Esti aici
Femeia.ro > Modă > 5 lucruri neașteptate care se întâmplă în corpul tău când nu mai porți tocuri

5 lucruri neașteptate care se întâmplă în corpul tău când nu mai porți tocuri

Pantofii cu toc fac parte din arsenalul feminin și nu ne putem imagina o ținută elegantă fără ei. Însă știm cu adevărat cât de buni sunt ei pentru sănătatea noastră?

Tocurile schimbă aspectul oricărei ținute, ne fac să ne simțim mai atrăgătoare și mai încrezătoare și ne dau câțiva centimetri în plus la înălțime. Pe de altă parte, este un sacrificiu să porți o pereche de pantofi cu toc o zi întreagă. De la picioarele umflate, la bătături și dureri, uneori pare că pur și simplu nu merită să suferim atât doar pentru a arăta bine. Iar dacă afli și ce se întâmplă cu corpul tău atunci când renunți la tocuri pentru o perioadă, sigur vei vrea să scoți din dulap pantofii cu talpă joasă:

Nu mai riști să îți agravezi monturile

Monturile sunt una dintre cele mai neplăcute probleme cu care se poate confrunta o femeie care poartă des tocuri. Deși apariția acestora nu este cauzată de purtarea pantofilor cu toc, aceștia constituie un factor de risc și pot agrava o problemă deja existentă. Dacă citești acest articol uimitor despre monturi vei afla cât de multe mituri sunt în legătură cu acest subiect și măsura în care lucruri pe care le faci zilnic ar putea influența apariția lor. După cum vezi, există o singură soluție sigură prin care poți scăpa de ele și puține lucruri pe care le știai despre monturi erau adevărate.

Scapi de durerile de spate

Tocurile îți fac posteriorul să pară mai bombat și mai tonifiat, însă asta pentru că îți fac pelvisul să stea într-o poziție nefirească. Pantofii pun presiune pe zona lombară a coloanei vertebrale, dar și pe mușchii care o stabilizează. De aceea, unele femei care poartă des tocuri se pot trezi cu dureri de spate zilnice, cauzate de alunecarea vertebrelor una peste cealaltă. Când îți dai jos pantofii cu toc, coloana revine la forma ei normală, iar stresul pus pe mușchi se reduce, chiar și durerile cauzate de spondiloză pot fi ameliorate în acest mod.

Îți îmbunătățești echilibrul

Dacă nu ești obișnuită să porți tocuri, probabil ai probleme să îți ții echilibrul atunci când încalți o pereche de pantofi înalți, după mult timp. Însă un studiu realizat în 2015 în Coreea de Sud asupra însoțitoarelor de zbor arată că purtarea regulată a pantofilor cu toc duce la formarea unui dezechilibru în dezvoltarea mușchilor gleznelor și ai gambelor. Acest lucru poate cauza, în timp, probleme de menținere a echilibrului. În schimb, când porți pantofi cu talpă joasă, echilibrul ți se îmbunătățește, deoarece și mușchii ți se dezvoltă în mod egal.

Ți se alungesc picioarele

Pantofii cu toc îți fac picioarele să pară mai lungi, însă dacă renunți la ei este posibil să ai picioarele mai lungi. Un studiu publicat în 2012 în Jurnalul de Fiziologie Aplicată a descoperit că femeile care poartă întotdeauna pantofi cu toc merg cu pași mai mici și au mușchii gambelor mai scurți. Problema afectează în special adolescentele care încep să poarte tocuri, deși corpul lor nu este încă dezvoltat complet, dar poate apărea și la femeile mai în vârstă. Pentru a remedia problema, poți face exerciții de întindere și poți schimba tocurile pe o pereche de balerini, astfel încât să îți aduci mușchii gambelor la forma lor inițială, spun cercetătorii.

Nu te mai dor tălpile

Tocurile nu îți scurtează doar mușchii gambelor, ci și tendonul lui Ahile. Acesta este motivul pentru care durerile de picioare continua și când îți dai jos pantofii. Tensiunea pusă pe tendonul prea scurt se ameliorează însă în timp, cu condiția să nu mai porți tocuri zilnic. Probabil știi deja regula de a nu te descălța atunci când ai niște pantofi cu toc în picioare, deoarece ți se vor umfla tălpile și va fi cu atât mai dureros să te încalți la loc. Oricât de comozi ar fi, pantofii cu toc reduc circulația sângelui la nivelul tălpilor, pun presiune pe țesuturi, așa că picioarele se umflă imediat cum te descalți. Încearcă să renunți pentru o perioadă la tocuri și vei scăpa și de senzația că mergi pe pernuțe de fiecare dată când ajungi acasă.

Tu cât de des porți tocuri? Te-ai confruntat cu vreuna dintre aceste probleme până acum?

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Kaspars Grinvalds

 

Comments

comments

Lasă un răspuns