Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Vameșii patrupezi. Povestile câinilor care stau alături de grăniceri

Vameșii patrupezi. Povestile câinilor care stau alături de grăniceri

Vameșii patrupezi – De-a lungul granițelor, câinii sunt personaje de nădejde. De contrabandiști nu au milă, îi simt, îi miros pe loc.

Contrabanda este o crimă organizată, alături de traficul de droguri, arme sau persoane. Iar câinii sunt nu doar prietenii de suflet ai inspectorilor vamali, ci și parteneri cu „nas“, ce nu pot fi păcăliți, induși în eroare sau mituiți. Datorită lor, numai anul trecut s-a confiscat marfă de contrabandă de 1 milion de euro. JTI România continuă parteneriatul început în 2010 cu Autoritatea Vamală și donează câini pentru echipele ce acționează în vămile din întreaga țară. Câinii sunt luați de pui, acomodați în familiile inspectorilor vamali și apoi intră alături de stăpânul lor într-un program de instruire și triplă specializare: depistarea de țigarete, droguri și bani. Sunt câini din toate rasele, nu doar ciobănești germani, cum am fi tentați să credem. Chiar și cei din rasa simpaticului Cocker spaniel sunt redutabili vameși.

Pensionari fericiți

În această toamnă, mulți dintre câinii-vameși au ieșit la pensie, după 8-10 ani de muncă. Sunt încă veseli și zglobii, dar mirosul lor a mai pierdut din calitate, motiv pentru care au fost înlocuiți cu tinere speranțe. Câinele retras din serviciu va rămâne în familia inspectorului vamal, având asigurată doar asistența veterinară (există un proiect legislativ și pentru asigurarea hranei, dar deocamdată e vorba doar de discuții). Tinerele speranțe au în medie un an și au intrat deja în cursurile de pregătire, ce vor ține zece săptămâni, urmate de alte stagii de perfecționare și dresaj.

Abilitățile unui câine-vameș

Alexandru Ioniță, șef Birou Echipe Canine

Achizițiile le facem de la crescătorii afiliați Asociației Chinologice Române, pentru că nu există o rasă care să aibă calitățile necesare, dovadă stau câinii pe care îi avem deja în echipele canine și care sunt de foarte multe rase. Nu cred că o rasă este mai bună decât alta, fiecare are abilitățile ei. Un câine bun pentru vamă trebuie să fie jucăuș, să-și dorească foarte mult jucăria, să interacționeze cu stăpânul, să formeze o echipă. Acesta este testul, să fie jucăuș și activ. Femelele sunt imediat sterilizate pentru că în perioada de călduri nu pot lucra și îi împiedică și pe colegii lor masculi să facă treabă. Evităm să le dezvoltăm agresivitatea, pentru că mulți vor face parte din familii cu copii și intră în contact cu foarte mulți oameni, din acest motiv ne dorim câini prietenoși. Ciobănescul german este foarte disciplinat, Labradorul este bun la miros, Ciobănescul belgian este extrem de activ, implicat și parcă nu obosește niciodată, iar Cockerul spaniel este jucăuș și curios (este rasa cel mai des folosită în vămile din Marea Britanie). Anul acesta, am luat și un Lagotto (e folosit de regulă pentru căutarea trufelor), care seamănă cu o oiță, tare simpatic, dar care pare a avea abilități foarte bune de cercetaș.

Pregătirea câinilor

Câinii sunt dresați și învățați să se joace. Apoi, jucăriile preferate capătă o amprentă și astfel sunt determinați să caute anumite mirosuri. Jucăriile sunt puse în containere în care se află produsul de contrabandă (bani, țigări sau droguri). „În cazul drogurilor, acestea sunt învelite în 2-3 straturi de ambalaj pentru ca patrupedul să nu vină în contact cu substanța, doar o vagă aromă se imprimă pe jucărie și astfel fiecare primește un nume: amfetamină, opium, cocaină… Un câine are 20-30 de kilograme și cea mai mică atingere de un drog ar fi pentru el o supradoză și ar muri în câteva ore. Practic, câinele nu caută drogurile, ci aroma jucăriei“, spune Alexandru Ioniță.

Povești

Cristian Dubovici, Vama Sighet, Maramureș

Am luat acest cățel, ciobănesc belgian, de la 4 luni, acum are un an și un pic și vom intra împreună în stagiul de formare. Este primul câine pe care-l am și deja avem o relație foarte bună, este prietenul și camaradul meu. Nici nu știu dacă eu l-am ales pe el sau el pe mine, dar sigur a fost cea mai bună alegere. Este extrem de jucăuș și asta promite să-l facă un câine de toată isprava în depistarea produselor de contrabandă. Doar prin simpla lor prezență, câinii îi descurajează pe mulți care sunt tentați să facă astfel de lucruri, iar când trec la treabă, niciodată nu dau greș.

Ovidiu Dumitrescu, Vama Oancea, Moldova

Acum am al doilea câine, tot un Labrador retriever, ca primul. Are deja trei ani și de doi ani formăm o echipă de succes, aș spune. Suntem zi de zi împreună, acasă și pe teren. Am ales această rasă pentru că o știam prietenoasă cu copiii și, cum aveam un băiețel de patru ani, am zis să fac o bucurie tuturor – și nu am greșit. Primul câine a crescut alături de băiatul meu și sunt prieteni foarte buni, iar acum se bucură de pensie, adică de confortul traiului în familia noastră, care s-a extins cu încă un exemplar blănos. Luându-l de mic, l-a acceptat și se înțeleg foarte bine când suntem cu toții acasă. Deși este o rasă docilă, jucăușă și prietenoasă, Labradorul are nas și vechiul meu camarad m-a ajutat în multe situații. Îmi amintesc că aveam un pont despre un transport de țigări de contrabandă pentru o mașină. Am făcut verificările împreună și, la un moment dat, câinele a fugit spre o altă mașină și a început să se agite și să scheaune. Țigările erau în acea mașină!

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns