Esti aici
Femeia.ro > Modă > Haine organice versus haine eco

Haine organice versus haine eco

Trebuie sa stii un lucru: hainele din materiale organice nu sunt la fel cu cele 100% eco. Tesaturile organice sunt realizate prin folosirea unei cantitati minime de chimicale, iar productia acestora are un efect ponderat asupra mediului inconjurator. Hainele eco insa sunt mult mai responsabile fata de mediu: ele sunt fabricate prin procedee eco, iar fibrele folosite in realizarea lor nu sunt organice, ci cat se poate de naturale. Totodata, ele sunt facute sa dureze, ceea ce i-ar putea impiedica pe consumatori sa risipeasca banii pe altele noi intr-un interval foarte scurt.

Materiale eco

Ca-ti pasa ori ba de mediu, hainele – precum si alte produse – ecologice sau organice ar trebui sa se afle pe lista ta de cumparaturi. De ce? Pentru ca materialele din care sunt facute nu sunt toxice (nu te vei alege cu alergii, in caz ca esti sensibila), sunt comode, nu se deterioreaza atat de repede si iti satisfac nevoile cand vine vorba de temperatura. De exemplu, "eriotex" e un material ecologic realizat din planta numita "bumbacarita de mlastina", mult mai calduros decat lana, este absorbant, ignifug, antialergic si antistatic. Mai poti gasi haine cu etichete cu inscriptii de genul: biowool, canepa ecologica, fibre de ananas, fibre de alginat, chitina – toate sunt ecologice.

Materiale anti-eco

  • NAILON SI POLIESTER – din produse petrochimice, care au un impact devastator asupra mediului, favorizand procesul de incalzire globala.
  • VASCOZA – produsa din lemn supus unor tratamente chimice cu substante toxice: soda caustica si acid sulfuric.
  • FIBRELE "NATURALE" – in fabricarea materialelor de bumbac si lana se folosesc pesticide (care pot afecta pielea in timp). Totodata, in vopsirea sau inalbirea lor se folosesc chimicale toxice, daunatoare atat pentru om, cat si pentru ecosistem.

Design si etica

Intr-o lume in care trendurile lansate fac ocolul lumii cu o repeziciune uluitoare, n-a fost deloc greu ca grija fata de mediu sa fie vizibila in colectiile designerilor. Versace, Cavalli, Diesel, Gap, Stella McCartney, Jean Paul Gaultier, Converse, Adidas, Oxfam, Lee, H&M, si multi, multi altii demonstreaza ca moda e un domeniu responsabil fata de mediul inconjurator.

Comments

comments

Lasă un răspuns