Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Singapore, un lux fascinant

Singapore, un lux fascinant

Nu este un stat-oraș plin de istorie sau cultură. Nu oferă nici cele mai valoroase muzee, nici plaje paradiziace. Dar dezvăluie experiențe de neuitat, de care trebuie să profiți din plin. Este o așezare modernă, care a avut puterea să se reinventeze în ultimii ani. Acum este o destinație de top care șochează prin lux, faimă și… prețuri mici.

Îmi voi aminti mereu prima impresie din Singapore. După un zbor plin de turbulențe înfricoșătoare din cauza climei din zonă, am aterizat lin pe pista din oraș. Stăteam la geam și mă bucuram că am ajuns cu bine. Am făcut ochii mari în momentul în care avionul a trecut pe pista suspendată deasupra autostrăzii, în drum spre terminal!

Oraș ce tinde spre perfecțiune

La fel ca mine, vei remarca, în mod inevitabil, drumurile impecabile, metroul cu 8 linii și 102 stații, clădirile din sticlă și oțel cu cele mai ciudate forme, curățenia, decorurile naturale tăiate la linie și bunul-simț impus prin legi și amenzi al localnicilor. Dacă greșește cineva, acela este de obicei turist.

Ce mi-a plăcut a fost că toate semnele te roagă să faci ceva de bun-simț: să cedezi locul bătrânilor, să treci strada pe la trecere, să nu arunci gunoiul pe jos. Inclusiv tonul discuțiilor cu singaporezii este unul calm, extrem de politicos.

Cuvântul-cheie: shopping

Singapore este o destinație mondială populară mai ales pentru cumpărături de la marile branduri ale lumii. Ca să înțelegi mai bine, încearcă doar să-ți imaginezi un oraș în care există 153 de malluri și centre comerciale! Iar partea interesantă e că nu ai cum să le eviți. Majoritatea ieșirilor de la metrou sunt… într-un mall! Inclusiv marile hoteluri au propriul centru comercial.

Cultura amenzilor

Educarea populației s-a făcut, evident, prin constrângere și amenzi usturătoare: am găsit inclusiv magneți cu totul interzis, plus amenda pentru fiecare abatere… Cum poți lua o amendă?

 • dacă ai sau mesteci gumă,
 • dacă bei sau mănânci în transportul public,
 • dacă fumezi în locuri publice,
 • dacă parchezi pe marginea drumului,
 • dacă transporți lichide inflamabile,
 • dacă transporți durieni (fructe mari cu țepi),
 • dacă nu tragi apa la toaletele publice,
 • dacă hrănești păsările,
 • dacă scuipi pe stradă,
 • dacă urinezi oriunde în afară de toaletă,
 • dacă dansezi în public,
 • dacă folosești un skateboard în afara locurilor special amenajate
 • dacă faci acte de vandalism.

Orice faci greșit te poate costa de la 500 $ în sus.

Așa a fost educată populația, alcătuită din zeci de nații cu obiceiuri și culturi diverse, să trăiască civilizat și curat.

De văzut

Grădina Botanică din Singapore este în Patrimoniul UNESCO din 2015 datorită diversității plantelor și mediului creat acolo. Ies în evidență Pădurea tropicală, Grădina de Ghimbir și Grădina Aromelor. Însă regina este Grădina Națională a Orhideelor, cu peste 1.000 de specii și 2.000 de hibrizi, constituind cea mai mare colecție de orhidee din lume. Accesul în Grădina Botanică este gratuit, iar pentru vizitarea spațiului orhideelor se plătește o taxă de 5 $.

Bulină: Nu-ți fie teamă de reptilele imense pe care le vei vedea aici! Sunt inofensive. (poza)

Grădinile suspendate de la Marina Bay sunt un simbol al orașului și vei găsi în interiorul serelor plante despre care nici măcar nu știai că există! Intrarea în sere este 28 $, iar dacă vrei să te plimbi pe podul suspendat dintre „pălării“, plătești încă 8 $.

Roata mare – îți recomand să te urci în roată noaptea, când priveliștea este și mai frumoasă.

Night Safari – în nordul orașului, chiar lângă Grădina Zoologică, se află atracția de noapte numărul unu din oraș. Deschis în 1994, este primul parc zoo nocturn din lume. Traseul trece prin șase zone geografice amenajate, care cuprind peste 2.500 de animale. Scopul parcului este și unul de conservare, protejând speciile rare sau pe cale de dispariție. 

Rezervația Naturală Bukit Timah – este la 12 km de centrul orașului și, deși este mică, este văzută ca una dintre zonele care oferă o mare diversitate naturală. Adăpostește peste 900 de specii de plante și 500 de specii ce aparțin faunei. Astăzi, este singurul fragment de pădure tropicală care s-a conservat în Singapore. Se poate vizita gratuit și există trasee speciale pentru bicicletă.

Ai grijă la maimuțe, nu sunt deloc timide și fură tot ce le iese în cale!

Înoată la înălțime!

