Esti aici
Femeia.ro > Promo > A inceput travaliul

A inceput travaliul

Doctorul ti-a calculat cu aproximatie saptamana in care vei naste. Ai analizele la zi, ai facut inclusiv controlul pentru anestezia epidurala, te-ai asigurat ca-ti poti suna doctorul la orice ora si chiar ti-ai pregatit un bagajel (in care ai inclus si un act de identitate). Deci… esti pregatita pentru marele moment. Esti insa emotionata, anticipezi mereu clipa nasterii si-ti este teama sa nu fii singura si fara ajutor.

Travaliul a inceput, suna doctorul!

Fie ca este vorba de ruperea apei sau de inceperea contractiilor, suna-ti doctorul. Comunica-i frecventa contractiilor si mentioneaza daca ai pierdut sau nu apa. Pastreaza-ti calmul si urmeaza intocmai instructiunile lui. El iti va spune daca este cazul sa te grabesti sau sa o iei incetisor spre spital (inceputul contractiilor nu inseamna ca vei naste in urmatoarea jumatate de ora).

Spre spital

  • Daca apa nu s-a rupt si esti aproape de spital, poti sa mergi pe jos. In timpul travaliului este indicata pozitia verticala (gravitatia functioneaza si in acest caz)
  • Cheama un prieten sau ia un taxi, este de preferat sa nu te afli la volan in aceste momente.
  • Daca ai intrat in travaliu si esti singura, nu inseamna ca nu te poti descurca. In loc sa-ti chemi sotul de la birou care trebuie sa treaca prin trafic si apoi sa te duca, tot prin trafic, la spital, scuteste jumatate din timp: ia-ti bagajelul, cheama un taxi si cheama-l pe sotul tau direct la spital.
  • Daca ti s-a rupt apa si-ti este greu sa te deplasezi, cheama o ambulanta.

Calmeaza-te
Daca atunci cand ajungi la spital, ti se pare ca personalul medical actioneaza mai incet decat ti-ai dori, aminteste-ti ca ei stiu sa aproximeze momentul nasterii. Travaliul poate dura pana la opt ore, timp in care colul uterin se va dilata pana la 10 cm. Tu trebuie sa cooperezi, sa fii calma si sa-ti pastrezi puterile pentru a te lupta cu contractiile si expulzia (momentul cel intens si solicitant al nasterii).

Comments

comments

Lasă un răspuns