Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Turist prin București

Turist prin București

Toamna face din Bucureşti un oraş cu adevărat frumos. Soarele blând sau ploaia măruntă, amestecul de ruginiu şi verde, casele vechi şi începuturile într-ale arhitecturii-spec­tacol, ce mai tura-vura, te pot face să te simţi ca-n vacanţă!

Citeam cu ceva vreme în urmă blogul unui amic. Omul dădea din colţ în colţ întrebându-se unde să-şi ducă prietenii veniţi prima oară în Bucureşti. Din Germania. Spunea el, gazda bucureşteană, că-n afară de Calea Victoriei (din anume unghiuri), Palatul Parlamentului (de peste tot) şi vreo două, trei cârciumi din Centrul vechi, nu ştie unde să mai ducă musafirul neamţ. Ei bine, eu cred că și bucureştenii ar trebui s-o mai ia la pas prin oraş. Sunt locuri atât de frumoase…

Dealul Filaretului

Orice turist în Bucureşti vrea să vadă Palatul Parlamentului. De ce? E mare, asta ar fi o calitate, o imensitate din piatră şi marmură. Şi ar mai fi terasa Muzeului Naţional de Artă Contemporană, de unde ai o privelişte magnifică. Iar la doar câteva sute de metri mai încolo, găseşti o bucată dintr-un Bucureşti de poveste. Castelul lui Ţepeş, proaspăt renovat, din coasta Parcului Carol, străzile în trepte de pe Dealul Filaretului şi prima gară din Principatele Unite, gara Filaret, acum autogară, dar ţinându-se încă bine la peste un veac și jumătate de la ridicarea ei. De-aici a plecat în 1969 întâiul drum de fier românesc, Bucureşti–Giurgiu.

Cartierul Armenesc

Biserica Armenească, la doi paşi de Universitate, e replica celei mai mari biserici a armenilor, fiind ridicată la 1911. De jur împrejur, case vechi pe străzi liniştite, tocmai bune de plimbat. Şi, din când în când, de odihnit la vreo terasă din zonă, cu nuci bătrâni în curte, cu iederă roşie şi mâncare delicioasă. Aici se află şi cea mai veche casă din Bucureşti, casa Melik, construită pe la 1750. Cumpărată de la proprietarul iniţial de un armean, a fost dată drept zestre la a treia generaţie. Melik este după numele ginerului norocos, un arhitect cunoscut. Astăzi, casa adăposteşte muzeul Pallady.

Pe malul apei

De la Lacul Morii, spectaculos vara, până spre Văcăreşti, malul Dâmboviţei e chiar frumos. Mai ales seara. Dar stai, nu arde etapele! Când ajungi în dreptul Bisericii Elefterie, intră în cartierul Cotrocenilor. E păcat să nu te plimbi – chiar şi pe ploaie arată bine, datorită pomilor care toamna sunt mai coloraţi decât în mai, ca nişte sori reflectaţi pe asfaltul ud. Şi dacă tot ai ajuns aici, dă o fugă la Palat! Muzeul Cotrocenilor e vizitat prea rar pentru cât merită. Garantez că te vei simţi mai bine ca la Paris, modelul teraselor pe trotuar fiind adoptat cu succes şi chiar cu muzică de jazz de foarte bună calitate!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/23.10.2014

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Aurelian Dumitrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns