Esti aici
Femeia.ro > Promo > 8 simptome sarcina. Cum te anunta corpul ca astepti un bebe

8 simptome sarcina. Cum te anunta corpul ca astepti un bebe

Pe lângă absenţa menstruaţiei, primul semn că în viaţa ta se vor petrece schimbări majore, mai există câteva simptome sarcină. Iată care sunt acestea.

8 simptome sarcină

Urinarea frecventă
Urinarea frecventă este determinată de hormonii de sarcină. La scurt timp după concepţie, placenta începe să secrete hormonul HCG (gonadotropină corionica umană) care, la rândul lui, contribuie la creşterea volumului de sânge din pelvis, ceea ce îţi va da senzaţia de urinare – HCG este hormonul pe care îl detectează testele de sarcină (este un hormon special din urină sau sânge, prezent doar în caz de sarcină şi este sintetizat de organism atunci când oul fertilizat se implantează în uter).

Acest simptom este normal în sarcină şi va dura până la sfârşitul primului trimestru. Urinarea frecventă poate să revină în ultima parte a sarcinii, când bebeluşul tot mai mare va apăsa pe vezica urinară.

Greţurile de dimineaţa

Deşi este numită greaţa de dimineaţa, starea de rău însoţită – uneori şi de migrene – care poate apărea la orice oră din zi sau chiar seară. Sunt multe teorii privitoare la aceste simptome sarcină, dar cele mai vehiculate sunt cantitatea scăzută de glucoză din sânge şi hormonii de sarcină care irită stomacul. Pentru a evita stările de rău trebuie să mănânci puţin şi des. Cele mai indicate alimente sunt orezul şi cerealele, în timp ce mâncărurile grase, cum ar fi cartofii prăjiţi, amplifică starea de rău.

Migrena de sarcina

Din cauza modificărilor hormonale, este posibil că migrenele să te sâcâie mai mult în primul trimestru. Odată cu trecerea în al doilea trimestru, episoadele se răresc şi este posibil să reapară la ceva vreme după naştere.

Sânii devin sensibili

Încă din primele zile ale instalării sarcinii, corpul tău începe să se pregătească pentru alăptare. Acest lucru face că sânii să devină mai sensibili la atingere. Mai poţi observa o mâncărime uşoară în jurul sfârcurilor. Pe lângă aceste simptome sarcină, sânii se vor mări şi s-ar putea să ai nevoie de un sutien cu o mărime mai mare în primul trimestru.

Dureri de spate

În general, durerile de spate apar în ultimul trimestru, pe măsură ce creşte greutatea bebeluşului. Totuşi, unele femei încep să simtă dureri în partea de jos a spatelui odată cu apariţia sarcinii. Aceste dureri de spate în sarcină pot fi determinate de: nivelul crescut de hormoni care permit ligamentelor să se înmoaie pentru a facilita naşterea, iar atunci suportul greutăţii este mai greu de susţinut; centrul de greutate care se va deplasa spre faţă şi va trage coloana, ceea ce duce la schimbări de postură; surplusul de greutate – inevitabil vei lua kilograme în plus, iar spatele este obligat să le suporte; stresul – de obicei găseşte punctul slab din organism şi îl exploatează.

Apar poftele – în primul trimestru ţi se taie pofta de amar

Poftele reprezintă unele dintre cele mai cunoscute simptome sarcină. Chiar dacă nu eşti o persoană pofticioasă, la începutul sarcinii poţi să ai surpriza să pofteşti la cele mai neaşteptate lucruri. În primele luni de sarcină există o percepţie accentuată pentru amar. Se pare că această modificare a gustului acţionează că un mecanism de protecţie, deoarece multe plante şi fructe toxice sunt amare. Această modificare a gustului le previne pe mămici să nu consume diverse substanţe (inclusiv alcoolul) care ar putea fi dăunătoare pentru cel mic în perioada lui critică de dezvoltare.

Apare sângerarea de fixare

Numită în literatura de specialitate şi nidaţie, sângerarea de fixare este provocată de implantarea blastocistului (ovulul fertilizat) în mucoasa uterului şi reprezintă o „confirmare” a sarcinii.

Oboseala

La scurt timp după concepţie, nivelul progesteronului creşte. Cum acest hormon are un efect sedativ, nu este de mirare că vei simţi nevoia să dormi tot mai des. La începutul sarcinii, metabolismul se va accelera pentru a ajuta embrionul să crească, fapt care îţi va accentua starea de oboseală. Nu te sfii să dormi ori de câte ori te simţi obosită, pentru că, după ce vei naşte, nu prea vei mai avea timp să te odihneşti.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns