Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Care este diferența dintre șampanie și vin spumant?

Care este diferența dintre șampanie și vin spumant?

vin spumant

Multe persoane sunt derutate de bulele existente atât în vinul spumant, cât și în șampanie și ajung să confunde aceste două băuturi alcoolice. Deși ambele prezintă o efervescență răcoritoare și sticlele se deschid într-un mod asemănător, există câteva aspecte destul de importante care diferențiază aceste două băuturi.

În cazul în care ai fost întrebată care este diferența dintre șampanie și vin spumant și nu ai știut ce să răspunzi, înseamnă că trebuie să citești acest articol. Aici vei găsi cea mai simplă și clară explicație a diferențelor dintre cele două băuturi, oferită de specialiștii de la BeiCeVrei, importatorul oficial al celor mai renumite băuturi alcoolice de la noi din țară.

Orice șampanie este vin spumant, dar nu toate vinurile spumante sunt șampanie

Cu siguranță ai auzit această vorbă măcar o dată, dar nu știi exact ce înseamnă și care este diferența care stă la baza acestei axiome. Pentru a distinge dacă un vin este sau nu șampanie, este esențial să cunoști originea acestuia.

Șampania originală nu poate fi produsă decât în regiunea Champagne din Franța, folosind exclusiv șapte soiuri distincte de struguri. Iată care sunt acestea!

 • Pinot Noir;
 • Pinot Meunier;
 • Chardonnay;
 • Pinot Blanc;
 • Pinot Gris;
 • Petit Meslier;
 • Arbane

Pe de altă parte, cealaltă băutură nu este atât de „pretențioasă”. Poți obține vin spumant cu aceiași struguri folosiți pentru șampanie, dar și cu alte soiuri care nu sunt incluse în lista de mai sus.

Totodată, poți savura un vin sec, rosé, brut și multe alte varietăți, opțiuni pe care nu le ai la  dispoziție atunci când vine momentul să te bucuri de o șampanie.

Vinul spumant din diferite colțuri ale lumii

vin spumant

Vinul acesta poate fi obținut oriunde pe mapamond, spre deosebire de șampanie. Fiecare țară oferă propriul sortiment, care poate varia în funcție de aromă, de dimensiunea bulelor, dar și de metoda de obținere. Iată doar câteva exemple!

 • Germania – Sekt: Acest sortiment de vin conține mai puțin alcool decât șampania și poate fi mai dulce sau mai sec, în funcție de metoda de obținere.
 • Italia – Prosecco: Una dintre cele mai populare variante de vin cu bule este cel provenit din Italia, cunoscut drept prosecco. Obținut din strugurii Glera sau Bianchetta Trevigiana, acesta este un vin cu bule alb, sec.
 • Spania – Cava: Strugurii Macabeu produc un vin delicios, a cărui savoare și consistență este foarte asemănătoare cu șampania.
 • Franța: Când nu fac șampanie, francezii oferă vinuri spumante savuroase, cu diverse arome, culori și consistență.
 • America: Americanii produc acest sortiment de vin folosind rețete variate care oferă o gamă diversă de băuturi alcoolice.
 • România: Și noi avem regiuni viticole care oferă vinuri spumante de calitate premium, obținute din soiuri internaționale și autohtone de struguri.

Prețul diferă

De asemenea, prețul reprezintă o diferență majoră între cele două băuturi. Vei observa că o sticlă de șampanie de calitate poate fi destul de costisitoare, în timp ce una de vin este la fel de savuroasă, însă mult mai accesibilă ca preț.

Acestea ar fi diferențele majore dintre cele două băuturi. Astfel, data viitoare când vei fi întrebată ce deosebește șampania de vinul cu bule, vei ști exact ce să răspunzi! Până atunci, accesează magazinul online BeiCeVrei și bucură-te de băuturi originale, de calitate premium, la prețuri excelente!

 

 

Sursă: iAgency

Sursă foto: freepik

Comments

comments

Lasă un răspuns