Esti aici
Femeia.ro > Modă > Hainele din blana naturala contin chimicale periculoase

Hainele din blana naturala contin chimicale periculoase

Articolele de imbracaminte confectionate din blana naturala sunt aproape fara exceptie contaminate cu chimicale periculoase folosite in procesul de fabricatie, arata un studiu al agentiei pentru siguranta produselor EcoAid, comandat de organizatia Vier Pfoten International.

Pentru acest test, au fost examinate 15 articole de imbracaminte din blana, alese arbitrar. Cele mai inalte niveluri de contaminare s-au gasit in imbracamintea de blana pentru copii. Gluga de blana a unei jachete pentru copii cumparate din Hamburg continea cel mai inalt nivel de formaldehide, substante nocive pentru organism la o expunere mai indelungata.

La un raport de 450 de miligrame pe kilogram, gluga continea de 15 ori mai multa substanta nociva decat limita maxima permisa in UE. Jacheta continea si trei grame de nonilfenol, un compus chimic interzis in UE, care afecteaza sistemul endocrin.

Analizele facute la un laborator specializat al Universitatii din Bremen au relevat ca blanurile contin un cocktail de chimicale periculoase pentru oameni, precum formaldehida, care cauzeaza multiple alergii si alti agenti cancerigeni.

In 38% dintre mostre, chimicalele se aflau in cantitati care depasesc limita admisa stabilita de standardul Oeko-Tex 100, un sistem universal de verificare a prezentei substantelor periculoase in produse textile brute, intermediare si finite.

80% dintre articolele de imbracaminte analizate contineau nonilfenol (NPE), un compus chimic toxic care a fost interzis la scara larga in UE, iar 8% contineau hidrocarburi policiclice (PAH), poluanti organici foarte persistenti si nocivi. Alte 8% contineau cantitati insemnate de parafine clorurate, care se acumuleaza in organismul uman si sunt foarte inflamabile.

Comments

comments

Lasă un răspuns