Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Sfântul Nicolae, sfântul copiilor

Sfântul Nicolae, sfântul copiilor

Despre Sfântul ierarh Nicolae, episcop al Myrei, mort în anul 343, se știe ca a luptat pentru dreapta credință, mai ales împotriva ereticilor. A făcut-o cu vorba bună, dar și cu vorba aspră.

A rămas în conștiința creștinilor ca sfântul cel bun care te ajută exact când ai nevoie de el. A doua zi, pe 7 decembrie, este prăznuită Sfânta muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, despre care se spune că are în grijă femeile lăuze.

Zestrea și palma

Se știe povestea fetelor fără zestre care au putut să se mărite numai datorită ajutorului Sfântului Nicolae – acesta, ca să nu afle tatăl fetelor de la cine vine ajutorul, aruncă pe coș un sac cu galbeni care cădea în ciorapii puși la uscat. A făcut asta de trei ori, pentru fiecare fată de măritat în parte.

De aici vine obiceiul occidental de a pune cadourile de Crăciun în ciorapi. Iar tradiția de a face cadouri iarna era legată de Sfântul Nicolae. Moșul cu costum alb-roș a apărut abia la începutul secolului trecut. Și i se spune Santa Klaus (de la Nicholas, adică tot Nicolae). Și nuielușa pentru copii zburdalnici are o legendă: se spune că, la un conciliu, Sfântul ierarh Nicolae s-a supărat atât de tare pe un eretic, încât l-a pălmuit.

Sânnicoară te salvează

Sânnicoară sau Moș Nicolae reprezenta, în panteonul românesc precreștin, personificarea timpului îmbătrânit. Numele și data de celebrare au fost preluate/adaptate calendarului creștin ortodox, când se prăznuiește Sfântul Nicolae, apărător al dreptei credințe în Iisus, episcop de Myra, mort în anul 343. Acum se termină perioada în care vrăjile și duhurile rele te pot copleși cu ușurință, pentru că vine Sânnicoară, care salvează an de an lumea de rele.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns