Esti aici
Femeia.ro > Promo > 9 situatii care nu iti afecteaza sarcina

9 situatii care nu iti afecteaza sarcina

Alcoolul traverseaza placenta. In cateva ore, concentratia de alcool din sangele fatului si cea din lichidul amniotic va fi egala cu cea din sangele mamei. Inca din prima luna de sarcina, alcoolul in cantitati mai mari (cinci pahare pe zi, de exemplu) poate ataca structura creierului fatului. Aşadar, cel mai bine este sa nu consumi alcool pana la nastere, decat in cantitati mici si in cazuri speciale.

… Am fumat mult

Profita de faptul ca esti insarcinata pentru a te lasa de fumat. Este momentul ideal. Ca şi alcoolul, tutunul traverseaza placenta si cele 4.000 de substante toxice pe care le contine pot ajunge foarte usor la fat. Cum nu exista un prag sub care tutunul sa nu fie nociv, cel mai bine ar fi sa iti fixezi ca obiectiv 0 tigari.

… Am fost lovita in abdomen

Nu trebuie sa iti faci probleme, in primele luni de viata bebelusul este la adapost. Cel mai probabil, nu simte nimic. Şocul trebuie sa fie extrem de violent pentru a provoca dezlipirea placentei, iar acest lucru se observa prin sangerari abundente. Daca ai avut mici pierderi de sange de culoare maronie, e bine sa iti faci un consult, pentru a sta liniştita.

Varsaturile nu au nicio repercusiune asupra sarcinii. In schimb, febra, deseori asociata cu intoxicatia alimentara, poate fi toxica si poate provoca avort, mai ales daca temperature depaseste 38 de grade. Aşadar, e bine ca, daca ati avut febra puternica, indiferent de cauza, sa consultati medicul.

… Tineam dieta

Nu e o problema atat de mare daca s-a intamplat asta. Trebuie insa ca de acum incolo sa incepi sa mananci echilibrat şi variat. Nu pentru doi, dar echilibrat. Daca nu ştii exact in ce anume consta aceasta alimentatie echilibrata, cel mai bine este sa consulti un nutritionist, care iti va spune ce sa mananci şi in functie de eventualele carente de vitamine pe care e posibil sa le fi capatat in urma curei drastice de slabire.

… Am luat medicamente

Daca e vorba despre un paracetamol, nu e problema. Este unul dintre medicamentele permise in timpul sarcinii. In alte cazuri (inclusive aspirina), trebuie sa discuti cu medicul. Unele medicamente, fara nici un fel de efecte secundare in afara sarcinii, pot cauza acum neplaceri, din pricina faptului ca substantele din ele sunt transmise la fat. Medicul ştie cel mai bine sa te indrume catre alte eventuale examinari suplimentare, pentru a vedea daca medicamentele luate au avut vreun efect nociv.

… Am facut vaccinul impotriva hepatitei B

Din fericire, acest vaccin nu este daunator pentru sarcina. Dupa cum nu este daunator nici cel impotriva gripei sau a tetanosului. Exista insa şi vaccinuri care sunt contraindicate in sarcina: cel impotriva febrei tifoide, a tusei convulsive, cel impotriva tuberculozei, impotriva rubeolei, rujeolei, varicelei, oreionului, poliomelitei. Acesta este şi motivul pentru care medicii le sfatuiesc pe toate femeile care doresc sa ramana gravide sa fi e la zi cu toate vaccinurile inainte de a renunta la metoda contraceptiva folosita.

… Am fost supusa unei anestezii dentare

De obicei, doza de anestezic este infima şi nu are efect toxic. Singurul inconvenient care se poate produce din pricina unei anestezii dentare este sa se mareasca tensiunea arteriala.

… Am facut o radiografie pulmonara

Nici in acest caz, in mod normal, nu ai fost supusa unei doze de raze X suficient de mare pentru ca aceasta sa aiba vreo repercusiune asupra sarcinii. Cu toate acestea, pentru a sta linistita pe deplin, informeaza-ti medical ginecolog, care poate lua radiologul pentru cantitatea de raze X fost expusa. Numai puternice ale acestor unde pot provoca avortul si mai ales in primele trei saptamani de sarcina.

Comments

comments

Lasă un răspuns