Esti aici
Femeia.ro > Promo > 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului

13 februarie este Ziua Mondială a Radioului

Abia în 2011 a fost proclamată de UNESCO și consfințită în 2012 de Adunarea Generală ONU. În fiecare an, această zi are o temă, «Radio şi diversitatea» este cea din 2020.

13 februarie nu este ziua în care s-a descoperit radioul, cum am putea crede, ci cea în care a fost înființat primul post de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946. 12 decembrie 1896 poate fi considerată data de naștere a străbunicului radio, atunci când Guglielmo Marconi arăta lumii cum se transmit semnalele la distanță, fără a avea nevoie de un fir, motiv pentru care în 1909 a primit și premul Nobel pentru fizică, alături de germanul Karl Ferdinand Braun, care contribuise și el la dezvoltarea radioului. Însă abia pe 17 decembrie 1902, Marconi a reușit să transmită semnalul radio și peste Atlantic. Pe 18 ianuarie 1903, Președintele Statelor Unite, Theodore Roosvelt a folosit un aparat de radio pentru a-l felicita pe regele Eduard al VII-lea al Angliei. Datorită telegrafului, cei de pe Titanic au putut trimite semnalele de ajutor și o parte dintre pasageri au putut fi salvați.

Prima emisiune radio

În 1920, în Anglia, a avut loc prima emisiune radio, iar pe 2 noiembria a început să emită, în America, primul post comercial. În România, prima emisiune s-a realizat în cadrul expoziției „Luna Bucureștilor”, iar în 1927, se transmitea o emisiune, de două ori pe săptămână pentru 2.000 de abonați. Pe 1 noiembrie 1928 se înființa postul Radio România. Azi, sunt peste 50 de posturi de radio publice, private, locale, dedicate culturii, religiei, muzicii, copiilor sau divertismentului.

Mesajul secretarului general al ONU

„Într-o epocă de evoluţie rapidă a mass-media, radioul îşi păstrează un loc special în fiecare comunitate ca sursă accesibilă de ştiri şi informaţii vitale”, spune António Guterres.

Text: Luminița Tăbăran

 

Valentin Șerban la Sala Radio de Vlantine Day

Comments

comments

Lasă un răspuns