Esti aici
Femeia.ro > Promo > Alimente bogate in fier. Cum maresti absorbtia fierului de catre organism

Alimente bogate in fier. Cum maresti absorbtia fierului de catre organism

Cu siguranta stii ca spanacul are un continut foarte mare de fier si incerci sa-l introduci in alimentatia copilului tau, in ciuda refuzurilor lui destul de categorice (da, mami, stim ca spanacul nu este unul dintre preferatele lui… ). Dar, desi este unul dintre alimentele bogate in fier, rivalizand la acest capitol cu carnea, organismul nu absoarbe fierul din spanac in totalitate.

Exista insa combinatii alimentare care maresc gradul de absorbtie (fixare) a fierului.

Alimente bogate in fier

Fierul din carne are procentul cel mai ridicat de absorbtie;
Procentul de fier absorbit din vegetale este mai mare pentru cele bogate in proteine (ciuperci, mazare);
Absorbtia fierului din vegetale este maxima atunci cand in alimentatie se introduc proteine animale;
Adaosul de sucuri de citrice baute in timpul mesei (acelasi efect il are si borsul) contribuie la cresterea absorbtiei fierului din vegetale.

Combinatii alimentare care favorizeza fixarea fierului

Ficat: continut foarte mare in fier. Absorbtie foarte mare. Recomandat in gratar si pateu.

Carne de vita: continut mare de fier. Absorbtie mare. Poti sa cresti absorbtia fierului prin adaos de legume. Absorbtia scade prin exces de fainoase. Este recomandat sa fie consumata fiarta sau friptura.

Peste: continut mediu de fier. Absorbtie medie. Poti sa cresti absorbtia prin adaos de legume. Absorbtia scade prin adaos de fainoase. Recomandat sub forma de rasol cu zarzavaturi.

Carne de pasare: continut mare de fier. Absorbtie mare. Poti sa cresti absorbtia prin adaos de legume. Absorbtia scade prin adaos de fainoase. Este recomandat sa fie consumata fiarta sau friptura.

Ciuperci: sunt alimente bogate in fier, cu absorbtie medie. Poti sa cresti absorbtia prin adaos de verdeturi. Absorbtia scade prin adaos de fainoase. Este recomandat sa fie consumate fierte, fripte, inabusite.

Spanac: continut foarte mare de fier. Absorbtie mica. Poti sa cresti absorbtia prin adaos adaos de carne si oua. Absorbtia scade prin adaos de lapte. Este recomandat sa alegi retete cu spanac precum piure, chiftele, cu ficat sau carne.

Laptuci: continut foarte mare de fier. Absorbtie mica. Poti sa cresti  absorbtia prin adaos de carne. Absorbtia scade prin adaos de fainoase. Este recomandat sa fie consumati sub forma de supa, piure cu carne.

Sa nu uiti  de fasole cu continut mediu, dar absorbtie (mare) pe care o poti imbunatati cu adaos de carne, si de mazare, aflata in aceeasi situatie. Ideal este consumul de supa si sorte-uri.

Mami, retine: Introdu in meniul copilului tau alimente gogate iO consecinta a lipsei de fier din organism este anemia feripriva, care afecteaza  40% din copiii sub 5 ani si 1 din 4 copii de varsta scolara!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns