Esti aici
Femeia.ro > Promo > 4 lucruri pe care orice mămică trebuie să le știe înainte să îi cumpere copilului un telefon

4 lucruri pe care orice mămică trebuie să le știe înainte să îi cumpere copilului un telefon

telefon pentru copii

Vârsta la care copiii primesc primul lor telefon mobil este în scădere, iar părinții susțin că le cumpără micuților smartphone-uri pentru a comunica mai ușor cu ei. Telefoanele mobile sunt acum accesibile oricărei familii. Iar utilitatea lor este evidentă. Copilul care iese cu prietenii în oraș sau se întoarce singur de la școală își poate contacta imediat părinții, în caz de urgență, și poate fi contactat de părinți, dacă aceștia vor să știe unde se află sau ce face.

Este motivul cel mai des invocat de părinții care aleg să le ofere celor mici primul telefon chiar din primul an de școală. Însă accesul la un smartphone înseamnă și expunerea celui mic la numeroase pericole, de la fenomenul de „bullying online” sau hărțuire, până la intrarea în contact cu persoane periculoase, pe rețelele de socializare. Iată ce este bine de știut înainte să îi iei un smartphone copilului tău:

Telefoanele cu cartelă pre-pay sunt mai sigure

Mai ales la vârste fragede, copiii nu conștientizează responsabilitatea care vine odată cu un telefon mobil. Ei trebuie să aibă grijă să nu îl piardă, dar și să nu pice în capcana de a plăti pentru jocuri sau aplicații care să se reflecte sub forma unei facturi astronomice.

De aceea, este indicat să alegi un telefon cu cartelă pre-pay, pe care o poți încărca în câteva secunde de aici, alegând suma pe care o consideri potrivită. În plus, acum există numeroase opțiuni cu minute și mesaje nelimitate în rețea, la prețuri avantajoase, astfel încât să nu îți faci probleme că cel mic nu te va putea contacta în caz că se întâmplă ceva.

Asigură-te că telefonul are control parental

Acum există numeroase aplicații care îți permit să configurezi permisiunile smartphone-ului și să le restricționezi celor mici accesul la informații pe care tu nu le consideri potrivite pentru ei. Internetul poate fi un loc periculos pentru copii, iar cei mici sunt întotdeauna curioși să afle mai multe lucruri despre subiecte interzise sau considerate tabu. De aceea, trebuie să îi restricționezi accesul la site-uri cu conținut violent, pornografic sau cu caracter șocant.

Rețelele de socializare pot fi o capcană pentru copii

Rețelele de socializare, precum Facebook, Twitter sau Instagram, nu sunt potrivite pentru copiii sub 14 ani. Dacă, totuși, îi dai voie copilului tău să își creeze conturi pe aceste rețele, este recomandat să supervizezi toată activitatea lui: cu cine vorbește, cu cine s-a împrietenit, ce mesaje sau comentarii primește. Educă-ți copilul să nu intre în vorbă cu persoane necunoscute și să nu le ofere niciun fel de informație, mai ales în legătură cu adresa de acasă sau școala la care învață.

Stabiliți împreună regulile de utilizare

Unii părinți le dau complet pe mână copiilor telefonul mobil, în timp ce alții le permit să îl folosească doar atunci când nu sunt acasă. Psihologii recomandă ca aceste condiții în care copilul va avea voie să folosească telefonul să fie stabilite de dinainte.

De asemenea, copilul tău trebuie să știe că nu are voie să folosească mobilul la școală, în timpul orelor, în timpul mesei sau înainte de culcare. Unul dintre argumentele frecvent invocate de copii pentru a primi un telefon mobil este acela că toți colegii lor au deja unul. Ca părinte, va trebui însă să îi explici că regulile pe care le stabiliți împreună nu trebuie încălcate, doar pentru că ceilalți copii nu țin cont de ele.

Dacă iei în calcul toate aceste lucruri, șansele ca micuțul tău să aibă parte de experiențe neplăcute cu telefonul mobil se reduc drastic. Controlul parental asupra smartphone-ului este cu atât mai important cu cât vârsta copilului tău este mai mică.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Svitlana-ua

Comments

comments

Lasă un răspuns