Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Veliko Târnovo, o escapadă de weekend

Veliko Târnovo, o escapadă de weekend

Veliko Târnovo este o atracție înfloritoare a Bulgariei, aflată la numai trei ore de București. Ba mai mult, drumul e întotdeauna liber.

Așezat pe malurile șerpuite și abrupte ale râului Iantra, păstrează urmele capitalei Țaratului vlaho-bulgar (1185-1393). De cum ajungi aici, observi cum partea veche a orașului se împletește cu fațadele recente. Dar, odată ce te îndrepți din centru spre Cetatea Tsarevets, vei pătrunde în istorie prin clădirile vechi și frumoase, cu străzi pietonale înguste și pietruite, cu ziduri pictate care aduc un plus de viață și culoare orașului.

Călătorie în timp

O scurtă plimbare te va convinge că nu ai ajuns oriunde. Un fel de Sighișoară, Veliko Târnovo este un oraș medieval foarte bine întreținut. Străduțele în trepte printre casele din piatră, vegetația abundentă, priveliștea care se deschide din oraș spre vale și râu, te transpun în altă lume, de mult apusă. Iar dacă vii aici și în timpul unui festival în care cavalerii și domnițele se plimbă pe străzi în ținutele epocii, chiar nu vei mai fi sigură în ce an te afli!

Apoi, la fiecare colț de stradă găsești artizani pricepuți care te vor uimi cu obiectele făurite de ei: de la țesături de in, lână și bumbac, la sculpturi fine în lemn, vase de cupru și lut și alte zeci de decorațiuni care de care mai creative. O mulțime de cafenele cochete bulgărești, grecești și albaneze așteaptă să le treci pragul.

Tsarevets, a treia Romă

Una dintre cele mai vechi așezări din Europa, a fost locuită – se pare – încă din mileniul al III-lea î. Hr. Legată de centrul orașului de un pod lung, cetatea este cel mai de preț simbol din regiune. De aici, în urmă cu 800 de ani, țarii decideau soarta țării.

Câțiva istorici numesc Tsarevets a treia Romă (după Constantinopol) într-o ierarhie a politicii istorice a orașelor din Europa, pentru că Veliko devenise în 1250 cel mai important punct politic din Balcani și unul dintre cele mai mari orașe din Europa de Sud-Est. Cetatea a căzut la sfârșitul secolului al XIV-lea, când otomanii au incendiat-o și au cucerit-o, după o luptă crâncenă ce a durat trei luni. Aceea a fost ziua când întregul Imperiu Bulgar s-a prăbușit.

După podul lung de piatră, ce trece pe sub arcul și poarta de intrare, ajungi la zidurile cetății, astăzi în ruină. S-au păstrat totuși o parte și au fost parțial refăcute turnul Baldwin, porțile de intrare, turnurile de apărare, catedrala și turnul clopotniță

Ce mai vezi

Monumentul Dinastiei Asen este ridicat în memoria lui Ivan și Petru, cei doi frați care au luptat împotriva bizantinilor ce conduceau țara, au întemeiat Imperiul Bulgar Liber și l-au condus timp de un secol. Ca să ajungi aici, vei traversa râul pe un pod ce-ți taie respirația.

Muzeul Etnografic îți va încânta privirea prin culori și forme ale obiectelor tradiționale bulgărești. Vei admira aici țesături, costume populare, mobilă sculptată cu migală, vase pictate cu măiestrie și alte artefacte deosebite.

Restaurantele de pe strada Stefan Stambolov, ca Shtastliveca și Ego. Să mănânci aici ceva tradițional și bun, să bei o bere bulgărească fină în timp ce privești spre Iantra și Monumentul Asen este un lucru musai de făcut în Veliko Târnovo. Cum majoritatea turiștilor mănâncă aici, nu alege o oră de vârf sau fă-ți o rezervare înainte.

Secrete din apropiere

În drum spre și dinspre Veliko Târnovo, găsești câteva oaze de relaxare de care nu multă lume știe. Toate sunt la maximum o jumătate de oră de oraș și nu dezamăgesc niciun turist!

Canionul Emen

Din satul Emen, pe lângă bodega din centru, se lasă un drumeag pe valea pârâului Negovanka. Nu vei găsi multe indicatoare, iar cele existente sunt în bulgară. Ține drumul, vei ajunge la una dintre cele mai lungi peșteri din Bulgaria, de trei kilometri. De aici începe și canionul. Poteca e oarecum amenajată, trebuie să urci scările sculptate în stâncă și să ajungi deasupra cheilor. Continui drumul pe iarbă, apoi cobori către apă, unde sunt amenajate treceri și podețe din lemn, ce duc la o superbă cascadă, Momin Skok, înaltă de zece metri! Aici vei găsi un adevărat paradis de răcoare mai ales într-o zi călduroasă. Rămâi spre apus la lacul Negovanka, să admiri jocul razelor care schimbă nuanța apei de la o clipă la alta.

Cascada Kaya Bunar

Cunoscută și sub numele de Hotnitsa, aici este un alt colț de Rai care, ușor-ușor, devine cunoscut printre turiștii ce vizitează zona. Partea bună este că poți ajunge cu mașina până în marginea cascadei, ceea ce o face extrem de accesibilă. Evident, nu vei găsi prea multe indicatoare care să te ajute, așa că mai bine folosești GPS-ul. Cu un albastru-turcoaz clar, lacul îți va fura privirea într-o clipită și greu te vei putea stăpâni să nu te bălăcești în mijlocul lacului, cu cele două șiroaie ale cascadei în fața ta. Prin stânga cascadei, începe „ekopoteka”, ce urcă deasupra cascadei, oferindu-ți priveliști unice. Cărarea continuă prin canion până în vârf și coboară în stradă. Ai grijă la scările de lemn din canion, unele trepte sunt șubrede!

Arbanassi

Este un sat cu case de piatră și lemn ce păstrează un aer medieval interesant. Cocoțat pe o colină, oferă o priveliște frumoasă asupra orașului Veliko Târnovo și a cetății Tsarevets. Recomand să vii să mănânci aici, la un restaurant cu panoramă spre oraș.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns