Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Viena, fosta capitală de imperiu

Viena, fosta capitală de imperiu

Nu poţi spune Crăciun fără să-ţi vină imediat în minte târgul de Crăciun. Şi când ai spus târg, deja ai zis Viena!

Iar de-aici, restul: vals, ştrudel, şniţel, dar şi kaizer (împărat, nu şuncă!), freudian, ciocolată. Viena e la doi paşi, ar fi păcat să ratezi o vizită, măcar câteva zile, neapărat însă acum, cât sunt târgurile de Crăciun. Pentru că Viena, regina balului în materie, se întrece în oferte: de la târgul din Piaţa Primăriei până la cel de la Schönbrunn. Căsuţe cu aromă de vin fiert, mere pe băţ şi turtă dulce te aşteaptă cuminţi. Moşi Crăciuni îmbrăcaţi în costum tirolez, fructe glasate şi mulţime de nimicuri sau lucruri importante, copii arătând cu lacrimi în ochi spre carusele şi mame făcând îngrijorate socoteli în gând, îndrăgostiţi şi pensionari, lume ca la… târg.

Citește și Viena, altfel

Acasă la împărăteasa fără voie

Feeria târgului nu te poate ţine legat o vacanţă întreagă. Sper! Sfatul meu este să te smulgi din mrejele aromat-luminate şi să încerci să iei la pas centrul vechi al Vienei, străduţele pe care, în caleaşcă sau pe cal, au umblat împăraţii. Şi uite-aşa ajungi la Hofburg, castelul lor, al împăraţilor, unde, într-o aripă, este Muzeul Sisi, împărăteasa fără voie, cea care a murit stupid, înjunghiată cu o pilă. Frumoasă şi mereu nefericită, mai ales după ce fiul ei, Rudolf, s-a sinucis. Muzeul este impresionant, iar dacă mijeşti ochii, ţi-o poţi închipui pe Sisi (Elisabeta de Habsburg) plimbându-se pe-acolo, serafică şi zâmbitoare.

Un sărut celebru

Probabil că nu vei putea ocoli Castelul Schönbrunn, chiar dacă acum, iarna, grădinile nu sunt atât de spectaculoase, nici Piaţa Maria Tereza şi nici Opera de Stat, mai ales că se poate vizita. Trebuie să te duci neapărat la Belvedere, palatul comandat de Eugen de Savoia special pentru a face concurenţă Versailles-ului. Impresionat de privelişte (tocmai de aceea e numit Belvedere), să nu care cumva să uiţi să vizitezi expoziţiile din interior! Şi mai ales celebrul „Sărut“ al lui Gustav Klimt.

Citește și. Fericirea dintr-un sărut

Strada şi vitrinele

Ce-ar fi Viena, mai ales în preajma Crăciunului, fără cumpărături de tot felul? De la magazinele simandicoase la gheretele minuscule, de la Mariahilfer Strasse la, din nou, târgurile de Crăciun sau mallul din Baden (ajungi rapid, cu tramvaiul din faţa Operei). Şi ce-ar fi Viena fără un Appfelstrudel la Cafe Hofburg sau un regal de ciocolată la cofetăria Demel, fără un şniţel la Figlmüller sau un şnaps la Roberto’s Wein. Iar dacă tot veni vorba de şnaps şi ciocolată, Viena se poate lăuda cu două muzee speciale: al Ciocolatei şi al Şnapsului, cel din urmă încă având funcţionale alambicurile de la 1870.

Ca să ştii

În Viena, mergi mai degrabă pe jos sau cu transportul public, acesta din urmă fiind ieftin şi foarte bine pus la punct. Magazinele se închid cam devreme, cel târziu la 19, iar intrarea la muzee costă în medie 10 euro. Dar e la doi paşi, avioanele low-cost au curse frecvente încolo, iar cazarea e pentru toate buzunarele. Merită să mergi!

Citește și City Break: Cracovia și Varșovia

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.46/20.11.2014

Autor:  Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns