Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Satele săsești, ținuturi de poveste

Satele săsești, ținuturi de poveste

Transilvania e o oază de rai, cu plaiuri minunate, în care timpul merge cu pas molcom. Undeva în inima acestui tărâm încărcat de istorie, satele săseşti ne invită să trăim poveşti din alte vremuri, dar şi de azi.

Foarte aproape de Sighişoara se întinde Haferland sau Ţara Ovăzului. Din Saschiz până la Rupea descoperi satele săseşti, fiecare cu particularităţile lui, obiceiuri şi tradiţii cu parfum de altădată. Multe drumuri sunt străjuite de culturi impresionante de hamei şi totuşi zona se numeşte Țara Ovăzului pentru că, demult, ovăzul era singurul care se adaptase la climatul aspru al zonei. Satele sunt un amestec de case în paragină cu arhitecturi alese, altele restaurate, pensiuni de oameni gospodari care aduc un farmec aparte locului, biserici fortificate, drumuri de ţară, dar şi poteci pietruite şi terasate special pentru drumeţiile cu bicicleta. Saschiz, Criţ, Rupea, Viscri, Fişer, Mendorf şi Roadeş, în orice sat săsesc vei întâlni, pe lângă biserici fortificate, obiective turistice specifice fiecăruia.

Întoarcere în timp

Într-o linişte care pare ciudată la început, dacă eşti un vizitator venit dintr-o metropolă, dar care se dovedeşte terapeutică în scurt timp, păşunile bogate pe care pasc cirezi de vite, uliţele cu pietriş străjuite de case lipite una de alta ca o fortăreaţă cu o mie de faţete, cântecul cocoşilor, măcăitul raţelor te proiectează parcă în alt timp. Să vizitezi un sat săsesc e ca şi cum ai călători în trecut ca să poți experimenta cum era viaţa la ţară. Multe case sunt restaurate, pe unele le-a cumpărat chiar moştenitorul coroanei britanice, prinţul Charles. Vreo două le-a păstrat pentru el şi prieteni, restul pot fi închiriate, iar banii strânşi sunt destinaţi renovării altor case din zonă.

Cazare şi masă

Te poţi caza la localnici, în casele restaurate, în pensiuni, unde ai ocazia să guşti preparate pregătite tradiţional. Poţi savura cel mai bun lichiu (o plăcintă de griş), multe sortimente de brânză de oaie şi capră (cu piper, cu chimen sau cu ardei iute), să bei ţuică sau sirop ori căpşunată făcută pe loc din amestecul celor două băuturi, toate preparate local, în cel mai tradiţional mod. O altă locaţie pentru cazare poate fi Casa Kraus. Reconstruită în stil tradiţional, fosta casă parohială din Criţ asigură confortul de azi, fiind decorată cu piese unicat de mobilier săsesc. Restaurantul este de fapt o cramă, iar în curtea casei este amenajată o grădină de legume proprie, pentru prepararea mâncărurilor servite acolo. Fundaţia Michael Schmidt, care a finanţat reconstrucţia casei, îşi propune să organizeze aici și tabere educative pentru copii, în care să înveţe meşteşuguri vechi săseşti, dar şi istoria locului, povestită de saşii care se întorc în fiecare an pe aceste meleaguri.

Poveşti din Criţul de altădată

La Criţ vei vizita biserica fortificată şi Muzeul Satului, iar dacă ai noroc să fie în ţară doamna Sofia Folberth, care are 92 de ani, îţi va povesti cum era orânduită mica lor comunitate, ce reguli aveau şi cum toţi, cu mic, cu mare, se supuneau acestora. Când un sătean avea de construit sau de reparat ceva, toţi vecinii îl ajutau, dar nu de bunăvoie, ci pentru că aşa spunea regula, iar cine nu respecta aceste norme era pedepsit. Ascultându-i poveştile, nu-i de mirare că saşii sunt oameni ospitalieri şi mereu gata să-ţi sară în ajutor la nevoie. În biserică, deasupra altarului, este amplasată orga construită în 1822 şi restaurată anul trecut. Din când în când, aici se ţin concerte de orgă, la fel ca în alte sate săseşti unde orga este funcţională.

Alte atracţii turistice

Despre Saschiz se spune că este comuna cu şapte biserici, deşi astăzi mai sunt doar patru dintre ele. Biserica evanghelică din centrul localităţii face parte din patrimoniul UNESCO şi include mai multe stiluri arhitecturale. Tot aici poţi vizita Cetatea Ţărănească şi magazinul de suvenire. Cu greu vei putea pleca doar cu un obiect artizanal! Dulceţurile alese, siropurile și ceaiurile, toate preparate local, te vor atrage precum un magnet. Să nu-ţi faci probleme dacă rămâi fără cash, pentru că poţi plăti cu cardul.

Să mergi în zonă şi să nu vizitezi cetatea Rupea ar fi o impietate. Este una dintre cele mai vechi vestigii arheologice din ţară. Construită pe ruinele unei cetăţi dacice în formă de cochilie, la o altitudine de 500 m, cetatea oferă o privelişte senzaţională asupra întregii zone. Dar orice descriere nu poate surprinde măreţia şi frumuseţea locurilor, pacea şi starea de bine care te cuprind când te laşi pradă spiritului zonei!

Activităţi în zonă

Peisajele şi casele tradiţionale nu sunt singurele obiective turistice pe care trebuie să le ai în vedere. Poţi vizita cetăţile ţărăneşti din zonă, gospodăriile locale, o stână, poţi să le faci o vizită apicultorilor sau să vezi cum se coace în mod tradiţional pâinea de casă, pentru a înţelege mai bine cultura localnicilor. Drumeţiile cu bicicleta prin păduri este un alt mod de a-ţi petrece timpul pe aceste plaiuri. Pentru toate aceste informaţii poţi contacta centrul de informare turistică din zonă sau să vizitezi site-urile: www.fundatia-adept.orgwww.fundatia-michael-schmidt.org ori poţi scrie pe adresa: primăria_saschiz@yahoo.com

Articol preluat din ediția de noiembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: Luminița Tăbăran, Fundația Michael Schmidt

Comments

comments

Lasă un răspuns