Esti aici
Femeia.ro > Promo > AHA, ingredinetul pentru o piele tânără

AHA, ingredinetul pentru o piele tânără

Din marea familie a acizilor ce se folosesc la curățarea tenului în profunzime, AHA sunt cei mai cunoscuți, dar nu se știu totuși prea multe lucruri despre ei.

Acizi alfa-hidroxi este numele generic pentru mai mulți acizi, dar cel mai des folosiți în compoziția produselor cosmetice sub denumirea de AHA sunt acidul glicolic, acidul lactic și acizii din fructe. Ei dizolvă cu blândețe legăturile dintre celulele moarte și piele, făcând îndepărtarea lor mult mai ușoară. Acest gen de -peeling se poate folosi pe față, dar și pe gât. Este potrivit pentru toate tipurile de piele și vine la pachet cu multe alte beneficii, deloc de neglijat.

Exfoliere delicată

Rolul principal al acestor acizi este de a exfolia pielea. Față de un peeling fizic (cu particule abrazive), AHA -înlătură nu doar celulele moarte de la suprafața epidermei, ci pătrunde mai profund în piele și curăță porii. Totuși, are o acțiune blândă și
de aceea poate fi folosit atât pe față, cât și pe gât. În funcție de concentra-ție, un produs cu AHA elimină doar celulele moarte ale pielii sau îndepărtează -întregul strat exterior al pielii. Din acest motiv, produsele care se folosesc acasă au concentrații sigure pentru sănătatea pielii, dar fără efectele surprinzătoare ale celor folosite în cabinetele cosmetice. Deși din AHA fac parte mai multe tipuri de acizi, -niciunul nu este mai bun decât altul. Diferența e dată de concentrație și modul de utilizare.

Alte beneficii

Acești acizi reduc hiperpigmentarea ușoară, cum ar fi petele de vârstă, melasma, pistruii, pigmentarea cauzată de soare, tonul pielii devenind mai uniform. Acționează și asupra cicatricilor lăsate de acnee. Odată cu exfolierea, pielea capătă strălucire, dar și mai multă finețe, catifelare.

Aplicare cu măsură

Fac minuni, dar pot irita pielea când nu sunt aplicate cu grijă. În principiu, se folosesc zilnic, însă cosmeticienele și dermatologii recomandă prudență și utilizarea de 2-3 ori pe săptămână. Chiar și tenul sensibil profită de acțiunea produselor cu AHA, însă trebuie aplicate treptat, inițial o dată pe săptămână, apoi mărind frecvența, dacă este cazul și tenul suportă.

Momentul ideal

Pentru că sensibilizează ușor pielea, acești acizi trebuie folosiți doar în tratamentul de seară, după curățare și tonificare și anterior cremei de noapte. Cu sau fără tratament AHA, dar mai cu seamă când fac parte din ritualul nostru, e musai ca vara să folosim și o cremă cu factor de protecție solară pe timpul zilei. Este nevoie de un SPF peste 30, fie că e inclus în crema de zi, fie că va fi aplicată încă o cremă de protecție la finalul ritualului de dimineață.

Cea mai bună alegere, în funcție de scopul urmărit

Deși toți AHA fac același lucru, există mici deosebiri între ei. Acidul lactic -are efect exfoliant, dar ajută și la hidratarea pielii, fiind recomandat tenurilor uscate. Acidul citric revigorează și -tonifică pielea, iar acidul -glicolic, care are molecula mai mică, acțio-nează mai profund și întărește membrana celulară, mărind rezistența pielii.

Cu cine nu fac casă bună

Acidul salicilic, care face parte din -categoria BHA și este ideal pentru -tenul gras și cu acnee, poate fi combinat cu AHA, dar cu precauție. Cel mai bine e să alegi variantele gata combinate – produse care să conțină ambele sub-stanțe –, iar dacă folosești seruri AHA și BHA, să le aplici în zile diferite. AHA nu se combină cu retinolul, un alt exfoliant cu rezultate remarcabile, pentru că împreună pot deveni agresivi.

Acțiune antirid

Deși acești acizi se regăsesc în pro-duse destinate exfolierii, ei pot face parte și din formulele produselor -antirid (creme, demachiante, loțiuni) întrucât stimulează hidratarea și hrănirea tenului și ajută la refacerea colagenului și ceramidelor, conferind pielii tonus. În plus, prin exfoliere sunt șterse și ridurile fine, iar pielea capătă un aspect mai tânăr zi după zi.

Concentrațiile se aleg în funcție de vârstă

Vorbim de serurile cu concentrații -sigure, pentru acasă, desigur. Dacă la 20 de ani poți utiliza un ser cu cel mult 5% AHA, după pragul de 30 de ani, poți apela și la o concentrație mai mare, de până 10%, iar după 40 de ani, această concentrație poate fi folosită mai des, chiar în fiecare zi, după părerea unora, însă întotdea-una tenul tău îți va sugera măsura -ideală, în funcție de cum se simte.

Niciodată nu se aplică un exfoliant AHA pe o piele acneică inflamată, afectată de dermatită, herpes, pe răni, arsuri sau pe un ten foarte deshidratat.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Mereu tânără? Poți, dacă respecți mereu aceste sfaturi

10 alimente pentru tinerețea trupului și a minții

Comments

comments

Lasă un răspuns