Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Vacanțe de pe vremea romanilor în Salonic și Cracovia

Vacanțe de pe vremea romanilor în Salonic și Cracovia

Vacanţa are o istorie veche, fiind inventată de romani care, atunci când nu erau foarte ocupaţi cu războaiele, se relaxau vizitând teritoriile cucerite.

Pentru a-şi face călătoria cât mai plăcută, au construit drumuri, hanuri, restaurante şi aveau chiar ghiduri de călătorie. City-break este o invenţie recentă, a anilor 70, dar a cunoscut o evoluţie rapidă în rândul pasionaţilor de călătorii, oferind vacanţe concentrate în cele mai diverse sau exclusiviste destinaţii, la preţ accesibil.

Regina Rivierei

Considerată cea mai veche aşezare umană din lume, întemeiată de greci în sec. IV î.H. sub numele Nikaia, „oraşul victoriei“, cu o istorie tumultuoasă până în 1860, când devine parte a Franţei, Nisa, preferata aristocraţiei engleze şi destinaţie exclusivistă până la jumătatea secolului al XX-lea, continuă să se afle în topul preferinţelor călătorului îndrăgostit de atmosfera cosmopolită, peisaje minunate, plaje celebre, climă blândă, artă, cultură, viaţă de noapte electrizantă şi o bucătărie savuroasă.

Oraşul are două zone importante: Vieux-Nice și Cimiez. Oraşul Vechi este districtul istoric, cu o reţea de străzi înguste şi pitoreşti, cu o frumoasă arhitectură barocă şi La belle epoque, unde se pot vizita Muzeul Chagall, Muzeul de Arte Frumoase sau cel de Artă Modernă, impunătorul palat Lascaris şi Galeriile Ponchettes (de folos îți va fi 7-Day Nice Museum Pass). Tot aici se găseşte Biserica Sfinţilor Martin şi Augustin (sec. XVI), Catedrala Sfântului Nicolae, ridicată de aristocraţii ruși refugiaţi în oraş după 1917, şi renumita La Promenade dAnglais, simbol al Rivierei Franceze. În februarie, cartierul găzduieşte cel mai de seamă eveniment al oraşului, care datează din 1294: Carnavalul.
Colinele Cimiez atrag prin atmosfera liniştită, vestigiile romane din sec. III î.H., Arenele şi Grădinile Cimiez, Muzeul de Arheologie, Castelul Valrose si reputatul Muzeu Matisse. Districtul este scena Festivalului de Jazz şi a bătăii cu făină, un soi de protest al tinerilor față de tradiţionalul Carnaval, şi a bătăii cu flori de la final.

Shoppingul este unul din atuurile oraşului Nisa: de la pieţele pitoreşti din Cours Saleva şi micile buticuri rafinate la renumita Rue de France, cu ale sale magazine haute-couture, oraşul poate satisface cele mai pretenţioase gusturi.

Coasta de Azur este renumită şi pentru deliciile gastronomice: fructe de mare, peşte, legume, toate asezonate cu dafin, busuioc, cimbru, oregano şi, desigur, faimosul ulei de măsline din Provence. Atmosfera elegantă a restaurantelor, bistrourilor şi cafenelelor din oraş te îmbie la o porţie de ratatouille (amestec de legume și ierburi), bouillabaisse (supă de peşte), salată Niçoise sau Socca (clătită).

Pentru a ajunge pe Rivieră, puteţi opta pentru unul din zborurile care aterizează pe aeroportul din Nisa, iar cea mai bună şi economică modalitate de deplasare în Nisa este transportul în comun (lignesdazur.com). Oraşul oferă multiple modalităţi de cazare, de la cele mai scumpe, situate pe plajă, până la cele mai accesibile, gen B&B (booking.com).

Lectură de vacanță despre Nisa: Bună ziua, tristeţe de Françoise Sagan, Blândeţea nopţii de Scott Fitzgerald

Frumosul Salonic

„Frumosul meu Salonic, mi-e dor de nopţile tale magice

Pe străzile tale înguste am trăit momente de neuitat,

Simt că îmbrăţişarea ta şi dorul de tine dor,

Sunt departe de tine acum, dar curând mă voi întoarce la tine.“

Sunt versurile unui cântec grecesc dedicat Salonicului, capitala Greciei de Nord, Macedonia, un caleidoscop al istoriei, cu o vechime de peste 3.000 de ani, cu influenţe greceşti, romane, bizantine şi otomane, situat pe drumul roman care lega Occidentul de Orient Via Egnatia. Oraşul are o frumuseţe aparte ce nu conteneşte să-l încânte pe călător. Legenda spune că fondatorul său, Casandru, regele Macedoniei, a numit noua aşezare Thessaloniki după numele iubitei sale soţii, sora lui Alexandru cel Mare.

Salonic are o poziţie superbă de-a lungul Golfului Thermaic, oferind o mulţime de atracţii interesante, începând cu vestigiile antice: vestitul palat al lui Galerius Maximus, hipodromul, băile publice şi templele, continuând cu rămăşiţele unei civilizaţii bizantine prospere: bisericile Agia Sophia (sec. VII) şi Acheiropoietos (sec. V), la fel zidurile care înconjoară oraşul şi mărturiile dominaţiei otomane: Turnul Alb (sec. XI) sau Turnul însângerat, loc al execuţiei ienicerilor nesupuşi, astăzi emblema oraşului, cu Muzeul Bizantin şi o privelişte minunată asupra Mării Egee şi a Muntelui Olimp (nu rataţi croazierele gratuite din portul alăturat), şi moscheile lui Hamza Bey Cami sau Aladja Imaret Cami.

Inima oraşului este Piaţa Aristotel, mărginită de numeroase restaurante, terase, cafenele şi baruri care te îmbie cu feluri tradiţionale delicioase (brizola – friptura de porc marinată, kokoretsi – amestec de organe de oaie/miel rotisate în prapur, bougotsa – plăcintă tradiţională servită dimineaţa) și care, alături de promenada de la poalele Turnului Alb, e una din zonele cunoscute pentru shopping sau viaţa de noapte.

Salonicul este situat la aproximativ 680 km de Bucureşti şi este accesibil cu maşina, autocarul sau cu avionul (thessalonikiairport.com), oraşul este deservit de linii de transport în comun (oasth.gr.) şi de o reţea diversificată de hoteluri (booking.com).

Lectură de vacanţă despre Salonic: Firul de Victoria Hilsop, Salonic, oraşul fantomelor de Mark Mazower

Capitala regilor Poloniei

La poalele Carpaţilor, în Valea Vistulei, se află inima culturală a Poloniei, minunata Cracovia, atestată cu aproximativ 14 secole în urmă. Capitală regală pentru mai bine de 500 de ani, cu nume legendar dat de o căpetenie a locului, Krak, care a răpus un teribil dragon chiar la poalele colinei unde s-a înălţat apoi cetatea Wawel.

Important centru cultural, academic şi artistic al ţării, în lunga sa istorie regală a adunat comori de arhitectură şi artă în palatele regale şi aristocratice, în marile biserici, catedrale şi sinagogi, iar prin Universitatea Jaggellonă, înfiinţată cu peste 650 de ani în urmă, a dat Europei mii de învăţaţi şi Poloniei o elită intelectuală de excepţie.

Scăpat ca prin minune de distrugerile tuturor războaielor, centrul medieval a rămas intact, cu vechi străzi pietruite, o piaţă imensă, clădiri magnifice şi multe legende şi poveşti pe care localnicii sunt gata să le împărtăşească bucuros şi cu mândrie. Străbateţi centrul istoric – Stare Miasto – pe jos, intrând pe Poarta Sf. Florian veţi ajunge în cea mai mare piaţă medievală din Europa – Rynek Glowny (sec. XIII) –, unde se găsesc cele mai frumoase reşedinţe nobiliare, zeci de restaurante şi baruri, multe dintre ele în beciurile clădirilor istorice. În luna mai are loc aici Carnavalul Juwenalia, când studenţii costumaţi pun stăpânire pe oraş timp de patru zile. În Rynek Glowny se poate vizita Turnul Primăriei, Biserica Sf. Adalbert (sec. XI), Basilica Sf. Maria (sec. XIII), care are cel mai vechi şi mai mare iconostas din lume.

Centrul istoric este străbătut de Drumul Regal pe care au trecut procesiunile de încoronare a regilor. El începe la Biserica Sf. Florian, trece prin Turnul de pază Barbakan şi centrul istoric pentru a ajunge la Castelul Wawel, reşedinţa regilor Poloniei. Pe Drumul Regal există două din cele 28 de muzee ale Cracoviei: Muzeul Naţional şi renumitul Muzeu Czatoryskis prin capodopera lui Leonardo da Vinci Doamna cu hermină.

Un tur al cartierului evreiesc Kazimierz va dezvălui istoria acestei comunităţi, care începe în sec. XIV şi se sfârşeşte dramatic în ghetoul din cartierul Podgorze în cel de-al Doilea Război Mondial. În acest loc s-au filmat multe scene din filmul Lista lui Schindler. Acum, cartierul este loc de petrecere în numeroasele restaurante, terase şi cafenele pitoreşti cu  tematici variate şi muzică live: Singer Cafe, Cafeneaua Cheder. Bucătăria locală este diversă şi combină excelent influenţele culturilor locale: cârnaţii cracovieni (din carne de porc uscată şi apoi afumată), murături delicioase, supă picantă de sfeclă, piroște cu diverse umpluturi, toate stropite din belşug cu excelenta bere poloneză.   

În Cracovia se poate ajunge cu liniile aeriene locale LOT (vola.ro) pe aeroportul Sf. Ioan Paul al II-lea din Balice, iar în oraş se ajunge cu trenul luat de la aeroport în circa 20 de minute (biletul costă 8 zloți) sau cu autobuzul. În oraş există o reţea de tramvaie şi autobuze care deservește principalele obiective şi zone turistice (infocracovia.pl), iar pentru cazare (booking.com) Cracovia oferă stabilimente confortabile şi pitoreşti.

Lectură de vacanţă despre Cracovia: Lista lui Schindler de Thomas Keneally

Acasă la Sf. Lazăr

Larnaca, cel mai vechi oraş din insula Cipru şi printre cele mai vechi din Europa, fondat de grecii micenieni în sec. XIII î.H., devenit port şi centru comercial important, locul de naştere al lui Zeno, fondatorul stoicismului, şi al medicului Apollonius. Pe atunci oraşul era cunoscut drept Kition sau Khittim, cum se numea nepotul lui Noe, cel care, aşa cum spune legenda, ar fi fost descoperitorul acestor locuri. Numeroşii săi cuceritori: egipteni, perşi, greci, romani, bizantini, veneţieni, otomani, francezi şi britanici şi-au pus amprenta asupra culturii, religiei şi modului de viaţă din insulă.

Cu 340 de zile însorite pe an, oferind peisaje superbe, o mare în culori de la albastru-închis la turcoaz, plajele generoase Finikoudes, Kastella şi Mackenzie, posibilitatea de a practica scuba-diving, snorkel sau alte sporturi, toate acestea fac din Larnaca reţeta perfectă pentru relaxare. Pe drumul de la aeroport spre oraş se află Lacul Sărat, un adevărat paradis din noiembrie până în martie pentru păsările flamingo. Nu departe se zăreşte Moscheea Hala Sultan Tekke.

Pentru a descoperi oraşul pe îndelete, pornește pe jos pe malul mării, treci prin cartierul turcesc pe strada Piale Pashia. Pe partea stângă vei vedea casele albe cu obloane şi uşi vopsite în albastru, iar în dreapta marea. Pentru că nu există trotuare sau parapete, pietonii, maşinile şi valurile mării se întâlnesc adesea. Drumul continuă cu Castelul sau fortul medieval (sec. XII), construit de turci în scop de apărare, folosit de britanici ca închisoare, în prezent fiind Muzeu Medieval (2,5 euro/persoană intrarea), iar alături, ascunsă de palmieri, se află Moscheea Kebir. De lângă fort începe promenada, cu statuia leului veneţian şi bulevardul Atena, locul îndrăgit de localnici şi turişti, care capătă noaptea un aspect magic. Mărginită de palmieri imenşi, plantaţi cu aproape 100 de ani în urmă, pe partea dreaptă se află plaja Finikoudes şi marea, iar pe stânga, hoteluri noi, elegante, restaurante, baruri şi cafenele cochete. În spatele bulevardului se găseşte Biserica Sf. Lazăr, construită în anul 900. Conform credinţei ortodoxe, după înviere, Lazăr a ajuns în Cipru şi a mai trăit 30 de ani, devenind primul episcop al Larnacăi. Oraşul are multe muzee şi galerii de artă, piaţete şi clădiri cu o arhitectură remarcabilă, magazine şi buticuri elegante.

Bucătăria locală reflectă istoria bogată şi turbulentă a insulei, cu influenţe mediteraneene şi orientale cel mai bine ilustrate în mezes: 20 până la 30 de mici antreuri din legume, peşte şi carne, bogat asezonate cu ierburi. Alături puteţi degusta Comanderia, un vin licoros, dulce, considerat cel mai vechi vin cu denumire de origine din lume, făcut prima dată de Cavalerii Ordinului Sf. Ioan pentru regele Richard Inimă-de-Leu.

În Larnaca se ajunge cu avionul (vola.ro), iar din aeroport puteţi lua autobuzul 431 (1 euro) sau un taxi (12 euro) până în centrul oraşului, care se află la aproximativ 7 km. Reţeaua de transport în comun este bună, dar, atenţie, se circulă pe partea stângă. Cazarea în Larnaca înseamnă multe hoteluri cu apartamente în regim de self-catering (booking.com).

Lectură de vacanţă despre Cipru: Lămâile amare de Lawrence Durrell, Conspiraţia Cipru de Brendan OMalley şi Ian Craig

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Elena Ioniță
Foto: Elena Ioniță

 

Comments

comments

Lasă un răspuns