Esti aici
Femeia.ro > Promo > 5 mituri despre fertilizarea in vitro

5 mituri despre fertilizarea in vitro

Donarea de ovule pentru studii asupra celulelor stem sau pentru fertilizarea in vitro nu este un lucru atat de des intalnit in randul femeilor, cel putin nu in Romania. Daca in alte tari, multe studente si femei tinere isi doneaza ovulele pentru bani, la noi in tara nu este o invazie de ovule. In plus, femeile care se supun acestui proces isi asuma cateva riscuri, nu neaparat prin recoltarea in sine, ci prin tratamentul cu hormoni pe care trebuie sa il ia in prealabil. Astfel, acestea isi pun la incercare sanatatea, fertilitatea si uneori chiar viata.

4. Tehnica FIV creste fertilitatea

In realitate, o femeie care se supune tratamentului de FIV, incepe prin a i se prescrie niste hormoni, pe care ii va lua in scopul de a-i inchide ciclul de fertilitate. Apoi, medicul ii injecteaza hormoni sintetici pentru a-i amplifica producerea de ovule sau pentru a-i sincroniza ciclul cu cel al donatoarei. Acest tratament cu hormoni este continuat de-a lungul procesului de inseminare si de dezvoltare a sarcinii in primele luni. De aceea, fertilitatea cam iese din schema, insa nu este pe deplin exclus sa ramai insarcinata dupa ce ai nascut primul copil prin FIV.

5. Copiii sunt feriti de orice pericol

Din pacate, acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Nimeni nu poate sti cum este afectat embrionul in momentul in care isi petrece o buna parte din primul stadiu de dezvoltare intr-un mediu extern, pentru ca abia apoi sa ia contact cu uterul viitoarei mamici. De asemenea, donatorii (de ovule sau sperma) prefera de cele mai multe ori sa-si pastreze ascunsa identitatea, asadar urmele unor posibile boli mostenite pe cale genetica dispar.

Cand in 1978 s-a nascut primul copil in urma procedurii de fertilizare in vitro (FIV), toata lumea stia ca reproducerea a urcat la un alt nivel. Cu toate ca pana astazi s-au nascut peste patru milioane de copii prin aceasta metoda, numeroase prejudecati raman in jurul ei. Iata mai jos 5 dintre cele mai des intalnite mituri despre fertilizarea in vitro si care este de fapt adevarul din spatele lor.

1. In curand, vom putea alege trasaturile viitorului copil

Specialistii spun clar ca este absolut imposibil sa alegem in mod artificial trasaturile genetice ale viitorului bebelus. Nu este ca si cum parintii pot rasfoi un catalog din care sa aleaga genele preferate. Selectia genetica este de fapt un diagnostic pre-implantare asupra embrionului, menit sa descopere eventuale boli genetice. Nimeni insa nu alege sa realizeze un astfel de test, deoarece embrionul ar fi supus unui risc mult prea mare, pot aparea complicatii sau contaminari. Singura alegere pe care o puteti face este sexul copilului, asta daca intr-adevar considerati ca mai puteti fi pretentiosi intr-o astfel de situatie. In ceea ce priveste inaltimea sau gradul de inteligenta, nici nu poate fi vorba de o setare in prealabil. Oamenii de stiinta au demonstrat ca nici macar clonele realizate in laboratoare nu sunt absolut identice.

2. Fertilizarea in vitro este un procedeu usor si cu succes garantat

Dimpotriva, metoda este dominata in statistici de esecuri. Conform unor studii ale Asociatiei Americane de Fertilitate, sansele eficientei FIV incep sa scada dupa varsta de 32 de ani, iar femeile care au putin peste 40 de ani au doar 5% sanse de a ramane insarcinate folosind propriile ovule. De aceea, in momentul in care se obtin in eprubeta posibili embrioni, medicii insemineaza cel putin doi in uterul femeii. Nu se recomanda insa plasarea prea multor embrioni, pentru ca daca acestia se vor dezvolta, pot aparea sarcini multiple sau riscuri de sanatate.

Comments

comments

Lasă un răspuns