Mituri despre paine

Mituri despre paine

 

Painea face parte dintre primele alimente eliminate dintr-o dieta. Dar acest pas este o greseala, pentru ca in lipsa painii organismul este privat de multi carbohidrati importanti. In orice dieta, trebuie adoptata doar regula „cu masura!”.

Painea ingrasa – FALS

NU painea ingrasa, ci produsele asociate cu ea! Sigur ca o paine intreaga mancata odata ingrasa, dar 1-2 felii la o masa nu. Painea nu trebuie combinata cu anumite alimente, pe lista neagra aflandu-se grasimile, dulciurile, pastele, cartofii, orezul si carnea. Nu este insa interzis sa mananci un sandvis cu legume si carne, nici paine cu lactate.

Painea e goala din punct de vedere nutritional – FALS

Valoarea nutritionala a painii nu se limiteaza la continutul in proteine, glucide si lipide. Painea contine si vitamine din grupele B, PP, E (cu rol important in prevenirea imbatranirii), minerale precum fosfor, magneziu, potasiu si oligoelemente de care organismul are nevoie – fier si zinc.

Painea proaspata baloneaza – ADEVARAT

Painea proaspata este mai greu de digerat decat painea prajita sau „veche” de o zi. Si asta din cauza ca painea calda contine mai mult amidon, element care favorizeaza balonarea si fermentatiile la nivelul colonului.

Painea prajita are mai putine calorii – FALS

Prin prajire, nu se pierde continutul caloric al painii, ci doar o parte din cantitatea de apa. Totodata insa, prin prajire, amidonul se digera mai usor.

O felie de paine pe zi e suficienta – FALS

Pentru a-ti asigura o buna parte din necesarul de glucide, poti manca 150-250 grame de paine pe zi. Poti consuma in plus, orez, cartofi fierti, paste (dar nu impreuna cu painea).

3 tipuri de paine buna pentru silueta:

  • PAINEA NEAGRA. Realizata din faina completa, aduce un procent sporit de nutrienti (vitaminele B1, B2, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fibre) si previne balonarea si constipatia.
  • PAINEA DE SECARA. Potoleste rapid foamea si este indicata persoanelor care vor sa slabeasca. Faina de secara este superioara celei de grau, pastrand mai multe substante nutritive dupa macinare.
  • PAINEA INTEGRALA (graham). Este produsa din combinatii de faina semialba, neagra si tarate, in diferite proportii. Contine mai multe fibre, vitamine (B si E in special), magneziu, fosfor si fier (cu 40% mai mult decat painea alba).

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult