
Pentru a veni in intampinarea nevoilor tale de vitamina A din fiecare zi, ai grija sa primesti doua portii a cate 1/2 cana din categoria fructelor si legumelor bogate in betacaroten. Sigur ca mai poti adauga inca o portie din fiecare dintre legumele si fructele preferate.
Bogate in betacaroten
Legume |
Fructe |
---|---|
Broccoli |
Caisa |
Varza |
Nectarina |
Morcov |
Piersica |
Cartofi dulci |
Pepene verde |
Spanac |
Dovleac |
- Grupul carne, peste si oua:
aproximativ 3 portii a cate 150-200 g de peste, carne de pasare, muschi, oua, fasole, soia, linte, unt de arahide de diverse tipuri, seminte si nuci.
- Grupul produselor lactate:
aproximativ 4 portii de cate o cana cu lapte sau echivalente (de exemplu 50 g branza, 1 cana cu iaurt simplu sau 1,5 cani cu branzica de casa).
- Grupul legumelor si fructelor:
acest grup este impartit in doua categorii principale – cele care contin mari cantitati de vitamina C si cele care contin mari cantitati de betacaroten, carw poate fi convertit in vitamina A, in functie de nevoile organismului. Trebuie sa consumi 1-2 jumatati de cana cu fructe si legume bogate in vitamina C.
Bogate in vitamina C
Legume |
Fructe |
---|---|
Broccoli |
Grapefrut |
Varza de Bruxelles |
Kiwi |
Conopida |
Lamaie |
Verdeturi |
Portocale |
Salata verde |
Capsuni |
Cartofi |
Pepene verde |
Spanac |
Zmeura |