Esti aici
Femeia.ro > Promo > 3 lucruri despre colul uterin

3 lucruri despre colul uterin

Dar chiar daca dilatarea colului uterin nu se produce natural, medicii o pot induce pentru ca bebelusul tau sa vina pe lume. Iata cateva lucruri pe care este bine sa le stii, in sarcina, despre colul uterin.

Lungimea colului uterin in sarcina

Dimensiunile colului uterin vor fi analizate de medic, cu ajutorul ecografiei transvaginale, in mod periodic, pe tot parcursul sarcinii. Astfel, la 20 de saptamani de sarcina lungimea medie a colului uterin este de 40 mm, iar in saptamana 34 de sarcina, lungimea lui va fi de 34 mm.

Col deschis in sarcina

Colul uterin are forma tubulara si este o cavitate inchisa. Singurele perioade in care el se deschide sunt la ovulatie, la menstruatie si la nastere. Dupa ovulatie, colul se inchide intotdeauna pentru a proteja posibila sarcina din uter.
In unele cazuri colul ramane intredeschis, dar nu exista riscul unui avort spontan. Cand deschiderea este mica, viitoarei mamici i se va recomanda repaus la pat cat mai multe ore pe zi, pana la sfarsitul sarcinii. Nu va avea voie sa faca nici un fel de efort, nu va putea ridica greutati, nu va putea face baie in cada, iar contactul sexual este interzis.

Scurtarea colului uterin

Apare in mod firesc la sfarsitul sarcinii, mai exact in momentul nasterii. Atunci cand ea se produce in al doilea trimestru de sarcina sau la inceputul celui de-al treilea, inseamna ca viitoarea mamica sufera de incompetenta sau insuficienta cervicala. In acest caz apare riscul de avort spontan sau nastere prematura.

Simptomele insuficientei cervicale: modificarea secretiilor vaginale, sangerari, crampe abdominale si senzatie de presiune pelvina.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns