Esti aici
Femeia.ro > Promo > 240 de elevi din școlile profesionale și tehnice au participat la Tabăra Meseriașilor

240 de elevi din școlile profesionale și tehnice au participat la Tabăra Meseriașilor

240 de elevi din 26 de școli din județele Argeș și Dâmbovița au absolvit cursurile celei de-a cincea ediții a Taberei Meseriașilor – cel mai amplu proiect privat de educație profesională și tehnică. Prin acest program, OMV Petrom continuă implicarea în educația profesională și tehnică și urmărește să aducă în prim plan importanța meseriilor, precum și găsirea unor soluții pentru a contribui la îmbunătățirea învățământului profesional din România.

Împărțiți în două serii, respectiv Seria Mecanicilor (180 de elevi) și Seria Electricienilor (60 de elevi), elevii au simulat un program real de lucru în cadrul unor ateliere practice alături de profesori și mentori. În fiecare săptămână au participat câte 60 de elevi care au avut de pus în practică un proiect final, prin care și-au demonstrat evoluția lor în Tabăra Meseriașilor.

Seria Mecanicilor

Cei 180 de absolvenți, viitori mecanici, au recondiționat în total, pe parcursul taberei 120 de scaune rulante destinate copiilor și adulților. Elevii au lucrat sub îndrumarea mentorului Gabriel Onofrei, Președintele Asociaţiei Române de Drift. Scaunele rulante pentru copii vor fi donate Asociației Dăruiește Viața, care le va pune la dispoziția Spitalului de Copii Marie Curie din București, iar cele destinate adulților cu probleme de mobilitate vor fi donate de către Fundația Motivation viitorilor beneficiari.

Seria Electricienilor

Proiectul celor 60 de electricieni a constat în realizarea unei machete cu dimensiuni de 3 metri pe 6 metri ce reprezintă cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU, 6 dintre aceste obiective fiind reprezentate vizual și funcțional. Cele 17 obiective redate sub forma unor cuburi sunt interconectate printr-o instalație electrică, astfel elevii au avut posibilitatea de a pune în practică abilitățile de electricieni.
Cele șase obiective care au fost reprezentate funcțional sunt:
 Agricultură Urbană – cubul realizat include o micro seră, o demonstrație că agricultura sustenabilă poate fi practicată eficient, indiferent de climat, anotimp și mediu;
 Educație de calitate – cubul evidențiază complementaritatea dintre educația digitală și cea tradițională;
 Energie accesibilă și curată  – obiectiv pus în practică de elevi prin realizarea unui cub cu panouri fotovoltaice cu sistem de stocare care să deservească o locuință izolată, o unitate medicală mobilă sau un consumator punctual de energie unde nu există alimentare de la  rețea;
 Orașe și comunități durabile – un oraș ideal, sustenabil și durabil, în miniatură, este soluția pentru cel de-al patrulea obiectiv pus în practică prin realizarea cubului;
 Consum și producție responsabile – în economia circulară termenul „deșeu” este văzut ca „material refolosibil”. Soluția elevilor: un cub cu un „mărunțitor” de hârtie pentru a obține materia primă pentru crearea unor corpuri de iluminat;
 Acțiune asupra schimbărilor climatice – ultimul obiectiv pus în practică de elevii electricieni a avut o componentă demonstrativă prin care au arătat care este rezultatul concret al încălzirii globale: cubul conține macheta globului pâmântesc care se învârte, pe rând, în două direcții opuse: într-un sens globul este luminat să reproducă pământul la ora actuală, iar în sens opus iluminatul ilustrează zonele deșertificate și inundate, consecințe ale încălzirii globale.

La finalul taberei, cei mai pasionați și implicați 40 de elevi au fost selectați ca bursieri OMV Petrom și vor primi o bursă de studiu în valoare de 500 de lei lunar, pe parcursul anului școlar 2019- 2020. De asemenea, tot în cadrul Taberei Meseriașilor, 40 de profesori au câștigat o finanțare totală de 40.000 de euro pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la învățământul profesional din România.

Comments

comments

Lasă un răspuns