Esti aici
Femeia.ro > Modă > "Nu avem creatori de moda, doar designeri"

"Nu avem creatori de moda, doar designeri"

Ce anume va ocupa cel mai mult timp in prezent?
Ma impart intre teatru si moda. Lucrez costumele la o piesa de teatru, un nou spectacol cu Dan Puric, la asta adaugandu-se faptul ca, zilnic, trebuie sa creez si tinute vestimentare pentru atelierul si magazinele mele. Sa nu uit si emisiunea de televiziune „Levintza prezinta”, de la Prima TV, si de concursul „Tineri designeri”.

Ati declarat ca, la noi in tara, nu exista creatori de moda. S-a schimbat ceva intre timp?
Noi nu avem creatori de moda, avem designeri. Creatorii sunt cei care aduc ceva nou in moda: Chanel, Dior, Comme des garcons… Designerii sunt cei care construiesc haine intr-un anumit fel, respectand tendintele, directia in care merge moda. La ei se simte clar ca exista scoala si studiu.

Alaturi de ei, sunt si cei care trateaza moda strict din punctul de vedere al afacerii. Trebuie sa existe o departajare intre toti acestia: nu orice sef de productie, croitoreasa sau manechin se poate numi designer. Sa nu uitam ca „a copia” nu este echivalentul lui „a crea”. Exista o confuzie aproape generala in moda. De exemplu, stilistii. In fiecare zi, la televizor, se discuta despre vedete bine sau prost imbracate. Dar cine sunt acesti oameni? Ce au studiat ei? Ce pregatire au?

Ei pot sa critice aceste vedete doar din punctul lor de vedere, ca oameni, nu ca specialisti. Si uite ca ei influenteaza, indirect, moda. Niciodata nu i-am auzit vorbind de stil! Vorbesc de „pantofi cu toc gros care merg sau nu cu un mantou verde…” Uita exact esentialul, stilul! Din pacate, dupa atata timp, nu s-a putut pune la punct o sectie la academie (de Arte, n.r.) care sa pregateasca oameni avizati si pentru aceasta meserie.


Cand va putea Bucurestiul sa fie mentionat alaturi de Milano, Paris sau New York? Sau este imposibil?
Probabil ca va trece mult timp, cata vreme nu exista ceva organizat foarte bine. Moda este un lucru foarte serios! Inainte de a fi o arta, este industrie! Nu este imposibil, dar cred ca alinierea la celelalte capitale ale modei nu se va intampla extrem de repede. Cred ca este necesara si implicarea guvernului, care sa creeze un sindicat al modei, cu reguli clare. In clipa de fata, ceea ce se promoveaza in strainatate se face aproape pe ascuns, fara criterii evidente de selectie. Doar intr-un sistem sanatos moda se poate dezvolta cum trebuie, depasind forma de artizanat existenta in prezent.

Va concentrati atentia spre crearea costumelor pentru piese de teatru, productii cinematografice. Fugiti cumva de perisabilitatea colectiilor de moda?
Eu incerc sa nu fac lucruri perisabile. Am rochii realizate in ’78-’79 si astazi inca am surpriza sa le vad in reviste. Nu pot sa spun ca fac moda, pentru ca moda inseamna haine care se poarta intr-un anumit moment. Eu creez personaje in teatru si dincolo de teatru. Orice femeie are nevoie sa fie, la un moment dat, un personaj. O data ea trebuie sa fie romantica, alta data agresiva sau nostalgica, misterioasa.

Cum se imbraca romanii, la 17 ani dupa Revolutie?
Majoritatea prefera lucruri relaxate, comode, un stil sport-activ. O alta categorie o reprezinta oamenii de afaceri, care isi poarta uniforma, o uniforma in care imaginatia este destul de restrictionata. Si mai exista o categorie a celor care acorda atentie speciala hainelor doar de cateva ori pe an, in functie de evenimentele la care trebuie sa participe. Sa nu uitam lumea vedetelor, care este vizibil impartita in doua. Exista vedete care inca nu si-au gasit stilul.

Ce va aduce nou anul 2007 in designul vestimentar?
Eu o sa continui sa caut noutatea.


Va facilita cumva aderarea Romaniei la Uniunea Europeana accesul romanilor la haine de calitate si accesibile ca pret?
Intai de toate, trebuie sa aiba cultura hainelor de calitate. A calitatii si a valorii. In general, educatia oamenilor este realizata prin reviste. In interviurile pe care le-am realizat pentru televiziune am remarcat ca oamenii se inspira foarte mult din reviste si televiziune si ca se vorbeste foarte rar despre ceea ce este cu adevarat valoros in moda.

Presa nu trebuie sa se mai opreasca la lucruri mici, la meschinarii, ci sa caute si sa promoveze moda adevarata. Oricum, ma bucur foarte mult ca a aparut si ca s-a impus un nou val de designeri, care sper sa schimbe in bine peisajul modei romanesti.

Sunt fericita ca si eu, prin emisiunea mea, am descoperit si promovat oameni care astazi au ceva important de spus in moda: Ana Maria Lungu, Irina Marinescu, Alina Botea, Mihaela Zvanca, Denis Predescu, Carmen Secareanu. Sper ca anul acesta noul val sa fi e completat cu noi nume interesante.

Comments

comments

Lasă un răspuns