Esti aici
Femeia.ro > Promo > 15 idei ca să te organizezi mai bine

15 idei ca să te organizezi mai bine

8. Nu lăsa obiectele să te invadeze

O dată pe lună, rearanjează, triază… şi aruncă! Obiectele inutile trebuie să-şi găsească alt stăpân sau să ajungă la coşul de gunoi. Fă acelaşi lucru şi cu facturile, bonurile, documentele oficiale. Triază hârtiile importante, iar restul… adio!

9. Evită economiile cronofage

Crezi că merită să pierzi 3-4 ore ca să faci turul pieţelor din cartier, ca să găseşti cartofii cei mai ieftini? Pentru 50 de bani economisiţi, ai pierdut o mulţime de timp şi de energie.

10. Fă-ţi o „reţea”

Profită de serbările de la grădi sau de şedinţele cu părinţii, pentru a-ţi face cunoştinţe folositoare printre adulţi. Spre exemplu, te poţi oferi să duci şi copiii familiei cutărescu la cursurile de judo; în schimb, ei se angajează ca, atunci când nu poţi ajunge la timp să-ţi iei odrasla de la grădi, să ţi-o „depună“ ei în faţa uşii.

11. Gândeşte meniul în avans

Stabileşte în avans meniul pentru săptămâna ce vine. Planifică un fel de mâncare pe zi, pentru 7 zile. Aşa tu îţi poţi planifica cumpărăturile şi le asiguri şi o alimentaţie variată.

12. Stabileşte regulile cu partenerul

Inutil să vă disputaţi întâietatea la duş sau să vă certaţi pe tema „azi tu verifici temele copiilor”. Sunt lucruri care pot fi stabilite din timp, şi care intră în rutină.

13. Congelează

Când ai preparat mâncare mai mult decât se consumă, nu ezita să congelezi pentru a reîncălzi totul la microunde, într-o zi când eşti în pană de timp.

14. Păstrează schimburi la îndemână

În portbagajul maşinii, ţine mereu o „sacoşă de prim ajutor”, cu tot necesarul pentru înfăşat/îmbrăcat.

15. Învaţă să spui nu

Cu calm, cu fermitate, fără drept de apel. E esenţial să ştii să spui nu activităţilor / persoanelor care nu merită, atunci când e în joc timpul tău preţios.

Nu e deloc greu să te pierzi în "hăţisul" treburilor cotidiene. Şi uite aşa ajungi să te întrebi de ce ziua are doar 24 de ore. Încearcă să pui puţină ordine în program, ca să-ţi faci viaţa mai uşoară. 

1. Planifică-ţi ziua

Sună pompos, dar merită încercat. Nu-ţi ia decât câteva minute! Trece în revistă, dimineaţa, tot ceea ce ai de făcut pe ziua în curs: stabileşte priorităţile, apoi lucrurile care pot fi lăsate pe plan secund.

2. Planifică în familie

Un calendar-orar, afişat în hol, e de folos tuturor. Notează acolo ce ai de făcut şi diverse întâlniri/evenimente legate de familie: sărbători, vizite, controle medicale…

3. Fii prevăzătoare

Dacă îndeplineşti planul cotidian în proporţie de 60 %, este suficient. Şi dacă, printr-un miracol, nu mai intervine niciun eveniment neprevăzut în cursul zilei, ai ocazia să cheltuieşti mai mult timp pentru tine, fără să te simţi cupabilă.

4. Nu fă pe eroina

Ai tendinţa să-ţi propui să faci mai mult decât poţi duce? Îţi risipeşti inutil forţele, până la epuizare. Chiar nu e nevoie să dovedeşti nimănui cât eşti de grozavă!

5. Pune-i pe toţi la treabă

Şi tati, şi buni… chiar şi copiii tăi de vârstă măricică pot fi implicaţi în treburile casei. Fără a forţa nota, şi în funcţie de preferinţele fiecăruia!

6. În fiecare zi, vorbeşte de mâine

Înainte de culcare, vorbeşte cu cei mici despre programul de a doua zi. Năzdrăvanii vor avea grijă să-ţi reîmprospăteze memoria dacă omiţi ceva din program. De exemplu, îţi vor aminti că „,mâine avem cursuri de desen”.

7. Aprovizionează-te isteţ

E timpul să reconsideri noţiunea de aprovizionare; la fel, obiceiurile vechi legate de plata facturilor. Aici intervine internetul – poţi achiziţiona ce doreşti, cu livrare la domiciliu, iar facturile se pot plăti de acasă.

Comments

comments

Lasă un răspuns