Esti aici
Femeia.ro > Promo > 4 lucruri despre greturile severe in sarcina

4 lucruri despre greturile severe in sarcina

Greturile, cele matinale indeosebi, sunt frecvent intalnite in sarcina si se manifesta prin aversiunea fata de anumite alimente sau mirosuri, insotita adesea de voma. Apar cu precadere in primul trimestru si sunt cauzate de schimbarile hormonale, dar si de un mecanism de protectie prin care organismul elimina substantele potential daunatoare pentru mama si fat.

Afla cand devin greturile ingrijoratoare:

-> Iti este rau indiferent ce mananci, ba chiar si dupa ce bei apa? Daca voma apare de peste trei ori pe zi si este insotita de o stare de rau general, slabiciune, eventual febra, nu amana vizita la doctor! Este posibil sa suferi de hiperemeza gravidica, o forma periculoasa si destul de rara a varsaturilor
matinale.

-> Se manifesta prin sensibilitate exagerata la mirosuri si gusturi, insotita de varsaturi severe si frecvente ce debuteaza in primele saptamani de sarcina si continua in trimestrele II si III, pana la nasterea copilului, ba chiar si dupa aceea. Printre simptomele descrise de gravidele cu hiperemeza se numara excesul de saliva. In plus, apar complicatii precum hipertiroidismul, disfunctiile hepatice sau gastrointestinale tranzitorii.

-> Hiperemeza poate pu ne in pericol atat viata fatului, cat si pe cea a mamei. Cel mai mare risc este asociat cu deshidratarea si scaderea ingrijoratoare in greutate, din cauza malnutritiei.

-> Tratamentul este obligatoriu si trebuie administrat de urgenta. Consta in rehidratare cu ajutorul perfuziilor intravenoase, alaturi de dieta recomandata de medic. Necesita de multe ori spitalizarea si administrarea de medicamente antivomitive ori suplimente nutritive cu efect de diminuare a senzatiei de greata. Terapiile alternative, precum acupunctura, pot fi de real ajutor….

Comments

comments

Lasă un răspuns