Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Relaxare și sănătate în Ținutul Sării

Relaxare și sănătate în Ținutul Sării

Așezată la poalele Munților Gurghiului, înconjurată de dealuri, Sovata este ca o mică Elveție. Cochetă, plină de fagi, carpeni, brazi, ulmi și stejari, cu multă sare, ascunde virtuți terapeutice. Te vei îndrăgosti de aerul pur și frumusețea locului!

Destinație de weekend sau de vacanță, Sovata este un loc deosebit de care te poți bucura în orice sezon. Vara e răcoroasă și iarna-i blândă.
Comoara stațiunii este Lacul Ursu, sărat, unic în Europa datorită efectului de heliotermie. Lacul Roșu, Lacul Negru, lacul Aluniș, salina Praid sau satul Corund (un important centru de olărit și ceramică populară) sunt alte atracții ale zonei. Iarna, Sovata se transformă într-o atracție pentru iubitorii de zăpadă. Pârtii pentru schi și săniuș, mai puțin aglomerate decât în Bucegi, dar la fel de bine dotate, te așteaptă cu zăpadă pufoasă, imaculată.

Lacul Ursu

Nu-i nici picior de urs în zonă. Numele lacului se trage de la forma sa, care seamănă cu o piele de urs întinsă. Cu o suprafață de 1.600 mp, frumos amenajat și înconjurat de o pădure spectaculoasă din care se deschid trasee spre alte atracții ale zonei, pentru Lacul Ursu trebuie să-ți rezervi cel puțin două zile ca să-i descoperi farmecul. Chiar dacă e aglomerat, ștrandul cu apă sărată nu trebuie ratat. Concentrația sării de pe fundul lacului este comparativă cu cea a Mării Moarte, dar descrește spre suprafață, unde apa e mai dulce, acționează ca o lentilă și încălzește apa sărată la adâncime. Acest fenomen se numește heliotermie și dă unicitatea lacului. Temperatura poate crește peste 50 de grade la doi metri adâncime, însă nu o vei simți atât de caldă pentru că se combină cu cea rece de la suprafață.

Pe lângă sare, apa lacului este bogată în calciu, magneziu, potasiu, fier, iod și brom, dar și în componente organice – auxine, asemănătoare estrogenului și progesteronului, secretate de crustaceul de apă sărată Artemia salina. Apa și nămolul au efect antialergic, antibacterian, emolient, antiinflamator (cresc mobilitatea articulaţiilor, relaxează muşchii). Tratamentul asigură un efect prelungit în tratarea unor afecțiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice și dermatologice.

Ștrandul este deschis de la sfârșitul lunii iunie până la mijloc de septembrie, însă te poți bucura de proprietățile lacului și de tratamentele cu nămol tot timpul anului în piscinele cu apă din Lacul Ursu din cadrul Danubius Health Spa Resort Sovata dacă te cazezi în hotelurile Brădet și Sovata, iar vara ai acces și la ștrandurile Ursu și Aluniș. Dacă ești cazată în altă parte, poți intra la spa duminica pentru suma de 80 de lei, care include masa de prânz. Tratamentele au prețuri separate, dar sunt pentru toate buzunarele. Biletul la ștrand e 25 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii.

Lacul Aluniș

Foarte aproape de Lacul Ursu, la numai 60 de metri, este al doilea lac sărat din Sovata ca importanță. Apa din Lacul Ursu se scurge în Aluniș – este mai puțin sărat, însă și aici sunt amenajate spații pentru plajă și băi terapeutice. Prețul biletului este de 15 lei.

Cazare și masă

Ai la dispoziție o mare varietate de locuri de cazare, de la pensiuni de 3 și 4 margarete la hoteluri de 2, 3 și 4 stele cu centre spa. Campingurile Stâna de Vale sau Grădina lui Vass, cu căsuțe, locuri pentru rulote și corturi, sunt alte opțiuni în zonă. Se mănâncă bine la orice pensiune. Nu trebuie să ocolești denumirile ungurești, personalul este extrem de amabil și îți va detalia tot meniul. Te sfătuim să încerci preparatele tradiționale și mai ales deserturile.

Ce mai poți vedea în zonă

Ceramică de Corund

La 18 km de Sovata, dai de această comună vestită pentru ceramica ei. Fiecare gospodărie are un mic atelier, iar magazinele sunt înșirate cât e satul de lung. Este un loc bun pentru achiziția de suvenire și cadouri.

Lacul Roșu

Situat la 75 km de Sovata, e cel mai mare lac natural montan din țară. Pe fundul lacului, se află un strat gros de nămol cu un conținut ridicat de sulfat de fier și calciu, iar în apă trăiește un crustaceu de culoare roșie.

Salina Praid

Este una dintre cele mai mari mine de sare din România, dar și din Europa. În mină se intră cu un autobuz ce amintește de vremuri de mult apuse. În câteva minute, vei ajunge în inima muntelui de sare și, după coborârea celor 300 de trepte, vei descoperi un mic oraș. Aici poți petrece o zi întreagă fără să-ți dai seama când trece timpul. Cinematografe, locuri de joacă pentru copii, cafenele, biliard, bibliotecă, restaurant cu mâncare bună și ieftină, cramă, dar și o capelă ecumenică, toate te vor ține ocupată multe ore. Nu trebuie să ratezi nici punctul de belvedere Mina Iosif din anul 1700. Temperatura este constantă, în jur de 16 grade, umiditatea e scăzută, iar aerul este puternic ionizat, un veritabil tratament pentru afecțiunile respiratorii. Prețul biletului este de 25 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii. Există reduceri pentru abonamentele de cel puțin cinci zile. Vara, te poți bucura de piscinele cu apă sărată din apropiere.

Lacul Sfânta Ana

Este singurul lac de origine vulcanică din țară și are aproape puritatea apei distilate. Poți să înconjori lacul la pas ori să faci o plimbare cu barca pentru o relaxare psihică extraordinară, zona fiind puternic ionizată negativ.

Citește și:

Escapadă în ținutul conacelor

Ținutul moroșenilor

5 raiuri pe pamant

Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: arhiva personală, PR

Comments

comments

Lasă un răspuns