Esti aici
Femeia.ro > GHID TV > Interviu cu Iuliana Tudor. Mută și munții dacă este fericită

Interviu cu Iuliana Tudor. Mută și munții dacă este fericită

iuliana tudor

Iuliana Tudor este atât profesionistul de televiziune care ţine în mâini destinul unei mega-producţii, cât şi femeia distinsă care-şi cântăreşte bine fiecare apariţie în mass-media. Cu toate acestea, numele Iulianei Tudor s-a confundat multă vreme cu mega-producţia „O dată-n viaţă”. Oameni politici sau sportivi de performanţă, reprezentanţi de seamă ai artei româneşti sau copii de vedetă, fiecare dintre cei care au acceptat invitaţia de a se pune într-o postură inedită – aceea de reprezentant al folclorului – a mărturisit în final că a trăit o experienţă aşa cum numai „o dată-n viaţă” i s-a întâmplat, iar prezenţa acestor personalităţi în cadrul emisiunii se datorează credibilităţii pe care Iuliana Tudor şi-a câştigat-o ca jurnalist. Producţia reunea o echipă impresionantă, echipă pe care Iuliana Tudor a supus-o cu succes probei timpului.

Din toamna lui 2017, Iuliana Tudor aduce un format unic pe piaţa media românească, talent-show-ul de folclor „Vedeta populară”. Interpreţi care visează să devină celebri şi care cântă muzică populară au acum şansa să fie apreciaţi de o ţară întreagă. Prestaţia lor este jurizată de cinci personalităţi care iubesc folclorul: Grigore Leşe, Mircea Dinescu, Niculina Stoican, Cornelia Rednic şi realizatoarea TVR Elise Stan, cea care i-a stat alături vedetei pe parcursul carierei sale.

În 2020, Iuliana a debutat în producţia de film documentar: de 1 Decembrie, TVR 1 a lansat seria documentară „Port Valoare şi Splendoare”, iar în 2021, filmul urmează să fie expus şi promovat la nivel internaţional. Filmată de-a lungul mai multor luni de zile, în locuri diferite din țară și din București, seria „Port Valoare și Splendoare” ne va ajuta să înțelegem ce purtăm, care este povestea cămășii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut și care este alfabetul așezat pe ie, de ce este important să prețuim o cămașă cusută cu mâna față de cea creată de mașina de cusut.

iuliana tudor tvr1

Show-urile de folclor ți-au adus notorietatea. De când pasiunea pentru acest domeniu, destul de marginalizat, din păcate?

Am crescut cu această muzică și am descoperit cu adevărat lumea tradițiilor și a folclorului în adolescență. Mi-a plăcut și am început să caut, să citesc, să ascult, să înțeleg. Așa a venit apoi televiziunea, unde am transformat acest hobby în profesie făcută din pasiune.

Care au fost întâlnirile pe care nu le uiți?

Elise Stan, mentorul meu. Este o Mare întâlnire a vieții mele și voi mulțumi pentru asta până la capăt. A fost șansa mea de a avea un om bun ca îndrumător în ale meseriei și mai apoi personal, pentru că relația noastră este una completă… ca mamă-fiică! Sunt mulți oamenii care m-au ajutat să fiu cea de astăzi, dar Elise este cea care mi-a marcat fundamental destinul și care continua să mă șlefuiască și astăzi.

Cu ce se deosebește „Vedeta populară” de tot ceea ce ai realizat până acum?

Este un produs absolut Nou. Este primul talent show pe folclor din România și mobilizarea noastră ca echipă a fost exact ca atunci când pornești o construcție de la zero. Și am reușit să o creștem, dar și să ne menținem poziția de lider între programele TVR în ultimii patru ani!

De unde selectați concurenții pentru concursul „Vedeta populară”?

Căutăm oameni talentați din întreaga țară. Din toate zonele.

Ce așteptări au acești tineri?

Notorietate, acumulări de informații din partea juriului, întrecerea cu sine și cu ceilalți, premiul și trofeul… rampa către o carieră în domeniu.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, a fost lansat filmul documentar „Port Valoare și Splendoare”, o producție care poartă semnătura ta. Știu că ți-e foarte drag acest proiect. Ce te-a îndemnat să faci acest film?

