Esti aici
Femeia.ro > Modă > Trei lucruri pe care le-a purtat străbunica ta și care încă sunt la modă

Trei lucruri pe care le-a purtat străbunica ta și care încă sunt la modă

Trei lucruri pe care le-a purtat străbunica ta și care încă sunt la modă –  Moda este oglinda fidelă a societății şi reflectă obiceiurile şi nevoile oamenilor dintr-un anumit moment. De ce este interesantă pentru noi tocmai moda interbelică?

Imaginați-vă că, la începutul secolului XX, femeile încă mai purtau corset şi fuste lungi până în pământ, erau dependente financiar de familie, nu aveau prea multă libertate de mişcare şi nici drept de vot. Statutul lor și stilul de viață se reflecta perfect în hainele pe care le purtau.

20-30 de ani și un război mondial mai târziu, toate lucrurile acestea se schimbă radical: femeile îşi taie părul şi fustele, îşi arată gleznele, ies în costume de baie în public, încep să poarte pantaloni. Toate acestea erau de neconceput în anul 1900. În 1911, două femei au fost arestate în Bellingham, pentru că au îndrăznit să poarte pantaloni pe stradă! Toate aceste schimbări din modă, petrecute în timp foarte scurt, au fost generate de rolul pe care femeile au trebuit să și-l asume în timpul Primului Război Mondial.

Cinematografia a avut şi ea o contribuție puternică la schimbarea de mentalitate, încă din vremea filmului mut. În perioada interbelică s-a pus foarte mult accentul pe libertatea de mişcare, pe dezvoltarea tehnologiei şi pe viața socială activă. În anii ’20 au apărut primele echipamente sportive pentru femei: rochia de tenis sau costumul de baie întreg.

Și muzica a avut un rol foarte important pentru evoluția modei: jazzul era foarte apreciat de tânăra generație, deși era considerat vulgar de către cei de modă veche. Despre dansul charleston se spune că a schimbat ritmul obișnuit al vieții, prin energia pe care o emana. Pantofii de dans pe care îi purtăm astazi, au fost inventați în această perioadă. Sunt acei pantofi cu barete, făcuți special ca să nu sară din picioare în timpul dansului charleston. „Flapper girl” a rămas imaginea iconică a anilor ’20. Tunsă scurt, fumând în public, conducând automobilul, dansând frenetic – ea era simbolul femeii emancipate și a fost considerată de unii îndrăzneață, de alții frivolă.

Nu vă imaginați însă că ar fi fost o perioadă lipsită de cochetărie. Muzeele și diverse colecții particulare păstrează o mulțime de rochii foarte elegante, din dantelă sau mătase, cu broderii din mărgele sau franjuri lungi. Foarte la modă erau și pălăriile, mai ales cele în formă de clopot, care acopereau fruntea, fără de care nici o doamnă respectabilă nu ar fi ieșit în public. Șiragurile lungi de perle, purtate unul peste celălalt, de multe ori, întregeau ținuta femeii moderne.

Toate aceste schimbări foarte abrupte în obiceiurile societății au adus anilor `20 numele de „Anii nebuni”, iar pentru moda feminină au însemnat adoptarea în premieră a unor obiecte vestimentare și obiceiuri de neconceput până atunci, dar de care azi ne bucurăm fără rezerve: părul tuns scurt, rochiile comode, posibilitatea de a face sport etc.

Pe 7 iunie, vineri seara, de la 20.00, Fundația Calea Victoriei îți oferă ocazia să guști din atmosfera „Anilor nebuni”, la Balul Bucureștiului interbelic. Evenimentul are loc la Palatul Cercului Militar Național, în Sala Bizantină, iar eu cu siguranță voi participa. J

Articol de Valentina Bălașa Ario, consilier de stil, creator de modă și lector Fundația Calea Victoriei.

Comments

comments

Lasă un răspuns