Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Samos, insula preferată din Grecia #VisitGreece

Samos, insula preferată din Grecia #VisitGreece

Când spui Grecia, te gândești la mare azurie, la casele albe cu obloane albastre, la tzatziki, la cântece și voie bună. Toate se regăsesc pe oricare dintre insulele presărate în Marea Mediterană. Și atunci de ce Samos?

Nu este deloc greu să planifici o vacanță în Grecia. Mai greu este să alegi locul în care vrei să mergi, pentru că toate te îmbie cu oferte irezistibile. Și atunci deseori criteriul decisiv este prețul biletului de avion care te poartă pe insulă. Vara trecută, dintre Rodos, Kos și Samos, cea din urmă mi-a sunat cel mai bine. Eram sigură că vacanța va fi o reușită, dar insula grecească mi-a depășit toate așteptările.

Bun venit în Samos

Avionul se pregătea să aterizeze pe pista de numai 2 km lungime, orientată pe axa est-vest și care se termina în golful cu vedere spre malul turcesc. Relieful muntos al insulei și spațiul mic de manevre, combinate cu vântul care bate din nord, fac ca aterizarea să fie o provocare pentru mulți piloți. Nu și pentru cei greci, obișnuiți deja cu zborurile pe insulă. La coborârea din avion, te întâmpină aerul cald și uscat de vară, dar și oameni zâmbitori și relaxați. Parcurgem, cu o mașină închiriată, drumul spre satul în care vom petrece opt zile paradisiace. Străbatem dealuri stâncoase, serpentine înguste mărginite pe o parte de un perete de piatră, iar de cealaltă de o vale și de marea albastră, păduri de pini și măslini, văi uscate cu livezi de portocali și după 30 km ajungem la destinație.

Un sat între munte și mare

Pensiunea este localizată în Kampos, un sat mic de pescari, mărginit la nord de muntele Kerkis (al lui Circe, aluzie la vrăjitoarea care l-a ademenit pe Ulise) și la sud de Marea Egee. Plaja lată și lungă este presărată din loc în loc cu umbrele de soare. Atmosfera e pașnică, de colț de rai, turiștii sunt relaxați și liniștiți, localnicii veseli și primitori. Singurul zgomot care tulbură pacea acestui loc de vis este câte un vaporaș care se leagănă pe mare și de pe care răsună muzică grecească.

Explorarea insulei

După câteva zile de dolce far niente pe nisipul fierbinte și în valurile răcoroase ale unei mări cristaline, pline de pești care ni se adună la picioare când intrăm în apă, pornim să explorăm împrejurimile. Insula are 43 km lungime și 13 lățime. Capitala, Vathy, este situată în nord-estul insulei și merită vizitată. Are un muzeu de arheologie foarte bine înzestrat. Aici se află cel mai înalt kouros din Antichitate, descoperit în sanctuarul zeiței Hera, situat la vest de orașul Pythagoreio, al doilea ca mărime. Tot în Pythagoreio se află aeroportul, precum și o port de agrement cochet, unde se află statuia matematicianului Pitagora, care s-a născut și a predat primele lecții de filosofie și matematică într-o peșteră de pe muntele Kerkis. Ambele orașe sunt frumoase, curate, pline de taverne cu delicioase specialități grecești. Descoperirea acestui sezon a fost iaurtul gras îmbogățit cu miere, foarte răcoritor după o zi de plimbări și explorări.

O altă atracție turistică pe care nu am ratat-o a fost cascada Potami, situată în nordul insulei. După o plimbare printr-o pădure seculară, unde am poposit la o biserică veche de 1.000 de ani, am ajuns la celebra cascadă, ce poate fi văzută doar de cei care străbat un mic lac montan cu apă rece și înviorătoare. Dacă vreți să ajungeți aici, luați-vă neapărat sandale de trekking și haine de schimb. Sau măcar costumul de baie. Drumul de la Potami la Vathy urmează linia coastei nordice, foarte spectaculoasă. Apa este de un turcoaz neverosimil, dar plaja este îngustă și nu prea primitoare. De la Vathy la Pythagoreio drumul străbate munți mai mici, iar cine dorește poate face turul insulei, cu mașina, în mai puțin de o zi. Întoarcerea în Kampos a fost o binecuvântare și am petrecut seara pe plajă, admirând o eclipsă parțială de lună și răcorindu-ne în apele liniștite din sud.

6 august, zi de sărbătoare

Am avut norocul să fim martorii unei sărbători speciale pe insulă. În noaptea de 5 spre 6 august, localnicii sărbătoresc independența față de turci. Înconjurați de vasele inamice, în 1921 insularii, puțini la număr, au reușit să-i sperie pe atacatori. Au patrulat zile și nopți în șir pe țărmuri, schimbându-și periodic hainele, pentru a-i face pe turci să creadă că au de-a face cu o rezistență formată din zeci de mii de oameni. Bătălia pe mare, condusă în mod iscusit, i-a determinat pe turci să renunțe la ocuparea Samosului, astfel că insula și otomanii au încheiat un pact de neagresiune. Evenimentul este sărbătorit în fiecare an prin procesiuni pe mare, focuri de artificii și petreceri la taverne. Grecia, țara care a inventat teatrul ca modalitate de catharsis, de eliberare și sublimare a emoțiilor, nu se dezminte nici azi. Am avut norocul de a asista la o ceremonie emoționantă.

În loc de concluzii

Samos a fost marea surpriză. Am găsit aici pace și liniște pe plajele sudice, mâncare extraordinară, oameni prietenoși și calzi, cu care ne-am îmbrățișat la plecare și cu care țin legătura și acum, muzee interesante, orașe pline de freamăt și viață. Pe scurt, m-aș întoarce oricând acolo. M-am simțit ca acasă. #VisitGreece

 

Samos este una dintre destinațiile preferate ale celor ce preferă insulele grecești. Dincolo de toate motivele deja cunoscute, e este verde, are cascada, mâncarea și barurile sunt minunate. De asemenea, are o istorie grandioasă – de aceea este supranumită insula lui Pitagora și a zeiței Hera.

Mai mult decât atât, mitologia și istoria conectează poporul român de această insulă de două ori: Zalmoxis a locuit în Samos în timp ce era studentul lui Pitagora, iar Ion Ghica a fost prinț al insulei înainte să fie prim ministru al României!

 

Citește și:

Autor: Dana Verescu
Foto: Dana Verescu, Organizatia Elena de Turism (GNTO/N.Kontos)

Comments

comments

Lasă un răspuns