Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Vacanță pe litoral… altfel

Vacanță pe litoral… altfel

În mijlocul sezonului, prima opțiune de relaxare este Marea Neagră. Însă, dacă stai o săptămână, s-ar putea să te plictisești de stat la plajă. Așa că îți propun să descoperi partea mai puțin știută a litoralului românesc!

Paradis Land

Paradis Land este primul parc de aventură de la malul mării. Aici îți poți petrece timpul în natură într-un mod inedit, pe 14 trasee de dificultăți diferite. Ai tiroliene, panouri de cățărare, tir cu arcul, trasee de biciclete prin pădure. Nu ai cum să te plictisești, iar cei mici nici atât! Parcul de aventură este situat în Neptun. Intrarea costă 50 de lei pentru adulți și 35 de lei pentru copiii până în 14 ani.

Moscheea Esmahan Sultan

Geamia Esmahan Sultan din Mangalia este un monument istoric de la 1573, fiind astfel cea mai veche moschee din România care nu a suferit reconstrucții. Are o impresionantă tradiție culturală, religioasă, dar și istorică. Lăcașul în stil maur este ctitorit de Esma-Han, fiica sultanului Selim al II-lea, și a fost clădită din piatra recuperată de la ruinele cetății Callatis, apoi cioplită de meșterii turci.

Moscheea a fost recent restaurată și redeschisă, spre bucuria celor aproape 800 de familii musulmane ce mai locuiesc în oraș și a miilor de turiști care vin aici.

Interiorul moscheii nu este pictat sau încărcat cu alte elemente decorative. Însă tavanul de lemn este în sine o lucrare ce denotă un talent artistic deosebit și atrage atenția tuturor vizitatorilor.

Lăcașul este înconjurat de un cimitir musulman în care au fost îngropate personalități ale timpurilor apuse.

Muzeul de Arheologie Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia le oferă tuturor celor care îi trec pragul o mică lecție de istorie despre evoluția comunităților din zonă, din neolitic până în perioada romano-bizantină. Sunt expuse fragmente arhitectonice, vase ceramice, statuete, pietre funerare, bijuterii, monede și alte obiecte reprezentative fiecărei perioade.

Muzeul, deși nu de mari dimensiuni, este unic: aici se află singurul papirus din România! Acesta este scris în limba greacă, a fost descoperit într-un mormânt, iar oamenii de știință spun că este cel mai vechi document din România.

Microrezervația Naturală

În Constanța, pe malul Mării Negre, se află unul dintre cele mai interesante obiective atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este un fel de grădină zoologică naturală, în care vei putea admira peste 45 de specii de animale și păsări, găzduite în condiții de cinci stele. În microrezervația de șase hectare vei face cunoștință cu cerbi lopătari, mufloni, lame, zebre, rase rare de găini, struți, veverițe, porcușori-de-Guineea și încă vreo 150 de „locatari“.

Zona include un lac cu pelicani, lebede, rațe și gâște sălbatice, precum și o expoziție de păsări exotice care provin din Africa, Asia, Australia și America de Sud. Cu puțin noroc, papagalul vorbitor te va saluta cu un „bună!“ pițigăiat la intrare.

Tot aici vei găsi faimosul delfinariu, de unde cei mici ies încântați după fiecare număr!

Pădurea Letea

Pădurea Letea, situată în partea de nord a Deltei Dunării, este cea mai veche rezervație naturală protejată prin lege din România. În plus, este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, ceea ce o face cu atât mai interesantă pentru cercetătorii biologi, care au descoperit aici și specii foarte rare. Dar, dincolo de importanța științifică, e frumusețea ei fascinantă pentru orice iubitor de natură: în pădure se desfășoară un adevărat spectacol mediteraneean, cu stoluri de pelicani și sunete ciudate produse de păsări, dar și de insecte. Te va uimi aici abundența de plante cățărătoare (viță sălbatică, hamei și chiar liane), care stau încolăcite pe copaci cu forme atipice.

Cei mai mulți turiști vin aici ca să vadă caii sălbatici, deja faimoși. Însă nu trebuie uitat că toată Letea este sălbatică, trebuie să o ocrotești și, în același timp, să stai departe de pericole precum șacali, vipere și mistreți. Vino aici vara, când nivelul Dunării scade!

Peştera Limanu

La câțiva pași de Mangalia se află un impresionant monument al naturii, Peștera Limanu. E cea mai lungă peșteră din Dobrogea, având aproape patru kilometri, dispuși într-un traseu întortocheat de culoare.

Intrarea în peșteră este ca un portal spre alt tărâm: o ușă mare metalică, străjuită de stânci masive. Acolo se pot vedea chipuri scrijelite în piatră, despre care legenda spune că veghează intrarea în subteran. Acestea au dat încă un nume peșterii: „La Icoane“.

La nici 200 de metri de la intrarea în monument, există altare dacice și un cap sculptat în calcar. Pentru că aici s-au adăpostit dacii când au fost invadați de către romani, apoi romanii, dar și primii creștini care au căutat loc de rugăciune. Dovadă stau resturile ceramice, desenele rupestre și figurinele descoperite. Sutele de galerii de sub satul Limanu, care dau senzația unui oraș subteran, sunt învăluite în legende, localnicii spunând că sunt păzite de însuși Zamolxis.

Ca să vizitezi peștera în siguranță, îți recomand să apelezi la un ghid (care vine de îndată; găsești numere de telefon la intrarea în peșteră), ca nu cumva să te rătăcești sau să te sperii de lilieci!

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns