Esti aici
Femeia.ro > Promo > Am tipat la copilul meu!

Am tipat la copilul meu!

Rabdarea reprezinta o virtute atunci cand esti parinte. Daca esti o fire calma, te poti considera norocoasa, dar daca iti iesi repede din fire trebuie sa inveti sa devii mai linistita. Nu este usor rolul de mama. Cu atat mai putin daca trebuie sa te imparti intre copii si un loc de munca. Psihologul Michael Thompson, autorul cartii “ E baiat! Cum sa intelegi dezvoltarea fiului tau de la nastere pana la 18 ani” spune: “cu totii ne pierdem cumpatul cu micutii nostri din cand in cand. Partea buna a lucrurilor? Pierderea calmului cateodata poate fi si un lucru bun. Copiii trebuie sa vada ca parintii nu sunt perfecti.”

Cum sa-ti pastrezi cumpatul

  • Numara pana la 10. Suna destul de banal, dar functioneaza. Atunci cand simti ca explodezi, numara pana la 10 incet, respirand adanc si lent. Se spune ca pana ajungi la 10, impulsul de a-ti iesi din fire dispare.
  • Imagineaza-ti ca este cineva prin preajma. Atunci cand simti ca cedezi (fie ca nu mai vrei sa il ajuti pe copil, fie ca te pregatesti sa iti iesi din fire), imagineaza-ti ca ai o audienta sau spectatori. Iti vei stapani astfel mai usor impulsurile si reactiile! E un exercitiu de imaginatie eficient, daca te concentrezi suficient!
  • Ia o pauza din cand in cand. Pierderea cumpatului se poate produce si din cauza stresului sau oboselii. E normal sa se intample sa nu ai din cand in cand rabdare cu micutul tau. Inainte de a te pierde cu firea in fata lui mai bine ia o pauza. Trimite si copilul in camera lui sau lasa-l sa se joace pret de 30 de minute fa ceva ce iti place si te relaxeaza.

Psihoterapeutul Nell Gibbon, fondatorul Village Parenting and Counseling din New York este de parere ca e bine ca, atunci cand iti pierzi cumpatul, sa ceri scuze copilului tau si sa-i dai o scurta explicatie mai tarziu. “El va intelege ca a fost o iesire de moment, ca nu ai vrut sa se intample asta si e important sa vada ca iti pare rau”, spune Nell Gibbon.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns