Esti aici
Femeia.ro > Modă > Ajutor! Eu cu ce mă îmbrac?

Ajutor! Eu cu ce mă îmbrac?

Cu siguranță, și tu faci parte dintre femeile peste care se prăvale șifonierul, însă tot nu au cu ce să se îmbrace. Eu una m-am regăsit în această situație, am rugat-o pe Irina Markovits, consultant de stil și jurnalist de modă (stylediary.ro), în ADN-ul căreia se amestecă, așa cum îi face ei plăcere să spună, rafturile de cărți cu umerașele de haine, să ne lumineze…

Acum câteva săptămâni, era cât pe-aci să întârzii la un workshop. Pentru că nu știam cu ce să mă îmbrac. Serios. Habar nu aveam. Mă trezisem bine dispusă și, când am deschis dulapul, mi-am dat seama că nu-mi mai plăcea nimic. Tot ce mi se păruse fermecător cu câteva zile înainte părea dezamăgitor acum. Sau neinteresant. După vreo 20 de minute de scos din dulap umerașe, probat și azvârlit diverse pe un scaun, am recurs la o ținută purtată cu o săptămâna în urmă (o fustă bleumarin asimetrică și un pulover verde smarald), am ieșit din casă încruntată și mi-am petrecut restul zilei bombănindu-mă.

Trăiam ceea ce se poate numi „lehamitea de final de sezon“. E starea aceea de la finalul sezonului rece, când tot ce ai purtat în ultimele șase luni te plictisește de moarte. Fie nu știi când să începi să porți garderoba următorului sezon, fie muza stilului pare să fi intrat în hibernare perpetuă. E o stare al naibii de enervantă. Și foarte des întâlnită, mi se șoptește. Un sondaj rapid în rândul prietenelor și clientelor mi-a confirmat că, spre final de primăvară, surprinzător de multe femei simț un puternic „meh“ matinal, când se apropie momentul îmbrăcării ținutei.   

„Port aceiași jeanși de trei zile, mi-am schimbat doar bluza“, a fost primul răspuns pe Whatsapp. „Am senzația că tot ce pot să fac acum,  că au început zilele cu soare, e să înlocuiesc botinele cu converși, iar puloverele cu tricouri cu mânecă lungă. Pliiict!“, mi-a semnalat o prietenă prin SMS. „M-am săturat de pulovere… Dimineață nu știu dacă va fi cald sau răcoare, să mă îmbrac gros sau subțire, să renunț la dresuri sau să mai aștept câteva zile? Help!“, a fost un alt mesaj.

Chiar așa! Epidemie de lehamite stilistică, rezolvabilă cu un minim efort. Dacă și pe tine te-a atins această „epidemie“, iată șase motive pentru care stilul și garderoba ta merită să te mobilizezi.

#1. Organizare: o zi dedicată garderobei înseamnă (minimum) 5 luni de organizare stilistică. 

Pune deoparte o zi de weekend pentru o „curățenie de primăvară“ a șifonierului. Indiferent de metodă aleasă – trierea drastică a la Marie Kondo (autoarea cărții „Magia ordinii“), abordarea mai blândă a selecției pe trei criterii (păstrează, reciclează, donează) –, e un pas necesar și obligatoriu. Asta va face ca a) în săptămânile următoare să îți fie mai ușor să creezi ținute și b) să descoperi haine de care uitaseși. 

#2. Disciplină: vei schimba viteza (și obiceiurile de stil) pentru a accelera (și evolua).

Încearcă o pauză de shopping timp de 6-7 săptămâni (opțională, desigur). Demersul de la punctul #1 îți demonstrează că ai mai multe haine și variante decât credeai. Probabil știi că majoritatea femeilor poartă mai puțin de 40% din garderobă. Valorifică la maximum investiția pe care ai făcut-o în stilul și garderoba ta, iar în loc de shopping, fă-ți timp o dată pe săptămână pentru a crea 7-10 ținute noi pentru zilele următoare. 

#3. Creativitate: îți exersezi imaginația și capeți discernământ.

Sunt două dintre motivele de la care am pornit „60 days of styling“, programul online creat de mine, care se desfășoară zilnic timp de două luni. De câte ori cumpărăm o haină nouă, ni se pare că nicio alta nu se compară cu ea. Prima purtare e fantastică! A doua e faină și cool! A treia… ceva mai puțin, iar de a patra sau a cincea nici nu mai vorbim. Ăsta e efectul dopaminei: ne simțim „pe val“ purtând piesa respectivă, până când revenim la normal, iar haina ni se pare… ei bine, normală, la fel ca toate celelalte din dulap. Așa că facem iarăși shopping. Același entuziasm (poate chiar mai profund) îl poți simți când creezi ceva nou, o ținută frumoasă care e rodul feminității, talentului și efortului tău stilistic. 

Penele de creativitate apar pentru că recurgem la tipare ultrafamiliare de asortare: purtăm bluza x doar cu fusta y și cu pantofii z sau alăturăm culoarea a cu b. Rutina ne face să nu mai vedem frumusețea propriei garderobe. Un sfat din exterior oferit de un specialist sau o doză zilnică de inspirație te poate însufleți stilistic. 

#4. Autoactualizare: capeți o perspectivă nouă sau o altă direcție stilistică. 

Stilul tău – preferința pentru anumite croieli, culori, combinații – este un barometru al evoluției personale. Nu se modifică peste noapte, dar, neacordându-i atenție, poate rămâne cu câțiva pași în urma ta. Un minim efort de autoactualizare stilistică înseamnă ca, de exemplu, să identifici în garderobă piese-cheie pe care se bazează stilul tău și să cauți (pe bloguri, Pinterest, în reviste) soluții alternative la ținutele pe care obișnuiești să le construiești. Spre exemplu, dacă iubești cămășile albe, dar le porți mereu cu fuste conice sau pantaloni, vei descoperi că un trend ușor de abordat este cel al folosirii cămășilor drept piesă de layering: sub o rochie-furou, deasupra unei malete foarte subțiri, împreună cu o salopetă!   

Pe blogul meu, StyleDiary.ro, am o rubrică care se numește Pot să (mai) port…? Fusta midi, cămașa bărbătească, pantalonii evazați, jacheta army, cămașa din denim, fusta din piele sunt câteva dintre piesele pentru care ofer idei si soluții stilistice practice. Așadar, strângi idei de ici-colo, vezi care îți plac și, pas cu pas, le integrezi în ținutele zilnice.

#5. Eficacitate și eficiență: recunoști valoarea timpului tău.

Cât de important e timpul pentru tine? Cât de important e să ai o sarcină mai puțin de bifat dimineața? Te uiți la dulap, scotocești prin el, probezi iar și iar, pleci la birou, apoi te întorci acasă și, printre alte chestii de făcut, pierzi timp punând muntele de haine probate dimineața înapoi în dulap… Chiar și un sfert de oră câștigat zilnic contează, iar asta o poți face construindu-ți ținuta de cu seara sau, cum scriam la #2, în timpul weekendului. În timp, te vei reîmprieteni cu garderoba ta, vei vedea.

#6. O altă energie interioară: recunoști importanța stării tale de bine.

Dacă ai fi mai relaxată, mai zâmbitoare, știind că devii mai creativă, stilată, ordonată, ce efecte crezi că ai observa în viața ta? Orice lucru material pe care îl cumperi și îți aduce o stare de fericire temporară va trebui înlocuit la un moment dat. Jeanette Winterson, una din autoarele ale căror cărți le citesc cu plăcere, spune foarte frumos: „Orice se află în afară îți poate fi luat oricând; doar ce se află înlăuntrul tău e în siguranță“. Încrederea în tine, originalitatea, cultivarea feminității și frumosului, creativitatea, expresivitatea, bucuria sunt în tine și le poți scoate la suprafață cu condiția să te ocupi de ele. Nu cantitatea de haine din șifonier și nici calitatea lor îți vor aduce bucurie, energie și calm, ci felul în care le folosești pentru a-ți exprima acele stări interioare.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Irina Markovits
Foto: 123RF

Comments

comments

One thought on “Ajutor! Eu cu ce mă îmbrac?

Lasă un răspuns