

Cea mai mare bibliotecă din lume

Din Capitoliu se poate trece, printr-un culoar lung cândva secret, în The Library of the Congress, cea mai mare bibliotecă din lume. Aici există peste 160 de milioane de cărți așezate pe un kilometru și jumătate de rafturi. Tot aici am putut admira și Biblia lui Gutenberg, prima mare carte tipărită în Europa!

Acasă la Obama

Paza este atât de strictă de jur împrejurul Casei Albe, că, orice pas în plus faci, un polițist înarmat până în dinți îți va atrage imediat atenția că trebuie să te îndepărtezi. Și nu prea ai de ales. Nu am avut voie să calc nici măcar pe strada din fața edificiului, cu atât mai puțin să traversez și să ajung până la gard! Pentru a vizita interiorul, trebuie să treci printr-un proces destul de complicat, să trimiți o cerere unui membru al Congresului, după care el te va programa (peste mult timp, chiar și peste trei luni) la un tur ghidat. Controlul de securitate este extrem.

National Mall și Parcurile Memoriale

Din fața Capitoliului am mers către o altă emblemă a orașului, Monumentul Washington. Acesta tronează în mijlocul parcului National Mall. Zona este destul de întinsă, am avut nevoie de vreo trei ore până la Lincoln Memorial și înapoi, oprindu-mă pe la alte memoriale și monumente. Cel mai frumos memorial mi s-a părut cel făcut în cinstea eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, unde sunt reprezentate toate statele în jurul unei fântâni arteziene deosebite.

Ce trebuie să știi:

Transportul

Metroul are un sistem de taxare special. Ca turist, nu vei ști cât te costă o călătorie. Cumperi o cartelă individuală pe care o încarci cu o sumă aproximativă. Cartela o validezi la intrarea în metrou, apoi la stația de ieșire. În funcție de numărul stațiilor parcurse, sistemul îți va retrage de pe cartelă suma necesară.

Pentru a mă deplasa între diferite destinații prin oraș, am ales aplicația Lyft, un fel de Uber mai popular.

Cazarea

Cum SUA se supun altor reguli în ce privește cazarea, am ales să stăm prin aplicația Airbnb. Am stat astfel aproape de centru la jumătate de preț față de un hotel, iar gazda noastră, o negresă de vreo 35 de ani, ne-a lăsat de toate în cameră – cosmetice, föhn, inclusiv apă rece în frigider. Curățenia a fost impecabilă. Așa că recomand cu toată încrederea ca, dacă nu vrei să stai la hotel, să alegi cu cea mai mare încredere Airbnb.

Mâncarea

Îți recomand să mănânci tradițional într-un restaurant de cartier cu specific barbecue. Aici poți încerca burgeri adevărați, dar și friptură la grătar asezonată cu sosuri specific americane. Comandă-ți și o bere, dar nu te aștepta să fie la fel de gustoasă ca în Europa!

Cupcakes

În Washington DC există cele mai bune cupcakes din lume, potrivit publicației online BuzzFeed. Mai exact, la Baked&Wired din Georgetown. Am fost, am admirat, am savurat și le dau dreptate! Pe pereți vei găsi scrise pe șervețele sute, poate chiar mii de mesaje din zeci de țări! Îl vei putea citi și pe-al meu!

Citește și:

Bruges, dantelă şi poveşti

Chișinău, cealaltă Capitală

Paradisul din parcurile naturale

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: Corina Matei

 

Comments

comments

Lasă un răspuns