Pentru cei mai mulți turiști, S’pore înseamnă Marina Bay Sands, unde există și cea mai mare și mai înaltă piscină din lume, Infinity Pool. Sau piscina fără margini. Evident, și eu mi-am planificat lucrurile astfel încât să ajung acolo sus. Priveliștea m-a lăsat fără suflare. Am urcat cât încă era zi și am privit cum orașul se transformă încet-încet după apus, cum cerul trece prin diverse nuanțe și cum furtuna se apropie din depărtare cu fulgere amenințătoare.

Poți intra la Infinity Pool să înoți și să stai la umbra palmierilor de la etajul 57 numai dacă ești client al hotelului lor. Fă un efort financiar pentru asta, nu vei regreta nici măcar o clipă!

O zi pe insula distracției

Sentosa este o mică insulă ce se află foarte aproape de Singapore. Poți ajunge aici pe jos, cu mașina sau cu telefericul, pe care îl recomand pentru o perspectivă interesantă asupra orașului și insulei.

Eu am ales să petrec timpul aici pentru cel mai mare parc marin din lume. Acesta este compus din trei părți: Muzeul Maritim Experiențial, Acvariul și Parcul de Distracții din Golf.
Acvariul este extrem de modern și prezintă peste 100.000 de exemplare marine din 800 de specii. Tunelurile în care rechinii înoată deasupra ta, tubul imens în care peștii colorați se rotesc încontinuu și marele acvariu care îți dă senzația că ai ajuns pe fundul oceanului fascinează pe oricine, indiferent de vârstă. Iar copiii sunt în culmea fericirii când o găsesc pe…  Dory!

Am participat și la o lecție despre delfini, în care un scafandru aflat în fața geamului ne arăta pe două exemplare tot ce povestea moderatorul despre: sistemul de ecolocație, dinți, piele sensibilă, inteligență nativă, sistem de respirație și viteze de înot excepționale. Iar pentru o experiență completă există Insula Delfinilor tot aici, unde poți înota cu superbele creaturi marine.

Tot în Sentosa sunt și Universal Studios Singapore, un parc de distracții tematic ce aduce aerul din diferite zone ale lumii: Hollywood, New York, Egiptul Antic, Madagascar, Lumea Pierdută și Orașul Science-Fiction. Odată ce ai intrat pe acest tărâm, te poți da în roller-coastere, poți face rafting, poți participa la spectacole, poți intra în simulator și, bineînțeles, poți face shopping în zecile de magazine dedicate. Tu alegi!

În Sentosa se află și cea mai frumoasă plajă din S’pore, Siloso Beach. Nisipul este fin, iar apa – albastră și caldă. Poți sta la umbră sub cocotieri, dar ai grijă la furnici!

Dacă vrei să te plimbi, însă simți că este prea cald, poți sta la umbra arborilor imenși acoperiți de iederă pe un traseu sigur prin junglă.

Ai chef de aventură? Încearcă tiroliana și țipă 450 de metri până pe plajă, la 60 km/h!

Evident, poți face shopping în centrul comercial al insulei!

Caută pachete combinate pentru atracțiile de pe insulă! Sunt mai ieftine așa decât dacă le cumperi individual.

Sfaturi

 • Nu ai nevoie de viză pentru a intra în S’pore.
 • Se circulă pe stânga, așa că ai grijă cum te asiguri la traversare sau pe ce parte staționezi pe scările rulante.
 • Se vorbește engleza, deci nu trebuie să-ți faci probleme.
 • O masă la restaurant te costă minimum 25-30 $. Apoi, cerul e limita! Sau poți alege mâncare stradală, la 5-6 $.
 • Dacă îți încarci o cartelă de metrou cu prea mulți bani, la finalul sejurului poți cere refund la orice stație.
 • Ai grijă ce îți iei în bagajul de cală, e verificat la ieșirea din aeroport (nu ai voie să introduci gumă de mestecat; pentru cantitățile mari de alcool sau țigări, se percep taxe).
 • Pentru electronicele cumpărate de aici, poți cere returnarea TVA-ului dacă ieși cu ele din țară.
 • S’pore aplică pedeapsa cu moartea pentru infracțiunile legate de droguri!
 • Limita de viteză este de 90 km/h pe autostradă și 60 km/h în oraș.

*prețurile sunt în dolari singaporezi, 1 SGD = 3 lei

 • Singapore își are originea în limba malay: singa (leu) și pura (oraș). Așadar, un leu personificat, cu corp de pește este simbolul orașului. Devenit un personaj mitic, inspirația a venit din trecutul așezării, când aici era un sat de pescari. Statuile numite Merilion le vei vedea în diverse zone ale orașului. Cea mai mare se află în Sentosa și are 37 de metri înălțime.

Bucătăria singaporeză este o combinație de influențe în principal din Malaezia, China, Indonezia și Thailanda, dar și din lumea arabă. Cel mai popular fel de mâncare este puiul cu orez Haian. Orezul este gătit cu grăsime de găină, puiul este fiert și asezonat cu sos de chili. De obicei, vine servit și cu un bol de supă, tot de pui.

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

 

Comments

comments

Lasă un răspuns