Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Repere contemporane: cum devii femeie?

Repere contemporane: cum devii femeie?

Repere contemporane: cum devii femeie? – Dacă vei căuta cuvântul „femeie” în dicţionar vei găsi explicaţia „o persoană adultă de sex feminin”. Deşi în dicţionar definiţia femeii pare a fi simplă, în viaţa reală este destul de greu în zilele noastre să definim ce înseamnă să fii femeie. 

Reperele tradiţionale se refereau la toate activităţile cunoscute: să înveţi să găteşti, să faci curat, să te măriţi şi să întemeiezi o familie – odată cu creşterea poziţiei femeilor în societate, reperele s-au modificat.

Pe vremuri lucruri precum să nu mai stai cu părinţii, să te măriţi şi să faci copii erau reperele importante care marcau trecerea din categoria fetelor în cea a femeilor. Dar acum, fetele termină facultatea şi se întorc acasă (sau nu), unele nu doresc să se mărite sau să facă copii. Şi, doar pentru că ai funcţiile biologice ale unei femei – înseamnă că eşti cu adevărat femeie? O posibilă definiţie poate fi creată pe baza unei combinaţii între vârstă şi nivelul de independenţă, dar te poţi numi femeie dacă părinţii tăi încă îţi plătesc factura de mobil?

Pe măsură ce aceste întrebări apar, toată lumea vrea să ştie răspunsul şi noi toate trebuie să răspundem. Pe măsură ce ne străduim să ne definim cariera, viaţa şi pe noi înşine, tinerele contemporane încearcă să descopere de asemenea adevărata definiţie a ceea ce înseamnă să fii femeie în ziua de azi. Deci, când poţi spune că ai trecut de la a fi o „tânără” la titlul complet de „femeie”? Avem câteva repere de luat în calcul pentru tine.

Reper: Să ai mai multe diplome 

Din punct de vedere istoric, accesul femeilor la educaţie a fost împiedicat de multe religii şi societăţi, de teamă că femeile îşi vor creşte statutul social şi vor dărâma sistemul patriarhal / bazat pe bărbaţi. Educaţia femeilor era adesea limitată la cum să păstreze o casă sau câteva noţiuni de artă.

În lumea modernă femeile pot beneficia de educaţie după dorinţa lor şi pot studia orice domeniu le face plăcere. Şi, pe măsură ce tot mai multe femei au o educaţie superioară, a devenit ceva normal ca femeile să aibă masterate şi doctorate şi chiar la mai multe facultăţi.

Reper: Să pleci de la mama de-acasă 

Studiile arată că aproximativ 36% dintre femei se mută din casă părintească la vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, pentru a urma o formă de educaţie sau o carieră. Această mutare nu este neapărat semnul maturităţii, multe dintre noi ne întoarcem acasă la părinţi pentru protecţie sau ajutor financiar. Un număr de studii au arătat că femeile nu părăsesc zona de confort de a fi „tinere” până în jurul vârstei de 28 de ani; la acest moment 76% dintre ele s-au mutat complet din casa părintească.

Reper: Să ai puterea de a fi vulnerabilă în relaţiile romantice 

Femeile moderne sunt constrânse încă de la naştere să îşi găsească locul în societate şi să rupă graniţele dintre masculinitate şi feminitate, ceea ce a generat o lupta între sexe. În această luptă, femeile se pun pe ele pe primul loc. În relaţii, ele descoperă că această abordare crează tensiuni, pentru că în general relaţiile implică să îţi pui partenerul pe primul loc şi pe tine pe ultimul. Totuşi, femeile contemporane ar trebui să reţină faptul că ar trebui să îşi DOREASCĂ un bărbat, nu să AIBĂ NEVOIE de unul. Nevoia însemnând ca ea să fie dependentă de atenţia, banii lui, etc. pentru a o face să se simtă femeie. Susţinerea din partea lui (financiară, morală, etc) este cu atât mai romantică cu cât ştii că ai putea să te descurci şi singură.

Reper: Să ignori tradiţiile 

Majoritatea femeilor din zilele noastre au crescut într-o formă de tradiţie – fie ea religioasă, culturală sau de familie. Sunt femei care au crescut într-o casă în care era obiceiul ca femeia să stea acasă şi aibă grijă de gospodărie, iar bărbatul să producă toate lucrurile necesare familiei. Astfel de femei decid să ignore tradiţia şi să facă o facultate după care să îşi găsească un loc de muncă şi să împartă activităţile casnice cu soţii lor. Chiar dacă sunt anumite obiceiuri pe care le păstrează, aceste femei fac un efort să rupă tradiţiile şi să se transforme în femei moderne.

Reper: Să ai un plan financiar stabil 

O altă limitare pe care o întâmpină tinerele femei este că sunt dependente financiar de alte persoane. Dorinţa de a avea succes pe plan profesional vine la pachet cu o povara financiară (susţinerea pe timpul facultăţii). De cele mai multe ori cei care simt această povara sunt părinţii noştri. Şi, deşi probabil nu îţi permiţi să părăseşti casa părintească încă, poţi face un plan pentru asta – ţinând cont şi de circumstanţe. Aici este un pas mare către responsabilizarea ta şi , deşi banii nu sunt cheia fericirii, să fii responsabilă din punct de vedere financiar îţi dă un avantaj asupra celor care nu sunt.

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

One thought on “Repere contemporane: cum devii femeie?

Lasă un răspuns