Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Tur istoric prin cetățile medievale

Tur istoric prin cetățile medievale

Niciodată nu e târziu să pleci în călătorie pe urmele domnițelor și cavalerilor de altădată…

Avem atât de aproape locuri minunate, care nu doar ne impresionează, ci ne și vorbesc despre strămoșii noștri, mai ales dacă știm să le ascultăm. Am auzit de ele, vorbim despre ele, iar acum… le vizităm pe rând. Aceste locuri unice ne-au apărat neamul timp de secole. Aceste cetăți medievale au rămas în picioare ca să ne impresioneze, dar și ca să ne învețe despre trecutul glorios.

Cetatea Alba Carolina, o stea

Am aflat despre această cetate imediat după renovarea ei, prin 2011. Atunci fortăreața a reînviat și și-a revendicat locul de cel mai important monument istoric din Transilvania. Alba este singura cetate stelată din țara noastră. Simpla vedere a zidurilor groase și a cele trei sisteme de fortificații te va purta înapoi în timp, la începutul secolului al XVIII-lea, când cetatea bastionară a fost ridicată. Oare la ce bătălii și la ce baluri au fost martore aceste ziduri?

Deși am ajuns acolo într-o zi însorită și liniștită, în care turiștii se plimbau agale pe străzile largi, nu am putut să uit de vremurile tulburi despre care citisem. Alba Carolina a apărat Imperiul habsburgic de turci, care invadau deseori aceste meleaguri. Poți pătrunde în această frumoasă istorie pe la Poarta a III-a, cea mai importantă, cea mai mare și cel mai bogat ornamentată. Aici, primirea ta va fi una deosebită: cavaleri medievali te vor întâmpina. Și, da, poți face poze cu ei! Nu te vei plictisi în această cetate! Eu am traversat două milenii în trei epoci diferite. De ce? Pentru că sunt trei cetăți construite una într-alta. Prima construcție au ridicat-o vitejii strămoși romani, a urmat Cetatea Medievală, iar la final, fortăreața a îmbrăcat hainele stelate ale Albei Carolina. Vei vedea Catedrala „Sfântul Mihail“, considerată una dintre cele mai valoroase construcții ale țării. Alba Carolina a fost și martora unui mare eveniment: 1 Decembrie 1918. Nu îți poți imagina ședința în care delegații au decis ferm unirea Transilvaniei cu România? Atunci, intră în Sala Unirii! Nu o să regreți niciun pas! În fiecare zi, la ora 12, Alba Carolina este însuflețită de aerul medieval al vremurilor apuse grație ceremonialului schimbului de gardă: soldați din armata medievală urmează întocmai ritualul vechi de secole. Ține minte că sâmbăta ies la paradă și cu trei tunuri de epocă funcţionale!

Sighișoara, orașul-muzeu

Am ajuns la Sighișoara când orașul era îmbrăcat în culori și se pregătea de festival. Loc minunat, m-a transpus îndată într-o epocă medievală veselă și liniștită. Decorul m-a făcut să văd cu ochii minții cum domnițe cochete ținând în mână umbrele dantelate se plimbau la brațul cavalerilor în zilele însorite.

Sighișoara este specială, unică. Este singura cetate medievală locuită din România. Cetatea a rămas la fel ca în timpurile medievale, întrucât a fost atent restaurată de curând. Culorile și oamenii ce locuiesc aici, în interior, trezesc la viață cetatea chiar și în cele mai înnorate zile. Imediat ce am ajuns aici, am vizitat Turnul cu Ceas, pe terasa căruia am petrecut mai mult timp, întrucât cetatea oferă un peisaj încântător. De aici se vede foarte bine Biserica Cetății, ridicată în cel mai înalt punct al Dealului Cetății. Este singura biserică cu criptă în zidurile bisericii din Transilvania! Ca să ajung la ea, am parcurs Scara acoperită, un tunel din lemn cu 172 de trepte. După călătoria prin cetate, m-am oprit la faimoasa Casă cu Cerb. În timp ce mă plimbam pe străzi, am înțeles că fiecare casă și fiecare colțișor au ceva special… m-au transpus în altă epocă, într-o bulă de magie, acolo unde se nasc basmele. Sighișoara e o bijuterie vie.

Cetatea Făgărașului, cameleon al timpului

Îți mai amintești cetățile din filmele istorice? Cele cu ziduri înalte și groase, împrejmuite de un lac adânc? Așa este Cetatea Făgărașului: o fortăreață mică și cochetă, a cărei istorie a început în secolul al XII-lea.

Am vizitat Cetatea Făgărașului curioasă să-i aflu istoria  și am aflat că ea a apărat Transilvania de atacurile otomanilor și tătarilor. De-a lungul timpului, a căpătat o asemenea importanță, încât Mihai Viteazul a vrut-o pentru sine. După ce a cucerit-o, i-a dăruit fortăreața soției, doamna Stanca. Apoi și-a adus aici familia și averea domnească, considerându-le în siguranță.

Anii au trecut, iar astăzi Cetatea Făgărașului adăpostește Biblioteca Municipală și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“. Muzeul este împărțit în colecții multe și diverse, care te fac să vezi cu ochii minții cum era viața în acele vremuri. Poți admira arme, tezaure monetare, ceramică, port popular, cărți vechi. Turnurile cetății sunt deschise și adăpostesc exponate valoroase. În atmosfera medievală a Cetății Făgărașului m-am și relaxat: m-am plimbat cu barca pe lacul din jurul cetății, „însoțită“ îndeaproape de lebedele albe.

Articol preluat din ediția de aprilie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Sursa foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns