Esti aici
Femeia.ro > Promo > 5 lucruri despre colul uterin deschis prematur

5 lucruri despre colul uterin deschis prematur

Colul, aşa cum îi spunem cele mai multe dintre noi cervixului, este partea de jos a uterului, deschiderea acestuia către vagin, singura ce poate fi palpată în cadrul unui consult.

Această ”poartă” de intrare a uterului joacă un rol extrem de important de-a lungul vieţii unei femei. Aflat în permanenţă sunb influenţa hormonilor feminini, cervixul rămâne parţial deschis în timpul perioadei fertile pentru a permite pătrunderea spermei în uter şi fecundarea ovulului sau endometrului să se reînnoiască în timpul ciclului menstrual. În cazul sarcinilor normale, fără nici un fel de probleme, secreţiile colului vor sigila complet acest orificiu, permiţând fătului să se dezvolte în condiţii normale până în săptămâna 40 de sarcină.

Ce înseamnă cervix incompetent?

Din cauze mai puţin ştiute, aproximativ 2% dintre femeile însărcinate se confruntă cu o dilatare şi deschidere prematură a colului (cervix incompetent). Diagnosticarea insuficienţei cervicale se face fie în timpul unei ecografii de rutină, când colul este măsurat şi verificat, fie în timpul unui control, în trimestrul doi sau trei de sarcină.

Care sunt simptomele colului uterin deschis prematur (insuficienţă cervicală)

Insuficienţa cervicală nu prezintă nici un fel de dureri sau alte simptome acute. Totuşi, pot apărea anumite scurgeri, care ar trebui să te trimită imediat la medic.

Tratament

Din păcate, nu se poate rezolva cu ajutorul unor medicamente-minune, însă medicul poate face o intervenţie care presupune ”legarea” colului, aşa-numiul ”cerclaj”, care permite ducerea sarcinii la termen.

Complicaţii

Deschiderea prematură a colului uterin este motivul major al avorturilor apărute în trimestrul doi de sarcină şi una dintre principalele cauze ale naşterilor premature.

Recomandări

În cazul unor astfel de probleme, în afara cerclajului, obstetricianul îţi va face câteva recomandări extrem de importante. Acestea presupun întreruperea vieţii sexuale, cât mai mult repaos la pat, evitarea oricăror munci fizice şi a efortului. Unii medici recomandă administrarea intramusculară sau intravaginală a progesteronului, în cazul femeilor care prezintă scurtări premature ale colului uterin.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns