Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Rosa Parks – femeia care a pus punct segregarii rasiale in SUA

Rosa Parks – femeia care a pus punct segregarii rasiale in SUA

Rosa Louise McCauley s-a nascut in 1913, in statul american Alabama, ca fiica a unui tamplar si a unei profesoare. In 1932, s-a casatorit cu Raymond Parks, un frizer din Montgomery implicat in cea mai veche organizatie care lupta pentru drepturile civile in SUA. Ulterior, Rosa s-a implicat activ in aceasta miscare, ocupand functia de secretar al organizatiei.

Boicotul legii de transport public din Montgomery a fost evenimentul care a marcat afirmarea luptei populatiei afro-americane pentru drepturi egale. Inca din 1900, autobuzele publice aveau locuri separate pentru albi si pentru negri. Delimitarea se facea dupa bunul plac al soferilor, care obisnuiau sa oblige persoanele de culoare sa cedeze locul calatorilor albi.

In 1955, Rosa Parks a refuzat sa se ridice de pe scaunul ei din zona rezervata negrilor, invocandu-si drepturile cetatenesti. Desi nu a fost singura care si-a manifestat in acest mod nemultumirea, actiunea ei a fost cea care a declansat boicotul care a dus la retragerea legii segregarii rasiale in mijloacele de transport in comun. Rosa Parks a lucrat alaturi de Martin Luther King Junior pentru a sustine cauza populatiei americane de culoare, dar neintelegerile dintre ei si imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca in urma incidentului din autobuz au facut-o pe Rosa sa se mute in Detroit.

Dupa moartea sotului ei, in 1977, Rosa Parks a infiintat Institutul de Auto-dezvoltare Rosa si Raymond Parks pentru instruirea adolescentilor in cunoasterea istoriei miscarii pentru drepturi civile. Presedintele Bill Clinton i-a inmanat activistei Medalia pentru Libertate in 1996, iar in 1999, a primit si distinctia Congressional Gold Medal.

Rosa Parks a murit in 2005, la varsta de 92 de ani. Sicriul ei a fost depus in Capitol, loc rezervat presedintilor de stat, fiind a doua persoana de culoare care a primit aceasta onoare.

Comments

comments

Lasă un răspuns