Bunicile noastre întâmpinau noaptea de Paști cu o cămașă nouă, cusută de mâinile lor. Era modul în care își oglindeau sufletul în fața Învierii Domnului. Noi, copii de asfalt ai marilor orașe, știm doar să cumpărăm haine. În inima Bucureștiului și în alte orașe din țară sunt ateliere unde învățăm cum coseau bunicile, ca să ne întâlnim mai ușor cu trecutul nostru și cu noi înșine. Acest film ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile și splendorile românești. Filmul „Port Valoare și Splendoare” este darul meu pentru ­România. Când am început filmările, atât eu, cât și echipa am avut credința că facem un lucru cu rost pentru țară. Ceva necesar, care să răspundă măcar în parte la întrebarea „cine suntem?”. Dacă acest film există astăzi este pentru că am așezat acolo tot ceea ce înseamnă pentru mine rădăcini și frumos în țara mea. Îmi doresc ca întâlnirea cu filmul „Port Valoare și Splendoare” să aducă în fiecare conștiința apartenenței față de acest loc și de această națiune. A fost un privilegiu fiecare clipă în care am construit, alături de colegii mei, această producție.

Citește și: Zimbrul în folclorul românesc

iuliana tudor
Foto: Marius Bărăgan,

Să vorbim un pic și despre garderoba ta de folclor. Ai multe ii?

Am câteva piese la care țin foarte mult. Dar cea mai de preț este a bunicii mele.

De ce le colecționezi?

De drag, pentru că îmi place să le port. Și nu doar pe scenă, ci și în viața de zi cu zi.

Deții piese vestimentare care poartă o anumită semnificație pentru tine?

Cămașa cusută de bunica mea este, cumva, moștenire de familie și o consider o bijuterie neprețuită.

Asculți muzică tradițională și în mașină?

Nu. Ascult aproape tot timpul la birou și în platou pregătind emisiile. Deci cam 80% din timp… ha ha ha.

Ce face Iuliana, dincolo de televiziune?

Ce face orice femeie normală: se ocupă de educația și creșterea copilului ei, face cumpărături, face curățenie, duce gunoiul, rezolvă o grămadă de probleme în același timp… dar și visează, se relaxează, iubește, își acordă un pic de timp și pentru ea.

Ce program de mămică ai?

6:45 trezirea, mic dejun cu Tudor, apoi plec la birou, el are școală online, mă întorc după-amiaza, verific teme, ne jucăm dacă este timp suficient sau vedem un film, iar seara, de la 21:00 la 22:00, citim. Apoi somn. Cam așa…

Ce a schimbat pandemia în viața ta? A lăsat urmări adânci ori superficiale?

Atenția la tot ce e în jur, grija pentru ai mei și pentru ceilalți, prețuiesc mai mult prezentul, trăiesc mai mult clipa și mă bucur de ce îmi aduce fiecare zi. Și mergem înainte cu credință și speranță!

Sărbătorile „ți-au deschis ușa” către prieteni, familie?

Doar cu părinții. Atât.

Ce ai vrea să se întâmple în anul 2021?

Mi-aș dori să rămânem întotdeauna Oameni. Pandemia să nu ne fi afectat prea mult Umanitatea!

Faci sport? Ții diete? Când, unde, cum te îngrijești?

Acasă, în perioada aceasta. Programul meu mai include, de trei ori pe săptămână, cam 40 de minute de mișcare. Exerciții de Pilates, în special. Diete nu am ținut niciodată. Am doar o disciplină asumată a orelor de mese, a cantității și a ce anume mănânc. A devenit mod de viață și atunci nu am fluctuații mari în greutate.

Dacă de mâine vremurile îți vor aduce „o floare”… ce vei face cu ea?

Florile sunt de sădit, de ocrotit și de păstrat sămânța lor… nu aș lăsa-o să moară!

În încheiere, te rog să spui cine este Iuliana Tudor?

Cine sunt?! Cea din ochii părinţilor mei, cea din ochii bunicii, cea din ochii bărbatului care mă iubeşte, cea din ochii oamenilor care mă privesc şi ascultă, cea din ochii prietenilor, cea din ochii copilului meu şi, dincolo de lume, cea din ochii mei, pe care am grijă s-o pot privi zilnic în ochi fără remuşcări. Când Televiziunea m-a găsit şi m-a furat de pe peronul unei gări am trăit cel mai frumos vis. Aşteptam să mă trezesc, dar povestea continuă melodic, infinit, ca la Wagner. Şi nu m-am mai trezit de atunci! Câte aveau să mai vină! Fabulos! Televiziunea mă răscoleşte şi nu mă lasă să dorm noaptea în pace, îmi cere mereu mai mult şi mai bun, mă obligă la reinventări permanente, îmi cere puţină nebunie, îi place să ne-nţelegem din priviri şi câte altele.

Citește și: Interviu cu Iuliana Lazăr, despre povești de viață care ne inspiră

 

Text interviu: Ivana Iancu

Foto: Marius Bărăgan, TVR 1

Comments

comments

Lasă un răspuns