Esti aici
Femeia.ro > Promo > 10 vinuri tamaduitoare

10 vinuri tamaduitoare

Acum, după ce au trecut sărbătorile și ai savurat licoarea bahică pentru a toasta la ospețe, a venit vremea s-o folosești și în scop terapeutic.

Preparate după un anumit tipic, vinurile se dovedesc a fi un adevărat leac pentru diverse afecțiuni. Iată câteva dintre cele mai eficiente licori aromate, cum acționează ele și felul în care să le prepari ca să obții adevărate elixire pentru sănătate.

Vin de nuci

Este astringent, antidiareic, dezinfectant, tonic, hipotensiv și hipoglicemiant, fiind recomandat în anemie, diaree, gută, reumatism, lipsa poftei de mâncare, oboseală.

Ai nevoie de: 80 de nuci uscate și 1 l de vin alb.

Cum îl pregătești: sparge nucile, scoate partea lemnoasă care unește miezul și pune-o la fiert cu vinul. Lasă la foc mic până când lichidul scade la jumătate. Strecoară după ce s-a răcit complet, toarnă în sticlă și lasă 2-3 zile să se decanteze.

Cum îl consumi: ia câte două lingurițe de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.

Vin de aloe

Se folosește extern, sub formă de cataplasme în caz de abcese, arsuri, răni, herpes și eczeme, dar și intern, în afecțiuni digestive (ulcer, dureri de stomac), reumatism, bronșite, hipertensiune arterială, tuse, viroze respiratorii.

Ai nevoie de: 1 l de vin roşu şi 10 g de praf de aloe.

Cum îl pregătești: ține-l la macerat opt zile, apoi folosește-l fără să-l filtrezi. Agită sticla înainte de utilizare, pentru că se sedimentează.

Cum îl consumi: ia câte o linguriță de trei ori pe zi, înainte de masă.

Citește și: Bautura fierbinte care vindeca raceala

Vin de castane

Se folosește extern, sub formă de comprese, în contuzii, cuperoză, degerături, hemoroizi, luxații, și intern, în tulburări circulatorii, sciatică, spondiloză, ulcer varicos.

Ai nevoie de: patru linguri de frunze (sau coajă) de castan și 1 l de vin de calitate.

Cum îl pregătești: mărunțește frunzele (sau coaja), apoi pune-le în vin. Ține zece zile la macerat, agitând des. Ca să se elibereze mai multe substanțe active, înainte de a pune frunzele în vin, lasă-le 12 ore în alcool de 70 de grade.

Cum îl consumi: strecoară și ia câte o linguriță dimineața, pe stomacul gol, timp de două săptămâni, apoi câte două linguri (tot două săptămâni), una dimineața și alta seara.

Vin de cătină-roșie

Este considerat un elixir de vitamine și minerale (fructul e considerat cea mai complexă polivitamină naturală), fiind recomandat atât intern, cât și extern în numeroase afecțiuni. Are efect antiinflamator, cicatrizant, imunostimulator și tonifiant.

Ai nevoie de: 1 kg de fructe zdrobite, 1 kg de zahăr, 10 g de drojdie și 5 l de apă.

Cum îl pregătești: pune toate ingredientele într-un vas și lasă-le timp de o săptămână, agitând des. Ține la fermentat o lună, apoi îndepărtează uleiul de la suprafață. Trage vinul cu un furtun într-o sticlă și pune-i dop. După o lună, filtrează.

Cum îl consumi: timp de două săptămâni, ia câte două linguri înainte de masa principală.

Citește și: Buze roșii ca vinul

Vin de angelică

Proprietățile sale tonice şi carminative îl recomandă în calmarea durerilor abdominale pentru că favorizează evacuarea gazelor. Este de ajutor în anorexie și în reglarea nivelului hormonal.

Ai nevoie de: 50 g de rădăcină sau seminţe măcinate și 1 l de vin alb.

Cum îl pregătești: amestecă și lasă o săptămână la temperatura camerei, agitând des. Strecoară, pune într-o sticlă, închide ermetic și depozitează la rece.

Cum îl consumi: ia câte 100 ml pe zi, în trei prize. Bea cu 15 minute înainte de mesele principale.

Vin de afine

Fructele sunt faimoase pentru calitățile lor antioxidante și antiseptice. Afinele au un puternic efect hipoglicemiant și diuretic, fiind un aliat în lupta cu diabetul zaharat de tip II.

Ai nevoie de: 50 g de fructe proaspete și 1 l de vin.

Cum îl pregătești: zdrobește fructele și ține-le în vin timp de o săptămână, la temperatura camerei. Agită des. Strecoară și completează cu vin până la un litru.

Cum îl consumi: câte un păhărel de 50 ml de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de mesele principale.

Vin de ceapă

Este antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, diuretic, antitusiv. Împiedecă înmulţirea microbiană, vindecă gripa și răceala, alină durerile reumatice, te scapă de paraziți, scade glicemia, previne trombozele.

Ai nevoie de: 300 g de ceapă tăiată fin, 100 g de miere și 600 ml de vin alb.

Cum îl pregătești: lasă toate ingredientele la macerat vreme de 48 ore, apoi filtrează, toarnă într-un recipient și închide ermetic.

Cum îl consumi: ia câte 2-4 linguri pe zi, pentru atenuarea simptomelor.

Citește și: Un pahar cu vin, pentru sanatatea ta

Vin de ciuboțica-cucului

Se folosește mai ales în afecţiunile inimii, în probleme de circulație, boli renale, calculi biliari, vomă, cefalee, depresie, febră, guturai, insomnie, laringită, astenie, tulburări gastrointestinale.

Ai nevoie de: patru linguri de flori mărunțite și 1 l de vin alb dulce.

Cum îl pregătești: lasă opt zile la macerat, apoi strecoară și completează cu același sortiment de vin până la un litru.

Cum îl consumi: timp de două săptămâni, ia o lingură cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz.

Vin de ghințură

Este eficient în anemie, boli hepatice, digestie greoaie, gripă, gută, incontinenţă urinară, diverse intoxicaţii, oboseală cronică, parazitoze digestive, reumatism.

Ai nevoie de: 50 g de plantă mărunțită, 1 l de vin de struguri, trei linguri de miere (dacă nu tolerezi gustul amar).

Cum îl pregătești: amestecă ingredientele într-o sticlă și lasă câteva zile la macerat. Agită din când în când, apoi strecoară.

Cum îl consumi: ia câte o linguriță cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Vin de busuioc

Principiile active din plantă fac din acest vin un bun antiseptic intestinal, un eficient stimulent digestiv, antiemetic, diuretic, antiinflamator renal și intestinal, antiseptic pulmonar, antifungic, febrifug. Este recomandat în balonare, diabet, colită de fermentație, diaree, dureri de cap, greață.

Ai nevoie de: 20 g de plantă mărunțită și 1 l de vin.

Cum îl pregătești: amestecă și lasă o săptămână la macerat, apoi strecoară și completează cu vin până la un litru.

Cum îl consumi: bea câte trei lingurițe de trei ori pe zi, după mese.

Citește și: Paharul cu vin rosu

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.1/08.01.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns